Hur rätt har du egentligen? 

14.02.2021

Vår hjärna är fantastisk på så många sätt. Men den är inte alltid så smart som vi hoppas eller önskar. Vi kan lura den och oss själva ganska ordentligt. I dag tänkte jag lägga extra fokus på hjärnans förmåga att skapa ultrasnabba teorier och kategorisera både människor och situationer. Gör du det, skapar teorier och förklaringar till andras och egna beteenden och val i livet? Japp, jag vet att du gör det. Det gör vi allihopa, i jakten på att bland annat skapa förståelse för oss själva och varandra, skapa förutsägbarhet och för att skydda vår identitet och självbild. Men träffar vi alltid rätt?

Nix. Vi skapar en hel del sanningar och förklaringar som kan upplevas som heltäckande men ofta liknar de mer en ihålig ost, som saknar viktiga och betydelsefulla bitar. Trots det fortsätter vi att bygga på våra befintliga teorier och övertygelser med det vi tycker överensstämmande med dem. Japp, vi loopar eller blir enkelriktade, om vi inte är uppmärksamma på det. Vår hjärna är energisparande som en del av uppdraget att se till att vi överlever. Så den här processen hjälper oss att ha kvar energi till annat, även om det blir ganska tokigt.

Låt mig ge dig ett exempel. När du träffar en person som du aldrig träffat, skapar du snabbt en uppfattning. Du lägger in personen i ett mentalt fack eller hylla. Den här personen är så här, det blir fack nr 12. Ja, kanske inte så medvetet, men snabbt går det. Hjärnan sparar energi och gör sin tolkning utifrån ditt filter som består av tidigare erfarenheter, minnen och nuläget. Vi noterar utseendet, klädstil, hur de agerar, vad de säger eller inte säger, hur de luktar m m. På någon ynka sekund, har vi gjort vår placering och den vill vi ogärna ändra på. När vi lärt känna någon mer kan det hända att vi ändrar vår uppfattning, men ganska länge lägger vi fokus på all information som överensstämmer med vår första uppfattning. Vårt första intryck är ofta fel, om inte annat, långt ifrån heltäckande.

Vad händer då när vi matas med nyheter, läser i sociala medier eller när människor pratar om andra eller olika situationer. Ja, vi blir mer eller mindre färgade. Relationen till berättaren har också en betydelse för hur vi färgas. Exempelvis har förtroende och tillit en stor betydelse för hur du bedömer berättarens berättelser. Har du varit med om att redan ha en negativ eller positiv bild av en person eller situation som någon pratat om? Förmodligen ett flertal gånger och kanske har du sagt till dig själv, nu ska jag ha ett öppet sinne och undvika att döma i förväg. Bra! Något vi ofta missar är frågor som, hur många är många. Alltid är det alltid alltid? Ofta hur ofta är det? Vilka pusselbitar får vi och vilka får vi inte ta del av? Jag vet, nu är det lite besvärligt, men så viktigt att stanna upp och medvetet reflektera och göra kloka val. Människor och situationer är sällan så enkla som vi vill göra det till. Det finns ofta många perspektiv och nyanser som stannar i skuggan.

Så vilka teorier, sanningar och bilder bär du på, både om dig själv, andra samt olika situationer? Hur påverkas du av det och hur rätt har du egentligen? Vad vet du och vad tror du och framförallt vilken uppfattning vill du ha? Varför?

Jag vet, stora frågor. Stanna gärna upp en stund och reflektera. Berätta gärna om din bilder för andra samt prata om varandras. Du och ni kan bli överraskade, vem vet.