Andra vågen är här!

12.11.2020

I veckan infördes skärpta allmänna råden i Norrbotten och andra län i Sverige och precis innan knackade den andra vågen på och klev in, oinbjuden i våra hem och liv. Majoriteten av mina uppdrag bokades om till år 2021. Bara på några dagar blev kalendern för november och december fylld av ofrivillig ledig tid. Det är svårt att beskriva känslan när förutsättningarna förändras så snabbt. I huvudet rullar meningar som.....det är klokt och fullt förståeligt ....hur ska det här gå.....det löser sig, det gick ju bra sist......Rullgardinen åkte helt enkelt ner, vare sig jag ville det eller ej, inte särskilt länge, men ändå. Verkligheten står fortfarande kvar, mitt framför näsan och är svår och till viss del omöjlig att påverka. Det hjälper inte att bli arg, ledsen, rädd, besviken, frustrerad eller orolig. Hur mycket jag än vill, så kan ingen av oss kasta ut den.

När min första reaktion lagt sig, drog jag upp rullgardinen igen, nu med ett riktat fokus på det jag kan och behöver göra istället. Låter enkelt, det är det inte och det tror jag att många kan intyga. Det är tufft ladda om, hämta ny kraft för att orka tänka positivt och se framåt i ett läge som är värre än förra gången. Nu är smittan här i större utsträckning än tidigare, tillsammans med alla konsekvenser. Många lever också fortfarande med sviterna från tidigare. Går det att ladda om, självklart. Kommer alla företag att överleva den andra vågen, troligen inte, konsekvenserna är och blir för stora. Många drömmar och livsverk riskerar att drunkna och sjunka till botten, hur mycket de än försöker simma. Det finns en gräns för alla och finns inga flytvästar så är det svårt. Det är så tråkigt.

Själv klarar jag mig ekonomiskt och brottas mest med att inte komma till nytta och att få bidra. Det är min största utmaning, just nu. Är jag rik, nej inte på pengar men annat i livet. Jag och familjen lever minimalistiskt, ekonomiskt och med ytterst få utgifter. Turligt nog har jag gjort det till en sport, snudd in på nördigt. Min man tycker att jag blir mer och mer lik min mamma, som aldrig tycker att hon behöver något. Hon har rätt, det är så lite som vi egentligen behöver. Tack älskade mamma för den lärdomen. Till saken hör, att hon tycker nog att jag gått lite för långt med min nördighet, men utifrån rådande läge är det till stor nytta. Det underlättar så klart att min man har en fast anställning med bra lön. Hade vi varit två företagare som påverkats av läget, hade livet varit betydligt tuffare. Självklart vill jag inte enbart leva på sparat kapital eller riskera att bli beroende av min man, så det finns en gräns även för mig. Om och när det behövs, tas nya beslut i samråd med familjen och andra planer aktiveras istället. Ja, jag har en plan A, B, C och D. Det ger mig och oss förutsägbarhet, känsla av kontroll och trygghet.

Precis som vid första vågen kommer jag att erbjuda mina tjänster till alla som behöver stöd och hjälp, även till er som inte kan betala för det. Det viktiga för mig är som sagt att få bidra på alla sätt jag kan, i litet som i stort. Jag tänker att vi kan hjälpas åt, förutom att följa alla råd och regler, och genom det minimera onödiga skador och negativa effekter i hela samhället. Den första reaktionen leder oss ganska snabbt till att överleva, men jag är övertygad om, att vågar vi släppa det och ta ett större kliv och tänka större än oss själva, då klarar vi oss ändå bättre tillsammans. Så gör det du kan för att hjälpa någon annan.

Jag är så tacksam för att mina kunder och samarbetspartners valt att ställa om istället för att ställa in. Så nu uppmuntrar jag alla andra att göra detsamma och fortsätt att boka in olika insatser utifrån era behov, även om det genomförs framöver eller digitalt. Våga fortsätta blicka framåt. Det skapar hoppfullhet och tro på att det kommer en bättre tillvaro, hos den du anlitar, samarbetar med och i era verksamheter. Stort tack för det!

Nu kavlar vi upp ärmarna igen även om det stundtals känns jobbigt, krokar i och lyfter varandra och visar att vi är starkare tillsamman, en dag, en vecka och månad i taget! Slösa med din kärlek och omtanke, den kostar ingenting men är värd långt mycket mer än all rikedom i världen. Om det var möjligt skulle jag ge dig en STOR fysisk, kärleksfull, lång energifylld styrkekram. Nu får du en mental istället, blunda och stå kvar i den, så länge du behöver det. Hör mig viska i ditt öra, DU är fantastisk, precis som DU är, glöm aldrig det.