Återhämtning på burk – finns det?

20.08.2023

Sommarens ledighet och återhämtning har för många av oss redan åkt in i det historiska arkivet. Dessvärre är effekten och hållbarheten kortvarig och vi kan inte återanvända den framöver, hur gärna vi än vill det. Om vi önsketänker en stund……vore det inte toppen om vi kunde köpa återhämtning på burk eller ändå bättre lagra det i kroppen för att plocka fram det, likt pengar från en bank eller Swisha, vid behov. Men nix, precis som mycket annat är återhämtning en färskvara som vi behöver dagligen, likt mat och dryck, fysisk aktivitet, kärlek, beröring och sömn.

Hur kan vi då göra för att få tillräckligt med vila och återhämtning under arbetstid och fritid, året runt? Här kommer några tips.

  • Hälsa på varandra med ett leende och ögonkontakt. Stanna gärna upp och snick snacka en stund, visa genuint intresse och VAR där i stunden. Varför inte sparka i gång veckan med en lång incheckning varje måndag och avsluta på samma sätt med utcheckning på fredag med fokus på veckans höjdpunkter, uppskattning och beröm. Fungerar lika bra inom familjen som på arbetsplatsen.
  • Planera in ett flertal hjärnpauser på ca 1-3 minuter under dagen, så att hjärnan orkar hålla fokus och koncentrationen uppe. Det viktiga är att du lyssnar inåt och pausar direkt du börjar känna dig trött eller när fokus tenderar att svika, helst tidigare. Du kan pausa genom att göra en fysisk övning, allt från armhävningar, höga hopp till att dansa loss till skön musik. Du kan också välja en lugnare variant och bara blunda, andas långa djupa andetag eller meditera en stund. En annan variant är att fästa blicken på naturen utanför fönstret och bara tom glo. En kort promenad på 10 minuter 1-3 gånger under dagen utomhus är inte heller tokigt.
  • Använd och ta fasta på lunchraster och fikapauser, slarva inte med dem. Dessa tillfällen är värdefulla för din och andras återhämtning. Använd gärna tiden, förutom att fylla på med mat och dryck, till att umgås med varandra. Pausa alla arbetsrelaterade frågor. Ha roligt och skratta tillsammans, bjud på tokigheter, berättelser och lär känna varandra än mer. Behöver du egen tid, ta den, men gör som ovan, pausa arbetsrelaterade frågor och ät inte framför datorn.
  • Planera in och se till att du har minst 10-15 minuters paus mellan varje möte för exempelvis, toalettbesök, hjärnpaus, reflektion, anteckningar och att ställa om fokus till nästa möte. Tar du ingen paus springer troligen dina tankar och fokus omkring inom andra områden än där du ska vara. Resultatet är ganska givet, få under mötet är mentalt härvarande men alla låtsas som om de är det. Kvalitén på mötet blir därefter och ibland bokas nya möten in, för att vi inte blev klara. Känner du igen dig?
  • Ta en tupplur vid lunch eller strax efter. Japp, sov på jobbet i 10-30 minuter. Toppen för hjärnan.
  • Använd och planera in walk and talk under delar av eller hela möten i stället för att sitta framför en skärm. Behöver ni se material, skriv ut och ta med det som behövs. Våga dessutom ersätt vissa digitala möten med telefonmöten i stället. Minska således skärmtid och träna mer på hörselsinnet.
  • Planera in och genomför walk and think-rundor utomhus när du behöver tänka, reflektera, analysera eller planera uppgifter. Det är också ett bra sätt att summera och avsluta din dag på.
  • Byt och variera arbetsplats och miljö utifrån olika uppgifter. Ta reda på var och när du fungerar som bäst och med vilka uppgifter. Genom det optimerar du dig själv, skapar rätt förutsättning och höjer kvalitén på det du utför. Exempelvis sätt dig på ett fik eller i skogen med uppgifter som fungerar bättre för dig att utföra där än på kontoret. Våga även utforska när och i vilka situationer du tenderar att tappa motivation, ditt fokus och koncentrationen samt blir trött. Prova nya arbetssätt, exempelvis släpp det digitala och jobba analogt med papper och penna när du ska vara kreativ. Det går dessutom utmärkt att skissa och rita i sanden eller gruset. Ta sedan en bild så har du renskrivit på samma gång.
  • Våga säga nej till förfrågningar och annat. Lyssna till och lita på din inre röst och dina behov, även om det inte alltid är glasklart. Se dig och din tid som värdefull, då gör även andra det.
  • Prata om vikten av återhämtning på arbetsplatsen och hemma och tipsa gärna om vad som fungerar för var och en. Vi är olika, det som fungerar för dig, fungerar kanske inte alls för någon annan. Ställ gärna följande frågor: Vad gör ni idag som fungerar bra och vad fungerar sämre? Hur möjliggör ni kontinuerlig individuell och gemensam återhämtning framöver, vilka förutsättningar behövs? Hur kan ni hjälpas åt och stötta varandra så att det också blir av i praktiken?
  • Skapa en överblick över hela ditt dygn och livet i stort. Reflektera över hur pusselbiten "vila och återhämtning" ser ut i förhållande till de övriga bitar i livet och vad som tar respektive ger energi. Finns det några mönster och kombinationer av situationer som du bör undvika eller behålla. I helheten behöver du även väva in regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost, goda relationer och sömn som är viktiga grunddelar i all återhämtning. Genomför ändringar som behövs i små steg.

Jag har lärt mig att vara noga med vila och återhämtning, särskilt vid intensiva perioder då det behövs som mest. Många tenderar att göra tvärtom, tummar på det när det är mycket. Självklart lyckas jag inte alltid. När jag slarvar påverkas framför allt tillgången till hela mig som i sin tur påverkar både måendet och prestationen. Att vara helt härvarande i olika situationer kräver fullt fokus och koncentration och det kostar en hel del energi. Det är också huvudskälet till att batteriet behöver fyllas på med jämna mellanrum.

Hur gör du för att få tillräckligt med återhämtningen i vardagen och livet? Vad fungerar bäst för dig i olika situationer och vad fungerar inte alls?