Dags att ta regelbundna hjärnpauser

21.03.2021

Ett flertal som jag coachar och utbildar arbetar med en "att göra lista" på ett hjärnsmart sätt. Några viktiga principer är att välja ut de tre viktigaste uppgifterna och lägga undan listan så att den inte är synlig för ögat. En lång lista tenderar att göra oss onödigt stressade. En annan princip är att arbeta med en sak i taget från start till mål, innan de påbörjar nästa uppgift. Förutom det uppmuntras de till att ta hjärnpauser efter ca 20 minuter så att koncentrationen är på topp hela vägen.

När vi inte tar korta pauser minskar förmågan att fokusera och koncentrera sig. Så nu är det dags att planera in och ta regelbundna hjärnpauser. Det är minst lika viktig och kanske viktigare än en "att göra lista". Varför, för att utan pauser kommer vi att arbeta slösaktigt med vår energi som fortare tar slut. Några oönskade effeker av det är att vi blir trötta, presterar sämre och därmed får sämre kvalitet och resultat. Ja, du fattar.

Förutom att ta dina vanliga och viktiga raster på för- och eftermiddagen samt lunch ska du även planera in kontinuerliga hjärnpauser. Nu kanske någon tänker, men när ska jag och mina medarbetare och chefer jobba, om vi ska ta flera pauser. Lugn, bara lugn. När ni arbetar mer hjärnsmart och tar pauser, kommer ni att må bättre och leverera mer och bättre än ni gör idag, lita på det. Ni skapar nämligen nödvändiga och rätt förutsättningar för det genom återhämtning och vila under hela dagen.

Ok, hur gör jag då?

  • Börja med att studera dig själv under en hel dag, från det du vaknar på morgonen till det du går och lägger dig. Notera alla dina beteenden, rutiner och vanor samt när du fungerar som bäst, med vilka uppgifter, vilka förutsättningar, miljöer samt när under dagen. När är motivationen och energin som sämst och tvärtom samt vilka uppgifter tycker du är mest stimulerande, roliga, krävande och tråkiga.
  • Utifrån din observation gör en planering för dina arbetsuppgifter samt andra delar av ditt liv, utifrån de förutsättningar som du behöver för att fungera som bäst. Lägg in din planering i kalendern, gärna detaljerat och konkret, så att du vet vad du ska göra varje dag, vecka, månad, halvår och år.
  • Planera även in dina vanliga raster och lunchen. Var noga med att ta dem och ägna gärna tid till social interaktion samtidigt som ni undviker samtal om arbete.
  • Planera in hjärnpauser regelbundet under dagen, börja gärna i liten skala med två på fm och em. Därefter kan du successivt ta en var 20-25 minut. Det gäller även vid möten, både de du leder och deltar i. Självklart behöver ni enas om det och att det är viktigt.
  • Följ upp hur din planering fungerat i praktiken och gör ändringar när så behövs.

Ok, hur tar jag då en hjärnpaus? Det gör du förslagsvis och enkelt genom nedan och under 1-3 minuter:

  • Om du sitter ner större delen av dagen, ställ dig upp och rör på kroppen. Du kan gå om kring i rummet, gör armhävningar, yoga rörelser eller sätt på musik och dansa loss.
  • Stäng av alla ljud, blunda och bara andas lugnt.
  • Meditera
  • Fixera blicken på naturen utanför fönstret eller på en bild av naturen och låt blicken vila på en fast punkt.
  • Gå runt huset eller gå ut en stund.
  • Ta en powernap. Det räcker gott med 15-20 minuter. Sover du längre exempelvis 60 minuter får hjärnan mer återhämtning och vila än vid kortare sömn. Däremot kommer du känna dig lite mer mosig när du vaknar och behöver lite tid att kvickna till. 

Dags för en paus, ja det är det!