Perfekt tajming – Finns det och är det viktigt?

10.12.2018

Den senaste veckan har jag läst en riktigt intressanta bok som heter, NÄR Vetenskap om perfekt tajming av Daniel H. Pink som också skrivit om människans drivkrafter. Jag rekommenderar den varmt. Jag har läst många böcker, artiklar och studier inom ledarskapets olika områden. En baksida av det är att jag sällan blir överraskad, vilket ofta gör mig besviken utifrån min kunskapstörst. Den här boken däremot har väckt mitt intresse. Här kommer några gobitar.

Boken belyser flertal studier som visar att det har betydelse NÄR vi utför olika uppdrag, både i privat och arbetslivet. Studier visar att det är mer fördelaktigt att ägna sig till en viss typ av uppgifter under förmiddagen och andra under eftermiddagen och kvällen, utifrån att vi går in i en topp, dal och en återgång. Dalen sker ofta efter lunch, det vi i dagligt tal beskriver som lunchkoma. För majoriteten är rytmen likvärdig medan den för resterande skiljer sig utifrån när topp, dal och återgång sker. Det innebär att vi inte alltid är synkade och det har en betydelse för gruppens resultat och prestation i gemensamma uppdrag. Även vårt humör skiftar under dagen. Vi tenderar att vara mer glada under förmiddagen. Efter lunch minskar det för att senare under eftermiddagen och kvällen öka igen. Självklart påverkar det vårt agerande och beslutstagande.

Mitt förslag är att du följer dig själv under några dygn. Notera när din topp, dal och återgång sker under dagen. Utifrån din studie, lägg upp en planering som gynnar ditt ledarskap och de du leder. Jag föreslår även att ni diskuterar ämnet i er ledningsgrupp så att ni ökar kunskap och medvetenheten i frågan. Kunskapen kommer troligen att påverka när ni väljer att genomföra olika typer av möten och uppdrag. Till exempel fungerar kognitivt krävande uppgifter och beslutstagande bäst under förmiddagen, när vi har vår topp. Kreativa möten fungerar bäst under eftermiddagen, när vi har vår återgång. Genom att ta fasta på kunskapen och att omsätta den i praktiken nyttjar ni era samlade resurser på bästa sätt. Kom ihåg att vi är olika, så det finns inget svart eller vitt i den här frågan heller, sorry, däremot god tajming.

Studier visar även tydligt att pauser är ett botemedel och förebyggande insats mot våra svackor/dalar. Du kan alltså påverka dessa genom att planera in regelbundna pauser. Genom det skapar du goda förutsättningar för ditt ledarskap. Gör en "pauslista" som är lika viktig som din "att göra" lista. Bestäm dig även för när och hur pausen ska utföras och planera in dem i din kalender. Det som planeras ökar sannolikheten för genomförande. Börja i liten skala och öka på när du blivit lite mer vältränad. Glöm inte att ge mandat till dina medarbetare, att göra detsamma. (Läs även tidigare inlägg om hjärnsmarta tips)

Här kommer några paustips att omsätta i praktiken:

  • Ta korta pauser. Fler är bättre än en lång
  • Ta micropauser på en minut. Jobbar du vid en dator, fäst blicken efter 20 minuters arbete på utvald punkt, sex meter bort i 20 sekunder. Du kan även ställa dig upp och röra på dig
  • Ta regelbundna promenadpauser på fem minuter under hela dagen
  • Ta umgängespauser där samtal förs om annat än arbete
  • Ta pauser i naturen. Det är bättre än paus inomhus. Om du inte kan gå ut, titta ut genom fönstret om du har natur utanför. Om du inte har det ställ dig vid växter som ni har på jobbet, det fungerar bättre än att stirra in i en kontorsvägg.
  • Undvik att multitaska t ex att du kollar sms, e- post samtidigt som du fikar med kollegor. Besluta er för att fikat är en teknikfria paus.
  • Ta en siesta och drick en kopp kaffe innan du somnar. Koffeinet kickar in efter 25 minuter. Ställ timer på 25 minuter. Sov gott, men inte längre än det!

Ska jag utföra alla ovan pauser, kanske du tänker nu, när ska jag hinna med mitt arbete. Svaret är nej. Du väljer ut de pauser som fungerar bäst för dig och verksamheten. Det viktiga är att du tar pauser så att du orkar prestera bra under hela dagen. Tar du inga pauser finns en stor risk för att resultatet blir därefter.

Ja, jag är övertygad om att tajming mellan när, hur vi fungerar som människor och olika uppgifter är viktigt. Det har en stor betydelse för hur väl vi lyckas och för vårt välbefinnande. Perfekt tajming är ingen slump utan ett resultat av god planering utifrån den kunskap vi har. Vad tror du?