Bli rikare - skapa en bank med strategier

15.06.2020

För en tid sedan läste jag ett inlägg om att göra en lista med aktiviteter som får dig att må bra. Enkelt, fiffigt och finurligt, eller hur? Innan jag läste inlägget hade jag några dagar innan, precis coachat en person med fokus på just strategier i livet som fungerar eller inte i vissa situationer. Dessa två helt separata situationer, tillsammans med min erfarenhet, inspirerade mig till dagens blogg. Den här gången utan färdiga lösningar och istället får du en metod för att ta fram dina egna.

När och om vi kartlägger vilka beteenden och strategier vi har och använder kan vi skapa en lista över de som fungerar. Den kan i sin tur bli en bank som kan aktiveras helt eller delvis i livet. Vi kommer att upptäcka att våra strategier fungerar i vissa situationer men inte i andra, vi använder en del mer än andra och i fel situationer. I vissa situationer saknar vi strategier som fungerar. Vi är helt enkelt otränad på vissa beteenden och då behöver vi träna in nya. Oavsett, är det klokt att ha koll på vilka strategier eller verktyg vi har i vår verktygslåda, så att vi har det som behövs och använder dem rätt och i rätt situationer. Det vore ju rätt knasigt om vi symbolist använde en hammare i alla lägen, när de egentligen behövs helt andra verktyg. I värsta fall kanske vår verktygslåda enbart innehåller en hammare eller några få verktyg, ja då kommer vi att stöta på patrull flera gånger i livet.

Jag tänker osökt på citatet "att upprepa samma beteenden som ger samma resultat, när vi önskar ett annat är definitionen på dårskap.......Det sätter huvudet på spiken, eller? Nja kanske handlar det mer om att det saknas en medvetenhet om vad vi gör eller inte, hur vi tänker och känner samt varför, alltså våra strategier. När det saknas ökar risken för att vi använder det vi är mest vältränade på och har lättare att aktivera, även om det finns eller behövs andra sätt att göra det på. Dessutom har vi en tendens att gasa på, vi gör mer av det vi redan gör, i hopp om att den ökade farten eller frekvensen ska förändra utfallet. Det är inte ovanligt att vi i just dessa situationer till sist hittar fel, brister eller förklaringar hos andra eller i situationen, istället för att rikta fokus på hur vi väljer att agerar. Det viktiga är att sortera och förstå vad som orsakar vad samt tydligt se var påverkansmöjligheten börjar och slutar samt vad som ligger utanför vår egen kontroll. 

Hur kartlägger du då dina beteenden, tankar, känslor och strategier. Var öppet nyfiken och undvik att värdera. Blicka bakåt och fram till i dag. Hur har du hittills hanterat olika situationer? Vad har fungerat och inte samt i vilka situationer? Vilka strategier känner du till men inte prövat än? Vilka nya vill och behöver du träna på? Dessa frågor och svar fungerar ypperligt för ditt inre ledarskap likväl som i ett formellt samt i ett team, ändra bara frågeställningen till vi och våra strategier.....ja, ni fattar.

Du kan utgå från nedan exempel om du vill:

  • När jag gör (tänker, känner och gör) det här..........leder jag mig själv på ett konstruktivt och hälsosamt sätt. Jag utvecklas, mår bra fysiskt och psykiskt, både på kort och lång sikt.
  • När jag gör det här.........är jag en trygg och bra förälder och partner. De jag lever med utvecklas, är trygga, mår bra och känner sig älskade.
  • När jag gör det här........... i utmanande situationer kan jag lösa eller hantera dem på ett konstruktivt sätt, utifrån det jag kan påverka.
  • När jag gör det här.........växer och utvecklas mina relationer och samarbeten. Vi fungerar väl och trivs tillsammans.
  • När jag gör det här.......... är jag en god förebild och ledare. Tillsammans uppnår vi våra mål, skapar goda resultat och utvecklar verksamheten och varandra. Vi är stolta och nöjda över vårt arbete och vårt varumärke. Vi mår bra, trivs och är trygga. Våra kunder litar på oss och är nöjda.

Lite klurigt och svårt? Ja, kanske, men det är värt mödan. Du kan med fördel använda mindmapping som metod, rita och skissa på det sätt som passar dig bäst. När du är klar har du skapat en ökad medvetenhet om dig och ditt inre ledarskap samt vem och hur du vill vara. Du får även en tydligare bild över dina utvecklingsområden.

Skapa en bank med strategier och bli rikare och klokare på köpet! Var nyfiken på vad dina närmaste eller kollegor har på sina konton/listor. Dela med er, lär av varandra och blir ändå rikare, ett ypperligt sätt att investera i varandra, dessutom helt gratis. Fiffigt, eller hur?