Åtta vinster......bara 58 kvar!
På måndag har det gått en vecka sedan sista blogginlägget där jag berättade om och startade min nya morgonrutin. Kortfattat innebär den att jag kliver upp tidigare mellan kl. 5:00-5:30 och startar min dag med en rask walk and think runda på 1 - 1:45 tim, innan övriga morgonbestyr. Hur har det gått och vad har jag hittills upptäckt?
Hittills har jag lyckats genomföra min nya rutin, utan avbrott och jag är grymt stolt över det. Har det varit enkelt.....NEJ! Varje morgon har jag mött min bekvämlighet och alla förföriska bortförklaringar. De är riktigt bra, tro mig, jag har mött dem alla. Varje morgon har jag fått säga till mig själv, skärp dig, nu kör vi och det har hittills fungerat. Jag har också mött frågor från mina nära som också håller på att landa i mitt och vårt nya. Ja, min nya rutin påverkar även familjen. För det mesta stöttar de mig men de ställer även samma frågor som min bekvämlighet utmanar mig med varje morgon. Det är toppen, då måste jag dagligen ompröva mitt beslut. Än så länge står beslutet fast och det har inte påverkat familjen negativt. Om det skulle inträffa behöver jag ta ett nytt beslut. Min förhoppning är att vi alla ska vinna på detta, mer eller mindre.
Jag har upptäckt att jag hinner med mycket mer än tidigare och det är inte ovanligt att jag är klar med allt jag tänkt den dagen, redan under förmiddagen. Jag är dessutom mer kreativ och motivationen är högre. De första dagarna blev jag lite trött efter lunch och turligt nog kunde jag ta en tupplur eller hjärnpaus på ungefär 20-30 minuter. Efter tuppluren var jag lika pigg som innan. Det är en omställning som tycks vara övergående i och med att det blivit lite bättre de sista dagarna. Jag blir trött tidigare under kvällen, en naturlig effekt i och med att dagen startar tidigare. Det gör ingenting, jag skippar gärna några avsnitt på någon Netflix serie för att sova istället.
Jag har beslutad mig för att köra min rutin varje dag,
alltså inget uppehåll för helger eller röda dagar. Däremot är jag flexibel med
hur långt jag promenerar och när jag kliver upp mellan kl 5:00-5:30. Jag har övertygat mig om att det är lyxigt att kliva upp kl 5:30 när jag vanligen stiger upp tidigare. Än så länge fungerar det. Rätt intressant att vi så öppet kan lura oss själva och hjärnan.
Nedan är min rutin, om du är nyfiken på att göra detsamma, som utgår från principen: att komma ut så fort och
smidigt som möjligt utan att vattna kraften från min bekvämlighet och att väcka
familjen.
Förberedelser dagen innan:
- Kläder, skor, ytterkläder, mössa eller keps och hörlurar läggs fram kvällen innan på lämplig plats.
- Jag bestämmer mig för hur långt och vart jag ska gå samt vad som ska vara i fokus under rundan. Det kan t ex vara aktuella uppdrag, mål och delmål samt planering av dagen och veckan.
- Larmet ställs när jag kryper ner i sängen
- Jag lägger mig i tid så att jag får min sömn
Dags för genomförandet:
- När larmet går, kliver jag upp direkt. Genom det undviker jag att bjuda in bekvämligheten som vaknar samtidigt och med full kraft. Tro mig, det är en utmaning.
- Jag gör mitt toalettbesök och inget annat. Nej, jag är inte läcker för fem öre.....natten har till exempel lämnat spår kring ögonen, i munnen och håret står rakt upp eller åt alla håll. Det är här mössan och kepsen fyller sin funktion till max åtminstone för håret.
- Kläder och skor tas på och jag är ofta ute inom 2-3 minuter.
- Promenaden startar direkt och i högt tempo så att hjärtat får arbeta. Det jag beslutat dagen innan går jag igenom mentalt.
- Efter utförd aktivitet väntar en dusch, frukost och övriga morgonrutiner.
- Därefter omsätter jag det som planerats i praktiken och utifrån mina mål
Enligt en studie tar det 66 dagar att etablera en ny rutin
och sluta med en gammal. Det finns andra studier som uppger andra resultat, allt från 30-190 dagar. Jag har valt att utgå från den första och har från måndag 58 dagar kvar, innan mitt nya har blivit vardag. Det får också bli en del av min studie, att se hur länge det tar.
Det är rätt intressant att jämföra mitt exempel mot förändringar som genomförs på arbetsplatser och som handlar att ändra beteenden, rutiner och vanor hos fler än en person. Hur mycket tar vi hänsyn till tiden och den process som krävs för att nya beteenden ska etableras och ersätta gamla? Om vi dessutom genomför flertalet förändringar, hur stor är sannolikheten att vi lyckas eller ger upp efter för kort tid, på grund av okunskap kring förändringar eller för att önskat resultat uteblivit? Väl värt att fundera på, eller hur?
Hur går det för dig och dina förändringar?