Träna ditt ledarskap - Träning pågår!

03.12.2018

Som många av er redan känner till så anser jag att ledarskap på många sätt påminner om vilken idrott som helst. Ju mer en person tränar på olika situationer ju mer tränad tenderar hen att bli. Det viktiga är att vi tränar och övar på rätt sätt för att uppnå önskvärda resultat. Genom övning växer kunskap om egna styrkor och utvecklingsbara områden samtidigt som verktygslådan fylls på med fler strategier och verktyg. En ledare som har en välfylld verktygslåda och som använder rätt verktyg i olika situationer lyckas mycket bättre och oftare än en som alltid använder en hammare i alla situationer. Håller du med? Så hur vältränad är du och vad behöver du träna på i ditt ledarskap?

Här kommer tips på hur du kan lägga upp ett träningsprogram och börja träna:

  1. Kartlägg ditt nuläge i ledarskapet genom dialog med dig själv. Du kan även utgå från beteenden som dina förebilder har och som du vill göra mer eller mindre av. När du är klar med det ha dialog med dina medarbetare och andra som möter ditt ledarskap, för att fånga deras bilder. Läskigt, ja lite eller mycket, men du vågar, jag lovar. Det är trots allt de som möter ditt ledarskap. Utgå från följande frågor: Vilka områden är du vältränad respektive otränad i utifrån ditt uppdrag? Vad vill dina medarbetare och andra att du gör mer eller mindre av, utifrån uppdrag och mål?
  2. Ta fram ditt och medarbetarnas önskeläge inom aktuella områden och sätt upp tydliga målbilder. Om det finns skillnader mellan era bilder, lyssna till dina medarbetare som dagligen möter ditt ledarskap. Om de framför något som väcker en reaktion hos dig, lyssna extra noga och var nyfiken. Ställ öppna frågor så att du får konkreta exempel på vilka beteenden som de beskriver. Det ligger något i det de vill säga dig och din reaktion styrker det. Undvik att gå i försvar eller att förklara dig, lyssna. Jag brukar säga...."Sug på karamellen och behåll den i munnen även om den smakar illa". Spotta inte ut den förrän du haft en öppen och ärlig dialog med dig själv utifrån din reaktion och vad som triggade den. När du har svar på det, då kan du välja att spotta ut eller svälja karamellen".
  3. När mål och träningsområden är tydliga, ta fram vad och hur du ska göra för att bli vältränad eller att fortsätta vara vältränad. Fokus ligger på beteenden. Tidsätt aktiviteter med tydligt start och slutdatum. Var realistisk i din planering. Att bli vältränad kräver mycket träning och det tar tid, så ge dig själv rätt förutsättningar för att lyckas. En del påstår att det tar upp mot 90 - 200 dagar att ändra ett beteende. Förändringen styrs bland annat av hur rigida våra beteenden och rutiner kring dessa är och hur mycket träning vi lägger ner. Medvetenhet, mod, tålamod och envishet är bra egenskaper när du ska träna.
  4. Bestäm dig för hur, var, med vem samt vad du ska följa upp utifrån ditt träningsprogram samt vilka resultat och effekter som du vill uppnå.
  5. Sammanställ ovan, punkt 1-4, i ett tydligt träningsprogram/handlingsplan. Sätt upp den på lämplig plats så att den är synligt för dig och andra. Förslagsvis tillsammans med en skylt "Träning pågår"
  6. Var öppen och berätta om ditt träningsprogram för dina medarbetare och andra som möter ditt ledarskap. Berätta även om hur och när du ska följa upp det. Genom det visar du andra och dig själv att det är ok att träna, att vara otränad, samtidigt som du visar att du vill uppnå en förbättring och att du behöver deras hjälp. Genom dina berättelser peppar du även dig till träning. Det är svårt att backa om fler frågar hur det går.
  7. Nu är det dags att börja träna och öva. Förbered dig inför varje träningspass så att du vet hur du ska träna. Genom det undviker du att göra som du alltid har gjort. Ja, du kommer att känna dig pirrig och nervös i och med att du ska öva på en aktivitet som du inte gjort tidigare. Våga stanna i det obekväma. Det går över i takt med att du gör det fler gånger. Ja, det finns en risk för att det inte blir bra första, andra, tredje eller fjärde gången. Det ingår i att vara otränad. Det är ok så ge inte upp. Det är precis som när du lärde dig att cykla. Först med stödhjul, sedan med en förälder som höll upp dig och cykeln. Efter flertalet träningstillfällen fixade du det på egen hand. Förmodligen ramlade du ett flertal gånger. Det kommer du att göra nu också. Kom ihåg, det viktiga är att du övar och tränar. Det steget går inte att hoppa över eller gena igenom, om du vill lyckas på riktigt. Kör igång!
  8. Följa upp och uppdatera ditt träningsprogram kontinuerligt, både med dig själv och med dina medarbetare. Ställ följande frågor: Vilken skillnad upplever och ser du och medarbetarna? Vilka tankar och känslor väcker ditt tränande? Vad har gått bra och vad är fortfarande en utmaning? Våga vara öppen och kom ihåg att du tränar!
  9. Tacka alla dina medarbetare och andra som ger dig återkoppling och som hjälper dig att utvecklas.
  10. Fira och njut av alla framgångar, små som stora. Ge dig själv beröm eller belöna dig med något som du mår bra av och som inspirerar dig till fortsatt träning varje gång du gör framsteg. Sträck på dig, var riktigt stolt över det du lyckats med och berätta om det till andra. Våga skryta!

Vill du bli en vältränad ledare, ja då är det bara att sätta igång att träna. Ingen annan kan göra det åt dig. Ovan tips kan du även använda när du vill tränar ditt inre ledarskap privat. Omsätt ordet medarbetare till nära och kära samt vänner istället.

Jag önskar dig en underbar träningsresa, från start till mål. Kör igång!