Referenser från olika uppdrag

Strategiska och erfarna ledare från olika bolag och verksamheter

Utbildning under 4 heldagar och med enskild coachning mellan varje tillfälle i inre och yttre ledarskap - Mitt ledarskap (Fokus på ledaren) 


Röster om utbildningen: 

Stärker mitt eget ledarskap. Nya insikter både gällande mig, omvärlden och pedagogiken. Jag har lärt känna mig själv på ett djupare plan. Många nya verktyg att använda i vardagen. Riktiga verktyg och lärdomar. Mycket nytt. Användbart i såväl arbetslivet som i privatlivet. Mycket bra material och underlag. För mig många nya övningar och teorier som gett mig många nya personliga insikter. 

Röster om utbildaren: 

Superkompetent. Väldigt erfaren och kunnnig. stor erfarenhet inom området. fantastiskt bra och lyhörd. Otroligt kompetent - var rädd om henne. Annika är mycket duktig och har hjälpt mig att finna stöd och mod i mig själv. Proffsig, engagerande och närvarande. Duktig på att skapa ett tryggt rum. 

Ledare och medarbetare Vy Tåg

Uppdrag: Vår kultur - Teamutveckling med samtliga anställda vid Vy tåg i Luleå och Gävle. 

Vi ville ha en god kultur med en bra anda, och vi ville ha medarbetare i Luleå och Gävle som mår bra på jobbet. Med Annikas hjälp har kollegorna, som arbetar såväl operativt som i affärsledningen, jobbat sig samman på ett makalöst sätt. Det har:

  • gett oss en bra skjuts framåt när det gäller samarbete och bemötande
  • uppskattats av medarbetarna hela vägen
  • lagt en grund för att fortsätta utveckla arbetslagen.

Med det sagt är det lätt att rekommendera Annika Klefsjö som konsult inom teamutveckling.

Peter Lindqvist 

Affärschef vid CWN Civil Works Nordic AB

Uppdrag: Utbildning i "Svåra samtal"

Utbildningen i svåra samtal överträffade alla mina förväntningar. Den erbjöd en djupgående förståelse av beteendemönster och kommunikativa utmaningar som vi ofta stöter på inom ledarskapet. Kursledaren var enastående på att engagera deltagarna och skapade en trygg miljö där vi kunde dela våra egna erfarenheter och lära av varandra. Genom case baserade övningar och reflektion fick vi verktyg för att hantera svåra samtal på ett konstruktivt sätt. Jag känner mig mycket mer rustad och medveten i min kommunikation efter att ha gått den här utbildningen. Jag rekommenderar den starkt till alla som vill utveckla sin förmåga att navigera genom utmanande konversationer i arbetslivet.

Jenny Hellman

Distriktschef/Skogsstyrelsen södra Norrbotten

Uppdrag: Föreläsning om att leda sig själv och andra vid utvecklings- och förändringsuppdrag, från start till mål. 

Tack Annika för ett bra samarbete hela vägen! Det har känts tryggt och professionellt från första samtalet, avstämning inför och slutligen själva genomförandet. Med en perfekt mix av teori och interaktion är vi mycket nöjda och känner att vi fick konkreta verktyg som vi kan tillämpa i vårt dagliga förändringsarbete.

Strategiska chefer och ledare från olika företag som gått EMP-utbildningen via Kompetenslaget

Heldags utbildning: Från vision till göra


"Mycket bra" "Grym"


"Duktig på att få fram känslan i vad som är strategisk - taktiskt beteende"

"Engagerande" "Märktes att det fanns en lång erfarenhet" "Egna och genuina erfarenheter som omvandlades till något som andra kan lära sig av"

"Sa mycket tänkvärt" "Bjöd in till att få oss andra att våga berätta"

"Väldigt duktig på att få mig att tänka lite djupare men ändå på ett tryggt och bra sätt"

"Annikas övningar i grupp är nog de som hittills på fyra dagar varit bäst". "Övningar som var utmanande och nya"

"Erfarenhet både privat och yrkesmässigt som talar för sig själv". "Väldigt god kunskap, förtroendeingivande"

"Mycket bra, lyckades skapa en gemytlig atmosfär i rummet"

Anonym uppdragsgivare 

Uppdrag under mer än ett år: Kartlägga arbetssituation och redovisa resultat och åtgärdsförslag. Coachning av enskilda individer. Arbete med gruppen och deras kultur. Kartläggning av nuläget inför nya vägval framåt. 


"Med stor kunskap om beteenden och gruppers dynamik har Annika hjälpt oss att hitta ett djup i relationerna och de positiva energierna. Annika har utmanat, stöttat och hjälpt för att både individer och gruppen ska komma framåt.

Det har varit en riktig ögonöppnare för många och inte alltid lätt.

Tack för att du gett oss nycklarna för att förstå hur ett väl fungerande team arbetar."

Sara Berg och Tomas Wallbing

Chefer IT-avdelningen Tullverket

Uppdrag: Interaktiv föreläsning om självledarskap för 240 personer fysiskt på plats


"En mycket intressant föreläsning som gav många tankar och reflektioner. Annika är mycket närvarande och öppen när hon föreläser och skapar en trygg stämning i gruppen vilket gjorde att alla övningar kändes naturliga. Hon blandar allvar och humor på ett mycket smakfullt sätt vilket gör att det är lätt att ta sig hennes klokskap".


Tove Bodin

Avdelningschef Miljö- och Bygglovsförvaltningen Huddinge Kommun

Uppdrag: Digital föreläsning i Hjärnsmart ledarskap för 130 deltagare


Annika fångar direkt åhörarens intresse genom att dela med sig av en stark personlig berättelse. Många kloka och konkreta tips på hur man kan strukturera sin dag och sitt arbete utifrån hur hjärnan fungerar. Även bra tips på enkla saker man kan göra för att öka sitt välmående och få en bättre balans i sin vardag. 


"STORT tack för din otroligt berörande och inspirerande föreläsning". "Super inspirerande! Tack!" "Jätteinspirerande och värdefullt, stort tack!"


Agneta Magnusson

VD/Ägare Din Samarbetspartner

Aktuella uppdrag: 

1. Utbildning i hjärnsmart ledarskap för alla i bolaget. 

2. Arbetat fram "Vår kultur" med samtliga och följt upp det. 

3. Ledarskapsutbildning för ledarna. 

4. Arbetat fram bolagets mål tillsammans med alla. 


Vi har haft ett samarbete med Annika Klefsjö under två års tid och oavsett om det handlar om ledarskapsutbildning, Hjärnsmart ledarskap eller organisationskultur levereras alltid god kvalitet. Annika har förmågan att engagera, skapa trygghet i gruppen och får oss att lyfta på locket och prata om det som kan kännas laddat och vända det till utvecklingsmöjligheter. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Annika under vår utvecklingsresa.

Erika Taube med chefer

Chefer vid LKAB Berg och betong

Utbildning: Svåra samtal


Annika inledde dagen väldigt personligt, hon öppnade upp och bjöd på sig själv. Det gav oss en bra start inför det svåra samtalet.

Dagen gav oss verktyg för att kunna genomföra det svåra samtalet på ett effektivt sätt. Det här är ingenting du läser dig till - det behöver diskuteras och tränas med en duktig coach som Annika.

Vi rekommenderar Annika varmt till andra chefer som vill öva på det svåra samtalet, vilket vi tror att alla kan behöva. Både erfarna och nya chefer.


/Med Vänliga Hälsningar Cheferna på LKAB Berg & Betong

Lisa Holmfrid

Kommunikationsansvarig Luleå Science Park

Föreläsning: Hjärnsmart ledarskap - Att leda sig själv och andra

Med en stark berättelse i botten och stor öppenhet gav Annikas föreläsning oss värdefulla och konkreta tips på hur vi kan leda oss själva och andra. Oavsett om du har ett formellt ledarskap eller ej.

Annika är flexibel, lösningsorienterad och väldigt lätt att samarbeta med. Det gör vi gärna igen!


Röster från deltagarna:

"Tusen tack för en mycket bra föreläsning och för att du delar med dig av kunskap och erfarenhet"

"Tack för en inspirerande och personligt föredrag"

"Oerhört givande, du är en fantastisk föreläsare. Varmt tack!"

"Tack så mycket Annika för bra tips för mig att jobba med""Jättebra, tydligt och starkt föredrag"

"Blev väldigt berörd Annika! Superbra, kort och koncis och att få in så mkt så tydligt på en timma! Pratar tydligt och lugnt....Ta med dig en massa hurra från idag!"

"Tack för inspirerande och personligt föredrag där du delar med dig av din erfarenhet och kloka tips på hur jag kan arbeta med mitt ledarskap. Tack!"

"Tack för öppenhet och konkreta verktyg och sätt att tänka"

"Tack för en fin och givande föreläsning som ryckte tag i känslorna från start! Bra och tydliga beskrivningar av vår hjärnfunktion i förståeliga termer - Tack!"


Susanne Waara Johansson

Gruppchef SWECO


Uppdrag: Coachning

När man arbetar som ledare behöver man ha koll på sin egen inre ledarskapskompass. Jag var med om en stor sorg som kraschade min egen kompass, kompassnålen snurrade runt, runt. När jag efter en tid skulle tillbaka till min tjänst som ledare/chef kände jag mig osäker och stressad. Då tog jag kontakt med Annika som har väglett, utmanat och stöttat mig så jag har hittat tillbaka, utvecklats och kan känna mig trygg och säker. Annika har genom sin erfarenhet, kunskap och framförallt sitt ödmjuka och öppna sätt varit ett stort stöd för mig under den här processen. Jag kan varmt rekommendera Annika till er som vill/önskar utmanas till utveckling. Annika finns för er och kommer vara en lyhörd, utmanande, ödmjuk och framförallt en kunnig coach. Våga prova!

Adam Dresh

HR-Business Partner, LKAB

Uppdrag: Handledning av en HR-grupp, med metoden "reflekterande team"


Oavsett gruppsammansättning eller erfarenhetsnivå så tror jag att metoden som Annika arbetar med kring reflekterande team kommer vara till stor nytta för ert arbetslag. Framgångsfaktorn bygger här inte en onödigt invecklad process med diverse attiraljer och tillvägagångssätt utan knyter an till något så enkelt som ett tolkande och utforskande arbetssätt där gruppens egna upplevelser är centrala. På ett strukturerat sätt ställs varje medlems case upp så att en fördjupad förståelse skapas, något som möjliggör större reflektion - både för casehållaren och övriga medlemmar.

Metoden passar därmed alla - oavsett erfarenhetsnivå så har alla något att bidra med - och är därmed ett utmärkt exempel på hur mångfald i en arbetsgrupp skapar utveckling. 

Jag vill också lyfta fram Annikas prestation som ett föredömligt exempel på ett ödmjukt och varmt förhållningssätt som skapar goda förutsättningar för deltagarnas utveckling. Hon modererar och lär ut metoden på ett effektivt sätt samtidigt som hon är med och skapar goda reflektioner i deltagarnas case.

Jag kan varmt rekommendera Annika efter de sessioner som vi haft med vår grupp.

Monica Johansson och Agneta Björnström

Kompetenslaget Malmfälten

Uppdrag: Anlitas som konsult till olika uppdrag och uppdragsgivare samt anlitats till att arbeta med bolagets egna värdegrund, vision, mål och aktiviteter samt strategier.


Vi har samarbetat med Annika i drygt ett år och är mycket nöjda med hennes tjänster. Hon har varit konsult åt oss i olika utbildningsinsatser, främst inom ledarskapsområdet, och kunderna har varit väldigt nöjda. Annika har hög kompetens och stor erfarenhet vilket hon använder i uppdragen. Hon är duktig på att anpassa innehåll och upplägg utifrån kundens behov. Det vi tycker är utmärkande för Annika är hennes noggrannhet i planering, genomförande och uppföljning. Hon brinner för att insatsen blir en hållbar åtgärd som leder till utveckling för kunden. Annika är seriös och trovärdig vilket gör det enkelt att samarbeta med henne.

Vi har även använt Annika internt för att arbeta med vår egen plattform. På ett skickligt sätt ledde hon oss igenom processen som skapade en trygghet för vårt företag gällande värdegrund, vision, strategier, mål och aktiviteter. I dessa oroliga tider med Covid-19 hjälpte hon oss att skapa ett lugn och se vilka prioriteringar vi skulle göra för att klara oss genom krisen. Hon kommer även vara delaktig i delar av uppföljningen för att vi ska skapa en långsiktighet.

Vi kan varmt rekommendera Annika som konsult!

Chefer från olika branscher i Överkalix Kommuns näringsliv

Uppdrag: Ledarskapsutbildning med fokus på kommunikation, retorik, hjärnsmart och planerat ledarskap.


"Annika är tydlig, varierad och lugn. Bra praktiska övningar".

"Rolig och utmanande utbildning. Kursledaren lyfter och inspirerar"

"Toppen ledare med en fantastisk kompetens. Planerad och organiserad utbildning"

"Bra utbildning och bra övningar. Bra tips om hantering av olika scenarion"

"Nya ideer och tankesätt"

Eva Stålnacke

HR och Hållbarhetschef, LTH Traktor AB

Uppdrag: Ledarskapsutbildning samt utbildning i utvecklingssamtal och lönesamtal. Tagit fram nytt stödmaterial inför chefernas samtal.


Vi anlitar Annika till våra utbildningar för chefer och ledare. Utbildningarna innefattar ledarskap, kommunikation, uppföljning- och feedbacksamtal, lönesamtal mm.

Annika känner av läget i rummet och anpassar ständigt sitt framförande utifrån det. Hennes engagemang och förmåga att få alla deltagare med på tåget är imponerande. Innehållet i våra utbildningar är mycket relevanta för oss vilket Annika skräddarsytt utifrån våra behov.

Man får snabbt ett förtroende för Annika eftersom det är tydligt att hon har en bred bakgrund inom ledarskapsfrågor. Alla frågor blir besvarade på ett tydligt sätt och hela gruppen blir delaktiga genom diskussioner och övningar som går ut på att sätta sig in i olika situationer som kan uppstå i verkliga livet för ledare och chefer.

Annikas förmåga att låta diskussionerna flöda utan att spåra ur för att sedan knuffa in oss på banan igen har gjort att vi fått precis den utbildningen vi kommit överens om. 

Malin Winberg

Driver och äger företaget Malin Winberg

Uppdrag: Mentor


Med 110 % närvaro och en förmåga att verkligen se mig och mina utmaningar från nya perspektiv har Annika varit ett ovärderligt mentor-stöd för mig! Hon blev min mentor mitt i corona-krisen, en tid då jag kämpade med allt från oro och stress till ovisshet och avbokade uppdrag. Vi har jobbat mycket med mitt självledarskap samt kreativt värderings- och visionsarbete. Efter varje gång jag och Annika har setts känner jag mig rikare, jag lär mig hela tiden något nytt om mig själv, mitt beteende, mina tankar och mina förmågor. Insikter som hjälper mig att driva ett för mig starkare bolag. Annika jobbar inte med enkla lösningar utan vill utmana och utveckla de hon jobbar med för att göra långsiktig positiv skillnad. Jag kan varmt rekommendera Annika Klefsjö till de ledare som längtar efter en bitvis utmanande utveckling där ärlighet, äkthet och individuellt engagemang står i fokus!

Erik Nilsson

VD IVAB

Uppdrag: Utbildning i utvecklingssamtal och ta fram en ny samtalsmall


"Vi anlitade Annika för att förändra och förbättra våra medarbetarsamtal. Annika visade sig vara en professionell och entusiasmerande föreläsare som med stort engagemang förklarade och övertygade oss alla fördelarna med ett väl genomfört medarbetarsamtal. Vi hade efter föreläsningen många fler verktyg med oss hem så att vi kan förbättra våra medarbetarsamtal från att bara vara en del i ledningssystemet till något som förbättrar, inte bara den anställdes situation, men även hela vårt företag."

Stefan Linder

Chef, Bombardier Transportation, Luleå

Uppdrag: Mentor


Jag hade Annika som mentor under ett års tid, vilket kan summeras i ett av de mest utvecklande åren i min karriär. Oavsett om det handlar om min personliga utveckling eller i de resultat jag uppnått så har Annika varit ett otroligt bra stöd. Det märks direkt att Annika har stor erfarenhet och kompetens som ledare på olika nivåer. Att kunna kombinera det med hennes förmåga att lyssna in och förstå mina behov och utmaningar, gjorde våra möten enormt värdefulla. Jag fick chans att vrida och vända på problem, fick nya sätt att se på dessa och slutligen konkreta verktyg att jobba med.
Annikas inspirerande sätt gjorde att jag, samtidigt som jag växte som person och ledare, ville ta nya steg och utmanade mig själv att komma utanför komfortzonen.

Jag kan varmt rekommendera Annika till er som vill utvecklas i er roll.


Stort tack Annika! 

Kommunledningen i Gällivare kommun (Politiken och kommunchefens ledningsgrupp)

Uppdrag vid flertal tillfällen: Utveckla samarbetet i den "gyllene zonen". Ta fram en programförklaring för samarbetet i den högsta ledningen. Följt upp samarbetet. 


Tack för 2 bra dagar tillsammans med dig i Överkalix. Har fått mycket bra respons om dagarnas innehåll av flera av deltagarna. Du är en klippa på att hitta nycklarna till att få en att reflektera både över sig själv och gruppsamverkan. 

 

Mycket nöjd med vårt samarbete i planeringen av det vi valde att kalla strategidagar. Du är tydlig, drivande och hjälpsam i allt från kommunikation med hotell till planeringen av dagarna. Till det ska tilläggas att du är trygg och varm vilket bidrog till att deltagarna, inklusive mig, vågade öppna upp sig. Rekommenderar dig gärna och varmt. Tack för dessa dagar!


"Mycket bra, utifrån att vi är en ny konstellation, känns som att syftet uppnåddes. Bra att ha en planerad uppföljning så att det inte rinner ut i sanden. Det har varit bra att kunna konkretisera olika begrepp som vi använder. Många nya perspektiv. Lärdomar från oss alla. Mycket bra frågor från Annika som fått oss att reflektera och förstå varandra bättre. Vi har fått struktur på ledningsfrågorna i kommunen och i nämnderna. Det här kan ge oss praktisk tillämpning i samarbetet mellan politiker och tjänstemän. Programförklaringen gör oss bättre tillsammans. 


Bra med olika former och mycket diskussioner. Vi var kursmaterialet. En bra utbildning. Den skiljer sig från tidigare och liknande utbildningar med fokus på den gyllene zonen.


Kursledaren var mycket bra, entusiasmerande, lyhörd, klok, kompetent och trevlig. Hon hade ett tydligt upplägg. Annika hade förmågan att fånga in diskussioner och leda tillbaka dem till ämnet. Hon fångade upp nyanser i diskussionerna och fångade sammanhang".

Samtliga chefer, ledare och medarbetare Eitech Norrbotten


Uppdrag: Arbete med ledning och styrning, uppföljning, programförklaringar, teamutveckling, mål och aktivitetsplan, kommunikation och hjärnans betydelse. (Flera insatser under 1,5 år)


"Mycket nytt och man får en insikt på saker man gjort fel och rätt, bra lärdomar. Mycket man annars inte tänker på. Bra med människokännedom och mål i företaget. Bra att få stanna upp och reflektera. Att tänka mer på ens eget beteende framförallt, innan man dömer andra. Jag har lärt mig hur man ska bete sig, uppträda mot andra, lyssna på varandra.


Väldigt bra upplägg på utbildningen, kunskapen nådde fram, vilket gör att man lär sig mer. Mycket matnyttigt och massvis att tänka på. Bra att få träna och sätta sig in i olika situationer. Bra att det kommer en fortsättning på vårt arbete.


Annika är kunnig, lyssnar på alla och fick samtliga att känna sig delaktiga. Hon är väldigt engagerad och får verkligen hela gruppen med sig. Hon är mycket bra, lugn, positiv, väldigt pedagogisk och tydlig. Annika är rolig och uttrycksfull att lyssna på. Inget onödigt malande med information, vilket leder till bättre uppmärksamhet och högre intresse hos deltagarna".

Chefer vid Aitik Boliden Gällivare


Uppdrag: Utbildning i retorik, kommunikation samt hjärnans betydelse


"Utbildningen är helt klart utanför min kommfortzone, man får lära sig mycket, lyfter mig i arbetslivet och som människa. Man får reflektera över sin egen presentationsteknik. Jag lärde mig massor, dels genom att se andra presentera, att ge feedback och att presentera sig själv och att få feedback. Jag lärde mig mer än jag förväntat mig. Övning ger färdighet! Att öppna upp sitt inre och möta sig själv, ger alltid nya lärdomar.


Bra upplägg på utbildningen och med fokus på individen. Utbildningen hade gärna fått vara 3 dagar istället för 2. Alla i en ledande befattning borde gå den här utbildningen. 


Annika är engagerad, lugn och saklig. Hon har en lugn avslappnad approch vilken är lätt att ta till sig. Kompetent inom området och förmedlar kunskap och feedback på ett tydligt och enkelt sätt. Hon gav bra feedback på det som kan förbättras".

Margareta Björk

Verksamhetschef, Folktandvård Östra Norrbotten, Region Norrbotten

Uppdrag: Utbildning och arbete med aktuellt förändringsarbete i verksamheten, både för chefer och medarbetare. 


Annika är otroligt duktig när det gäller förändringsledning. Annika väver ihop teoretiska kunskaper med egna praktiska erfarenheter som chef och ledare, en nog så viktig erfarenhet. Annika har förmågan att göra alla i laget till viktiga kuggar. Alla får ett värde, Annika tar fram det mänskliga och naturliga, i hur vi reagerar som människor i processen. Annika tar också fram ledarnas otroligt viktiga roll i förändringsprocessen och medarbetarna som viktiga kuggar i allas vårt ansvar/ uppgift att se till att det blir en förändring. "För visst kan ju allt bli bra, himlen kan ju ramla ner, men det är ju faktiskt mindre troligt! 

Malin Fors

Projektledare, Socialförvaltningen Botkyrka kommun

Uppdrag: Föreläsning om förändringsarbetets olika steg, för samtliga chefer och medarbetare inom sektorn. 


Med stort engagemang och närvaro guidade Annika oss från nuläge till nyläge. Annika har en gedigen erfarenhet som hon bjöd på. 

Lisbeth Tilly

Sektorchef Orust kommun

Uppdrag: Förändringsledare och mentor till sektorns chefer under 6 månader.


Annika arbetade tillsammans med vår sektorledningsgrupp inom Omsorg under våren 2018. Tillsammans med mig och mina verksamhetschefer hjälpte hon till att analysera, diskutera samt ta fram förslag på förbättringar/förändringar inom hela sektorns verksamhetsområde. Annika är orädd och modig och vågar ställa de obekväma frågorna. Hon inspirerar och ger energi samt stöd i att våga förändra och utvecklas. 

Daniel Nilsson

Verksamhetschef, JN Care AB

Uppdrag: Mentorsuppdrag


Jag kontaktade Annika i samband med att jag gick över till mitt nuvarande arbete som verksamhetschef. Jag hade tidigare arbetat tillsammans med Annika och visste att hon är en kompetent och duktig chef. Jag kände att jag ville utveckla mitt strategiska arbete och frågade henne om hon kunde tänka sig att vara mentor för mig. Hon accepterade och gav mig genast uppgifter att förbereda till våra träffar. Att arbeta tillsammans med Annika var enormt utvecklande, hon är pedagogisk och tydlig i sitt ledarskap. Hennes strukturerade sätt att vägleda får en verkligen att hitta sin fulla potential i sitt ledarskap! 

Mikael Sundvall

Avdelningschef, Stadsbyggnadsförvaltningen, Luleå kommun

Uppdrag: Föreläsning om utvecklings- och lönesamtal för chefer vid Stadsbyggnadsförvaltningen


Annika arbetade tidigare i samma kommunala organisation som jag och trots att vi tillhörde två olika förvaltningar hade jag hört talas om hennes ledarskap. Jag lånade in Annika en eftermiddag för att inspirera mig och mina chefer. Annika delade generöst med sig av sig själv och sin ledarstil. Det blev en mycket inspirerande eftermiddag där vi fick lära känna en orädd och tydlig ledare som på ett uppmuntrande sätt utmanar sin organisation att hela tiden växa. Idag, flera år senare, händer det fortfarande att mina chefer, återberättar exempel och intryck från Annikas föreläsning. Det tycker jag säger en hel del om den ledare och inspiratör Annika Klefsjö är. 

Mari Lundmark

Grundare till by déco och ordförande i frisörföretagarna Norrbotten

Uppdrag: Föreläsning om psykisk ohälsa och ledarskap


Vi anlitade Annika då vi fått förfrågan av våra medlemmar att få veta mer om psykisk ohälsa och hur man ska hantera kollega,kund eller närstående som ligger i riskzonen. Med stort engagemang och kunskap om just psykisk ohälsa fick Annika alla deltagare att lyssna. Att väva in sina egna upplevelser i sin roll som chef och ledare gav mer förståelse och trovärdighet. Annika är glad, lättsam, nytänkande att lyssna på även fast vi berörde ett så tungt ämne. En lyckad dag med andra ord 

Jenny Boman

Personalkonsult, Socialförvaltningen, Luleå kommun

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen Luleå kommun


Du är otroligt kunnig inom ditt område och har ett mycket professionellt bemötande oavsett situation. Du är lyhörd och tillmötesgående gällande andras idéer och förslag. Du har en mycket tydlig kommunikativ förmåga. 

Fredrik Bergstedt

Kommunal Norrbotten Sektion Luleå

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun


Min upplevelse av dig har alltid varit en stämning av ömsesidig respekt och öppenhet. Att samverka med dig har alltid präglats av en rak och tydlig kommunikation, vi har inte alltid varit överens, men det har alltid känts som om du lyssnat på Kommunals medlemmar. Du har varit ödmjuk, villig att erkänna när något blivit fel och kunnat backa i frågor. Du har lyssnat på oss och det har funnits förhandlingsutrymme. Vi har fått påverka i och med att frågor inte varit förutbestämda. Jag önskar att vi haft fler chefer av din typ och kaliber. 

Lovisa Rustan Sundvall

HR-strateg Luleå kommun

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun

Det har varit en förmån och mycket lärorikt att få samarbeta med dig. Du har mod och en skarp förmåga att lyfta upp viktiga frågor och tankar som annars kanske inte hade kommit upp till ytan. Du är handlingskraftig och har en stark drivkraft att åstadkomma långsiktiga resultat. Du är också professionell, arbetar systematiskt, skapar engagemang och delar generöst med dig av ditt kunnande. Med din inneboende trygghet, din lugna och klarsynta hantering blir alla slags frågor effektivt och rationellt hanterade. Jag ger dig mina allra bästa rekommendationer. 

Carin Johansson, Helena Muotka, Monica Wiklund Holmström, Katarina Wälimaa

Områdeschefer vid Luleå kommun, Socialförvaltningen Individ och familjeomsorgen

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun

Professionell, ambitiös, mycket stort driv, god förebild, strukturerat och strategiskt arbetssätt, lojal mot arbetsgivare och uppdraget, modig, nytänkande, modern, visionär, rättvis, hög social kompetens, stimulerar andra till att tänka utanför boxen, övertygande, prioriterar att ge stöd till oss. I det stora hela är du den helt perfekta ledaren.  

Fredrik Winneborn

Kommunikationsstrateg vid Socialförvaltningen Luleå Kommun

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun

Jag har under några år arbetat nära Annika Klefsjö, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen (IFO) i Luleå kommun. Vårt samarbete har fungerat väldigt bra och tillsammans har vi kommunicerat ut IFOs verksamheter på ett föredömligt sätt. Annika är lyhörd, respektfull och förtroendeingivande som chef och ledare. Hon har gett mig ett stort ansvar att bestämma i IFOs kommunikationsfrågor vilket jag uppskattat oerhört mycket och det har också underlättat mitt arbete avsevärt. Annikas kompetens och positiva syn på styrning och ledning har varit värdefull för mig när vi har kommunicerat ut den förändringsresa som IFO genomgått under hennes ledning. Jag hoppas få arbeta med Annika igen inom en snar framtid. 

Camilla Ridderström

FSA Luleå

Uppdrag: Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun

Redan från början fick jag en positiv känsla när jag klev in i rummet hos dig. Du omger dig av positiv energi, även när du är väldigt tydlig i saker som alla inte är lika överens med dig om. Du har en förmåga att vara rak och konkret vilket jag upplever inte borde ge så mycket utrymme för missförstånd (positivt). Du har en förmåga och visar en tydlig ambition i att se alla i ett möte, ge alla utrymme att utrycka sina tankar och funderingar utan att det behöver känna sig osäkra på hur dom ska uttrycka sig eller att säga fel saker mm. Det är "högt i tak" under möten med dig. Du är otroligt strukturerad i ditt arbetssätt och har bra koll på olika verksamheter. Du har ett långsiktigt tänk för att kvalitetssäkra och förbättra arbetssätt över hela förvaltningen, du ser helheten. Kort och gott har jag upplevt dig som en bra chef med många goda egenskaper 

Åsa Koski

Utvecklare vid Arbetsmarknadsförvaltningen, Luleå kommun

Verksamhetschef Individ och familjeomsorgen, Luleå Kommun

Annika är en skarp partner som får saker att hända. Hon är modig och bra på att argumentera och föra fram sina åsikter och tankar. Annika är en person som man vill ha vid sin sida när det stormar. 

Gabriella Sjöström

Socialchef, Luleå kommun

Uppdrag: Enhetschef, områdeschef och verksamhetschef Socialförvaltningen Luleå kommun, mellan år 2004 - 2018


Annika har under sin anställningstid på socialförvaltningen uppvisat goda resultat. Hon har skött sina arbetsuppgifter ansvarsfullt och noggrant samt tagit ett stort ansvar för sina uppdrag. Annika är mål-, utvecklings- och förändringsinriktad. Som verksamhetschef har hon verkställt organisationsförändringar samt implementerat utvecklingsplaner inom  sociala barn- och ungdomsvården, våld i nära relation, funktionsnedsatta samt missbruk och beroende. Annika är duktig på att kommunicera och hantera mediakontakter. Hon har en god förmåga att planera och organisera sitt arbete och samverkar gärna för att uppnå bästa möjliga medborgar- och brukarfokus. Vi kan med nöje lämna henne våra allra bästa rekommendationer.