Vinterbad - Iskall kärlek 

Min stora passion

När jag mötte kärleken

Den sista december år 2020 började jag med vinterbad och har sedan dess badat nästan dagligen. Det blev snabbt min stora passion, även om kärlek inte uppstod första gången. Då var jag främst nöjd över att ha genomfört det. Rackarns så kallt det var. 

Snabbt efter mitt första vinterbad blev jag galet förälskad i det, jisses så underbart det är. Jag formligen åt, sov, andades, pratade om och tänkte på det hela tiden under första halvåret. Där i mellan njöt jag av effekterna och längtade ständigt till nästa bad. 

Det bör tilläggas att jag alltid älskat att bada och är uppvuxen med bad i fjällbäckar och sjöar. Förutom det har jag, så länge jag kan minnas, duschat kallt varje dag och älskat att bada tidigt på våren och sent på hösten, när det är svalare i vattnet. Så jag var inte helt otränad innan mitt första vinterbad, även om det är något helt annat. 

Under våren och sommaren badar jag lika mycket, ända fram tills temperaturen i vattnet blir mer än plus 17 grader, då tycker jag att det är för varmt. Ja, det är helt enkelt inte lika skönt längre. När temperaturen successivt sjunker igen under hösten, börjar hjärtat klappa lite extra, då börjar badsäsongen igen. Lite knasigt är det, jag vet, men det är precis så jag upplever det. 

Enligt mig är badsäsongen som bäst när temperaturen ligger mellan max plus 14 och ner till 0 samt strax under det. Som tur är, har vi i norra Sverige riktigt goda förutsättningar för en lång säsong, helt fantastiskt. 

När isen lägger sig tycker jag främst om att bada och simma i exempelvis Gäddviksströmmen som ligger strax utanför centrala Luleå. Där är vattnet naturligt öppet och strömmande. Jag badar även i olika isvakar runt om Luleå, men det är ofta en nödlösning när tiden inte riktigt räcker till. 

Idag är jag i vattnet mellan 4-13 minuter och med en maxtid på 10 min när det är som kallast i luften. Baden varierar mellan att vara stillsamt meditativa eller mer aktiva exempelvis genom att simma. Valet styrs helt utifrån yttre förutsättningar, min sinnesstämning, mående och känslan i kroppen. 

Innan vi kan njuta av dessa härliga bad krävs oftast och nästan varje gång under vintern, isröjning av vaken. Det kan ta allt från några minutrar upp till någon timma, beroende på hur tjock isen är, hur många vi är på plats, vilka verktyg vi har samt hur mycket av vaken som frusit igen. Vissa delar av isröjningen kan göras från iskanten men det stora jobbet sker oftast i vattnet, som du även ser i huvudbilden ovan. Den dagen var det -25 grader i luften, vaken var helt frusen och jag var ensam på plats. Hela badet bestod av isröjning den gången. Något vi kanske inte tänker på är att isen är rejält vass ungefär som rakblad. Det är alltså både vanligt och lätt att få skärsår under isröjning, så det är klokt att vara försiktig. 

Boka en vinterbadcoach

Nyfiken på vinterbad?

Om ja, då kan ni boka in ett eller flera tillfällen med mig som coach.  

Varför inte ta med ett kompisgäng eller teamet till ett vinterbad i samband med exempelvis en planerings- eller utbildningsdag. Det finns många tillfällen och möjligheter för ett bad.

Innan vi träffas får ni instruktioner skickade till er om vad ni behöver ta med er och hur det kommer att gå till. 

På plats går vi igenom vad som händer i kroppen och knoppen samt vilka effekter forskningen visat att kallbad ger. 

Jag hjälper även er i vattnet eller från iskanten för att upplevelsen ska bli så behaglig och säker som möjligt. 

Ytterligare frågor och detaljer går vi igenom och kommer överens om innan genomförandet.