Strategier för att orka som ledare - hur gör du?

02.09.2019

Utomhus rör sig grenarna i träden av vinden och marken är blöt av regnet. Inomhus lyser lamporna med sitt varma sken, hösten är här. Just idag är det mulet och småruggigt och prognosen pekar på regn hela dagen. Det är en sådan där dag, då jag egentligen vill krypa ner i soffan eller i fåtöljen under en skön filt, framför en sprakande brasa eller levande ljus och bara vara eller läsa en riktigt spännande bok.

Det är måndag och jag står mitt i vardagsrummet där mitt skrivbord och dator står. Framför mig ser jag skogen genom fönstret, en underbar utsikt. Vi håller på att bygga om, så mitt kontor som tidigare fanns i en del av garaget har fått flytta in i huset, i väntan på att bygget blir klart. I huset står möbler och annat utplacerat utifrån utrymme och funktion. Stökigt, men med någon form av ordning. Vi utgår från principen, allt går, så länge vi kan ta oss fram till olika delar av huset och nyttja funktioner som tidigare. Vi har fått vardagen att fungera i röran och jag förvånas över hur snabbt hela familjen anpassat sig.

Just idag vill jag dela med mig av hur jag arbetar med mitt ledarskap, utifrån att jag förra veckan fick den frågan i samband med en föreläsning, "Att arbeta i förändring", som jag genomförde på Luleå Science Park. En riktigt bra fråga som löd så här, hur arbetade du strategiskt med ditt ledarskap för att orka? En fråga som har flera svar, så här kommer några saker som jag gör för att må bra, orka och hålla över tid.

  • Till att börja med så utgår jag från principen att ledarskap börjar med mig. Det innebär att det är viktigt att jag mår bra, både mentalt och fysiskt, varje dag. Om jag slarvar kommer det, förr eller senare, att visa sig. 
  • Jag har alltid tränat regelbundet. I perioder när arbetsbelastningen varit högre, har jag varit extra noga med min träning. Det har ibland varit en utmaning, då tröttheten ofta knackar på och vill ta över. Jag upptäckte tidigt i livet hur bra jag mådde fysiskt och mentalt av att träna, så det har alltid varit en viktig strategi för min hälsa och återhämtning. I dag tränar jag dans tre pass i veckan. Träningen har anpassats till att jag inte längre är en ungdom eller längre satsar på idrott som tidigare. Förr tränade jag oftare och betydligt hårdare. För mig ska träningen vara lustfylld, rolig och gärna full av rörelseglädje, därav dans, som också är bra för hjärnan.
  • Under mina walk and think- rundor reflekterar, planerar och analyserar jag aktuella frågor, situationer och det som händer i mig. Jag lyssnar noga till min inre kompass, även när det är saker jag ogärna vill höra. Det är en metod som fungerar lysande för mina tankar och känslor. Metoden är också hjärnsmart i och med att minnesfunktioner stärks, vi blir 60 % mer kreativa, reducerar stress, blir mer lugna av raska promenader. Jag promenerar varje dag och då mellan 1 - 1,5 tim/dag eller minst 10 000 steg/dag.
  • Jag äter regelbundet och övervägande vegetarisk och fisk. Kött äter jag ytterst sällan. Ett enkelt val, jag älskar nämligen frukt och grönt och ogillar kött, det har aldrig fallit mig i smaken. Jag är noga med att äta frukost, lunch och middag samt mellanmål. Godis har jag slutat med för många år sedan. Visst slarvar jag ibland men suget efter sötsaker är inte detsamma längre. Det underlättar att jag inte är så förtjust i fikabröd och andra sötsaker. Däremot gillar jag lakrits, så det unnar jag mig.
  • Sömnen är viktigt så den slarvar jag aldrig med. Hjärnan behöver den för att återhämta sig, så kvalitén på sömnen och timmarna är livsnödvändiga. 
  • Under alla år som ledare har jag i olika långa perioder haft en egen mentor, fått handledning eller haft en coach. Det har varit viktigt att ha någon annan utanför "min arbetsvärld" att bolla tankar och ideér med. Utifrån mitt perspektiv, en naturlig del i ledarskapet och något som borde vara självklart för alla ledare.
  • Sedan några år tillbaka har jag har ett nätverk med kollegor runt om i Sverige, som fortfarande träffas. Det är fortfarande ett viktigt sammanhang för min del. Där "luftas" frågor och situationer helt öppet och naket, utan värderingar. Målsättningen är att stötta, hjälpa och inspirera varandra.
  • Är jag hemma så är jag hemma, är jag ledig så är jag ledig eller är jag på jobbet så är jag på jobbet. För ett flertal år sedan fick jag ta mig själv i örat och besluta mig för att tiden hemma och efter arbetstid var helig för annat än arbete. Det var inte enkelt i börjat, utifrån att jag byggt upp vanor och rutiner för att, mer eller mindre vara tillgänglig. När jag fick barn underlättades processen avsevärt. Min dotter noterade direkt när jag inte var hemma, fast jag fysiskt var det. Det dåliga samvetet slog till med full kraft och knuffade mig åt rätt håll. Henne kunde jag inte lura, även om jag försökte i början. Under de senaste 7 år åren är jag betydligt tydligare, noggrannare och mer rädd om min tid, hur och när jag använder den, till vad, vem och varför.
  • Tid med vänner och familjen är otroligt viktigt för mig. Det är med dem som jag visar, får och ger kärlek, dagligen. Vi delar livets alla färger som glädje, skratt, nyfikenhet, sorg, ledsenhet, frustration, oro, längtan och ilska. Tillsammans skapar vi minnen som på olika sätt formar oss som människor. När livet står på bron och knackar på dörren, så är det med mina närmaste jag vill möta det som vill komma in. Jag försöker njuta av livets enkelhet och jag älskar att skratta med och tillsammans med andra. Glädje är en viktigt källa för återhämtning. 
  • För mig är livet både här och nu och framöver. När jag blundar, reser jag snabbt till en minnesplats i Spanien. På några sekunder står jag barfota i sanden, solen värmer min kropp och vinden smeker min hud. Havet är turkosblått och lockar in mig med sitt ljud och glasklara vatten. Där står jag och andas, lycklig och är ett med allt runt om mig. Dessa minnen tar jag fram när jag behöver det. 
  • Mina drömmar och mål väntar där framme och jag arbetar planerat, systematiskt och disciplinerat för att nå dem. Detsamma gäller i min arbetsvardagen. Min nyfikenhet och kunskapskälla är omättliga och jag älskar att lära mig nytt, upptäcka, utvecklas och utmanas. Det balanserar jag med skopor av "här och nu stunder" för att undvika att springa vilse i prestationsskogen. 

Finns det fler tips och strategier som jag använder, absolut. De kommer vid ett senare tillfälle. Du hittar även ett flertal tips i tidigare blogginlägg. Nu får du samma fråga, hur arbetar du strategiskt med ditt ledarskap för att orka? Dela gärna med dig av dina tips. 

Stort tack till dig som ställde frågan!