100 vinterbad under 104 dagar

12.04.2021

I eftermiddag när jag ska bada har jag vinterbadat 100 gånger under 104 dagar sedan sista december 2020, då jag genomförde mitt första. Det innebär att jag tränat på och etablerat ett nytt beteende och flera kringbeteenden i mitt liv. Hur häftigt är inte det? Målsättningen då var att bada 2-3 gånger/vecka året runt, förutsatt att jag tyckte om det och att det gav goda effekter, att vara i vattnet 3-4 minuter och att simma under tiden.

Hur har det gått? Det har gått riktigt bra. Jag har bara missat fyra bad. En dag fick jag inte med mig någon. Två dagar var det full snöstorm och en dag var det minus 27 grader kallt. Framöver kommer jag att bada, oavsett hur kallt det är. Däremot är bad i full snöstorm inget jag längtar efter. Vinden är absolut den största utmaningen i vinterbadandet och enbart efter badet när jag ska klä på mig. Snabbt kyler den ner kroppen, särskilt när det är minusgrader i luften. Att byta om på en plats som är skyddad från vind är att föredra, så numera väljs ombytesplatsen med omsorg. Även väderprognosen studeras dagligen för planering av bad. All ostlig vind är en utmaning där vi badar. Att vara i vattnet är alltså inga problem.

Vad har förändrats sedan starten. Jag har ändrat den första målbilden till dagliga bad, istället för 2-3 gånger i veckan. Året runt gäller fortfarande. Än så länge har det fungerat alldeles lysande, även om det är rätt mycket logistik och pusslande med tider med badkompisar. Framöver och när det blir lite varmare i både luften och vattnet kommer jag även att bada ensam, på ett säkert sätt, så klart. En annan förändring är tiden i vattnet. Just nu tränar jag på 8 minuter och några sekunder till. Det går riktigt bra. Varje bad numera, avslutas med att doppa huvudet och när strömmen i älven är lugnare, simmar jag den sista minuten, både crawl och bröstsim. Planen är att öka tiden för simmandet.

Vad har jag hittills lärt mig? Jag älskar vinterbad, det är helt underbart och ofta höjdpunkten på dagen. Tidiga morgonbad, gärna mellan 6-8 är hittills bäst. Skälen till det är flera. Under morgonen är vi ofta ensamma på plats, det är stilla, rofyllt, tyst och nästan som att vakna tillsammans med naturen. Innan vi kliver upp ur vattnet, kan vi även ta av oss badkläder och njuta av ett kortare nakenbad samt byta om i lugn och ro. När det är många besökare och badare på plats är det inte alltid enkelt att byta om efter badet. I vissa fall har jag ofrivilligt visat kroppsdelar jag helst skulle vilja hålla för mig själv och mina närmaste. Missförstå mig rätt, jag är trygg i och trivs med min kropp och tycker om den. Det är tack vare den som jag kan genomföra alla vinterbad. Däremot har jag inga behov av att visa upp den naken till andra okända, även om det nu känns mer och mer naturligt.

Jag har också sett och lärt mig att naturen ändrar skepnad varje dag och att varje bad är ett nytt bad. Även om jag idag badat 100 gånger så är det 100 nya bad. Varje gång blir det en ny upplevelse, vissa delar liknar tidigare medan andra delar skiljer sig åt. Allt från temperaturen i vattnet och luften samt hur det upplevs, hur tankar och känslor varit i varje stund, här:et, nu:et och efteråt:et varierar. Stunden sker i tystnad eller delvis under härlig samtal och skratt. Vissa gånger har badandet mest bestått av att röja is, vilket är barnsligt kul. Vattennivån har varit extremt hög till låg. Strömmen varierar från kraftig till nästan helt stilla o s v. Varje dag anpassas badet till naturens skepnad. Det innebär att naturen bestämmer vad som är möjligt. Det är storslaget att få vara en del av det och samspelet oss i mellan.

Förutom ovan har jag och mina fina badkompisar lärt oss flera trix och knep för att få upp värmen exempel i fingrar och fötter efteråt. Vi har med oss varma vetekuddar som vi ställer oss på efter badet. Ett annat knep som en badkompis partner tipsat oss om, är att hälla i varmt vatten i badskorna innan vi går i. Det funkar så där för min del. Jag tycker att det är bättre utan. Vi har värmepåsar som vi "klickar" igång och sätter i skorna så att de är varma när vi klär på oss. Påsarna sätter vi sedan i vantarna. Små enkla knep som bidrar till att helheten blir så härlig som möjligt. Självklart har vi badskor och handskar i neopren. Det finns ingen anledning att utsätta fingrar och tår för kylan.

Vad har varit svårt eller utmanande? En hel del tid går till logistik och planering av veckans bad, så att ingen behöver bada ensam. Hittills har det gått över förväntan. Min man får rycka in ibland, när jag inte får ihop det med mina vänner. Det tar ca 1,5-2 tim för varje bad/dag. Då ingår allt från förberedelser innan badet, ta sig till badplatsen och hem samt allt efterarbete. En annan utmaning är bilkörningen, särskilt den sista sträckan fram till badplatsen. Det är en liten skogsväg som kommunen plogat så bra och fint under säsongen. Otroligt uppskattat, stort tack. Däremot har den på slutet varit allt från glashal så bilar har sladdat och fastnat på tvären, till nu då den är som en rallykrossbana. Spårig, lerig och bitvis full av smältvatten.

En helt annan utmaning som kvarstår att lösa är att jag inte lyckats få till ett optimalt flyt med mina dagliga bad och walk and think rundor. Det känns lite för ryckigt. Aktiviteterna konkurrerar om samma tidsfönster och jag vill fortsätta med båda.

Inte en enda gång har det känts motigt eller jobbigt att åka och bad, inte en enda gång. Det ni!

Vilka effekter och resultat har alla bad gett? Till att börja med sover jag klart mycket bättre och djupare än tidigare. Jag känner mig ändå gladare, lugnare och energifull. Även om jag inte upplevde att jag hade några utvecklingsbehov inom dessa områden, innan. Jag har lärt känna nya och fantastiska personer som delar kärleken till vinterbad. Tillsammans har vi skrattat mycket, delat erfarenheter och lärdomar och möts inom helt andra samtalsämnen. Många fler samtal och möten kvarstår att se framemot.

Förutom ovan har lådan med badkläder och ullunderställd fyllts på ordentligt, samtidigt som kostnader för det ökat. Alla effekter är som sagt inte positiva.....men de är hanterbara. Kombinationen badkläder och ullunderställ gillar jag skarpt, det kanske blir en ny trend, vad vet jag.

Kommer jag att fortsätta bada? JA, det är isklart! Vem slutar med vinterbad? Lyckan och möjligheterna är dessutom enorma. Vi här uppe i norr har badtemperaturer som stiger över plus 10 grader först i juni-juli-augusti. Det innebär att kallbad, under plus 10 grader, sker större delen av året. Är inte det toppen?

Hur ska jag fira? Det blir ett riktigt blött firande, med ett härligt kallbad i eftermiddag, så klart. Nu ser jag framemot ytterligare 265 eller fler bad, det här året.

Vilka nya beteenden har du tränat på och etablerat i ditt liv och hur har det gått för dig?