Vinterbad - Min nya stora kärlek
Sista december år 2020 tog jag mitt första vinterbad i livet, efter att ha drömt om och tänkt på det under flera års tid. I mitt huvud fanns flertal positiva föreställningar och självklart har jag inspirerats av andra som redan gör det. Men tankar blir bara tankar, så länge handlingen uteblir. Det innebär att jag under många år, inte kommit till skott med det jag velat göra. Varför?
Svaret har flera sidor men huvudorsaken är att jag låtit tanken stanna vid en tanke som kommit och gått med olika intervall och intensitet. Under den senaste tiden har tanken fått snurra på mer frekvent och jag bestämde mig för att det skulle bli verklighet i närtid. Du ser, ett steg lite närmare. Under en promenad med en vän, som också haft samma tankar, beslutades att badet skulle ske redan dagen efter, alltså den sista december. Då gick det fort. På Facebook ställde jag frågan om möjliga badplatser i Luleå och fick snabbt bra tips. Vi tog även reda på vad som behövdes för att lyckas med ett bad och kom väl förberedda till badplatsen. Där fanns även rutinerade badare som frikostigt bjöd på alla sina tips och erfarenheter, guld värt för oss nybörjare. Hur var då första vinterbadet?
Jisses,
det var betydligt kallare än jag trodde och något helt annat än att bada sent
på hösten eller tidigt på våren, när det är några blygsamma plusgrader mellan 5-10. Det har jag inga problem med. När vattnet, som ofta är kring 0 grader, når lungorna och nacken reagerar kroppen och paniken
tar över, du börjar andas häftigt. Kroppen och knoppen vill fly
från den hotfulla situationen, kylan. Det uppstår en mental brottningsmatch som
efter några sekunder och med hjälp av djupa lugna andningar övergår till normal
andning. Det är rejält kallt, det måste sägas och första badet var långt ifrån
njutbart, förutom nöjdheten med att ha klarat av det och den sköna känslan i
kroppen efteråt. Så för mig uppstod ingen kärlek vid första ögonkastet, snarare nyfikenhet.
Nu
har jag badat alla dagar utom två, sedan jag började. Vid ett tillfälle fick jag inte med mig någon och att bada helt ensam är inte aktuellt och vid det andra tillfället var det -27 grader kallt, då fick säkerhet råda. När jag startade ville jag ge
kroppen goda förutsättningar att vänja sig genom dagliga bad. Successivt har
jag ökat tiden i vattnet och hela tiden utifrån hur det har känts i kroppen. Nu
är jag i 3 minuter varje gång, förutsatt att det känns bra. Jag är helt fast
och det är precis som att vara nyförälskad. Ni vet, när man knappt kan sluta
tänka på en person och hela kroppen är full av härliga känslor. Det är så
underbart och jag längtar till varje badtillfälle. Min man tycker att jag blivit besatt och han har delvis rätt. Jag skulle nog säga att jag är stört förälskad och vill bara ha mer.
Min andning är numera helt lugn och ingen häftig andning uppstår. Kroppen och knoppen mår bra både i och efteråt. Jag känner mig piggare, gladare och har än mer energi än tidigare. Däremot klarar inte mina händer kylan, varken i luften eller i vattnet, därför badar jag med lager av vantar, utan att doppa händerna. De två första baden hade jag händerna under vattenytan, en stor miss. Jisses vilken smärta efteråt. Riktigt plågsamt. Det är händer och fötter som klarar kylan sämst. Sedan starten badar jag med ullstrumpor och det går riktigt bra. Nu längtar jag efter mina neopren vantar och skor som är beställa och anpassade för kalla bad. När de kommer ska jag ta mina första simtag, jag längtar. Ja, det är inte möjligt i en vak, så klart. Så jag hoppas att Gäddviksströmmen inte hinner frysa igen för mycket, innan vägen dit är plogad. Tror däremot att jag behöver införskaffa en säkerhetslina så att inte strömmen tar mig, det vore mindre bra.
Om du är nyfiken och vill prova på vinterbad, kommer här några tips utifrån vad jag hittills lärt mig. Kom ihåg att jag inte är någon expert, förutom på hur jag upplever dessa bad och min kropp. Det viktigaste är att lyssna till din egen och hur den reagerar. Känn efter och lyssna på den, varje gång. Det är charmen med vinterbad, här finns ingen prestige eller tävlingsanda, utan enbart fokus på här och nu och dina upplevelser. Tänk på att du blir nerkyld och fortsätter att vara det, även när du kliver upp. Särskilt här uppe i Norrland och Lappland, där vi ofta har minusgrader, vind och snö. Det är vanligtvis betydligt kallare i luften än i vattnet.
Innan badet:
- Om du har hjärtproblem eller andra sjukdomar, rådgör med behandlande läkare, innan du badar
- Ta med två stora plastpåsar, gärna handlingspåsar som är öppna. I den ena sätter du två handdukar, en stor till kroppen och en liten till fötterna. Lägg även i torra underkläder samt varma strumpor som är lätta att ta på sig. Jag skippar bh/topp, det är för tjorvigt att ta på sig på en kall och fuktig kropp.
- Ta på dig badkläder och strumpor som du ska bada i hemma, så har du dem under ett underställ och varma vinterkläder och skor. Jag har underställ, fleecejacka, täckbyxor och lång dunjacka, varm mössa och vantar. I vantarna har jag även en tunnare ullvante som jag behåller på när jag tar av och på mig kläder, så att fingrarna aldrig är helt bara.
- Ta med ett liggunderlag som du rullar ut och står på när du tar av och på dig.
- Min man har följt med nästan varje gång och assisterat vid påklädning, tagit tid och som säkerhet i fall att det händer något. Jag skulle inte bada ensam. Vid flertal tillfällen har jag haft en eller flera badkompisar i vattnet vilket är toppen. Då kan vi ha koll på varandra och måendet.
På plats:
- Rulla ut underlaget så nära vattnet som möjligt så att du slipper utsätta fötterna för längre promenader i snö och is. Ta fram och lägg ut handdukarna, torra sockar och underkläder. Ställ påsarna nära.
- Lägg dina kläder i den ordning du tar av dig och vill ta på dig efter badet i den tomma påsen. Jag tar av mig med tunna ullvantar på. Gör det så snabbt du kan, så att du kan gå i fort och undviker att bli onödigt kall. Behåll mössan på samt ta på dig ytterligare en varm vante på händerna.
- Be personen du har med dig, ha koll på dig samt tiden så att du inte är i längre än vad som är klokt och bra. Personen kan med fördel ha mobilen redo, i fall att något händer.
- Gå ner i vattnet lugnt men
bestämt, försök att undvika att tveka. Händerna håller jag ovanför
vattenytan tillsammans med huvudet. Allt annat är under ytan. Jag kommer inte att doppa huvudet förrän lufttemperaturen är varmare och jag badat fler gånger.
- När andningen blir häftig, vilket
den blir, fokusera på att ta kontroll
på andningen genom att andas lugnt, djupt och ut med munnen. Håll inte
andan. Det känns obehagligt och det går över inom några sekunder. Stanna
kvar i vattnet tills du fått kontroll på andningen. Är det första gången
räcker det gott att vara i 10-30 sekunder. Du kan öka på badtiden med 15
sekunder per gång och eftersom, förutsatt att det känns bra i kroppen och
knoppen. Rutinerade badare är i ca 3 minuter.
- När du kommer upp, ställ dig på liggunderlaget och ta av allt blött. Jag brukar ställa mig längst ut på kanten så att jag eftersom kan förflytta mig inåt till torra delar. Jag brukar ta av sockarna först, då
tårna blir kallast. Om jag är ensam på plats åker allt av direkt innan jag
tar handduken. Torka fötterna och ta på dig de torra strumporna. Flytta dig
till en torr plats på liggunderlaget för att undvika att stå i det som är
blött med iskalla fötter. Vattnet fryser snabbt när det är minusgrader
utomhus. Ta av dig badkläderna och torka kroppen, ta på dig alla kläder,
även det så fort du kan. Tänk på att trots att det känns som att du kan
stå där i lugn och ro, vilket det känns som, fortsätter kroppen att kylas
ner. Jag blev förvånad över hur enkelt det var att stå naken i -14 grader.
Efter badet:
- Efter påklädning och samtal med badkompisar, hoppar jag in i en varm bil och åker hemåt.
- Väl hemma dricker jag något varmt, fortsätter att ha varma kläder på mig, förutom ytterplagg. Om något plagg blivit fuktigt byter jag till torrt. När kroppen känns normal igen har jag tagit en dusch eller en lång walk and think-runda. Jag har väntat in kroppens egen uppvärmning och stabilisering och försökt undvika en för hastig uppvärmning.
Planera
och förbered dig väl så att du vet hur du ska göra när du kommer på plats samt
efteråt. Om du blir tveksam, ta ett beslut om du ska bada eller ej,
innan du börjar klä av dig. Det är ok att avstå.
Mest troligen uppstår ingen kärlek vid första ögonkastet, men kanske efter tredje och fjärde badet, så våga prova fler än en gång. Syftet med vinterbad är att det ska kännas njutbart och ge hälsosamma effekter, både på kort och lång
sikt.
Jag ångrar att jag inte tagit tanken till handling långt tidigare, så många härliga bad som jag missat. Nu och framåt ska jag ta vara på alla möjligheter så länge jag kan och mår bra av det, året runt.
Att vara stört förälskad är underbart, kanske blir du också det. Hoppas att vi
ses i vattnet!