Vinterbad 

Min stora passion

Den sista december år 2020 började jag med vinterbad och har sedan dess badat dagligen. Det blev snabbt min stora passion, även om kärlek inte uppstod första gången. Då var jag främst nöjd över att ha genomfört det. Rackarns så kallt det var. 

Snabbt efter mitt första vinterbad blev jag galet förälskad i det, jisses så underbart det är. Jag formligen åt, sov, andades, pratade om och tänkte på det hela tiden under första halvåret. Där i mellan njöt jag av effekterna och längtade ständigt till nästa bad. 

Det bör tilläggas att jag alltid älskat att bada och är uppvuxen med bad i fjällbäckar och sjöar. Förutom det har jag, så länge jag kan minnas, duschat kallt varje dag och älskat att bada tidigt på våren och sent på hösten, när det är svalare i vattnet. Så jag var inte helt otränad innan mitt första vinterbad, även om det är något helt annat. 

Under våren och sommaren badar jag lika mycket, ända fram tills temperaturen i vattnet blir mer än plus 17 grader, då tycker jag att det är för varmt. Ja, det är helt enkelt inte lika skönt längre. När temperaturen successivt sjunker igen under hösten, börjar hjärtat klappa lite extra, då börjar badsäsongen igen. Lite knasigt är det, jag vet, men det är precis så jag upplever det. 

Enligt mig är badsäsongen som bäst när temperaturen ligger mellan max plus 14 och ner till 0 och minus grader. Som tur är, har vi i norra Sverige riktigt goda förutsättningar för en lång säsong, helt fantastiskt. 

När isen lägger sig tycker jag främst om att bada och simma i exempelvis Gäddviksströmmen som ligger strax utanför centrala Luleå. Där är vattnet naturligt öppet och strömmande. Jag badar även i olika isvakar runt om Luleå, men det är ofta en nödlösning när tiden inte riktigt räcker till. 

Idag är jag i vattnet under flera minuter och varierar tiden och formen mellan att vara stillsamt meditativt i vattnet eller att simma. Valet styrs helt utifrån yttre förutsättningar, min sinnesstämning och känslan i kroppen. 

Boka vinterbadcoach

Är du och ni nyfiken på vinterbad?

Om ja, då kan ni nu boka in mig som vinterbadcoach. Varför inte ta med ett kompisgäng eller arbetslaget till ett vinterbad i en vak eller där det finns öppet vatten, i samband med exempelvis en planeringsdag. 

Innan vi träffas får ni instruktioner om vad ni behöver ta med er och hur det kommer att gå till. 

På plats går vi igenom vad som händer i kroppen och knoppen samt vilka effekter forskningen säger att kallbad ger och inte. 

Jag hjälper er även i vattnet, så att upplevelsen blir så behaglig och säker som möjligt. 

Ytterligare frågor och detaljer går vi igenom och kommer överens om innan genomförandet.