Är du ledig under semestern?

27.05.2019

Sommarens semester väntar runt hörnet och jag har en fråga till dig, kommer du att vara ledig på riktigt under din semester eller kommer du att vara den oumbärliga chefen som inte vågar släppa kontrollen? Är du den som går igenom och svarar på e-post och telefonsamtal flera gånger under ledigheten och åker in till arbetet för att fixa några grejer.......Känner du igen dig, eller tänker du: men jag måste...... ingen annan kan.......du förstår inte hur viktigt......det är så speciellt.....det stör mig inte alls att växla mellan............Hm, var nu helt ärlig med dig själv, vem lurar vem?

Vill du vara en god förebild behöver du visa i handling, att du lever som du lär. Är du ledig på riktigt, kommer andra också att vara det. Om inte, så skickar du ut andra signaler än det du förhoppningsvis vill förmedla till verksamheten. Vill du däremot skicka budskap om att alla ska vara tillgängliga hela tiden och att arbetet är viktigast i livet, ja då ska du fortsätta på den inslagna vägen. Det är dessvärre en rätt dålig strategi om du vill skapa en hållbar och välmående verksamhet.

Nedan kommer några tips till dig som vill vara en god förebild samt njuta av din ledighet och vill detsamma för dina medarbetare:

  • Ta beslutet att vara ledig till 100 %. Avsätt tid för planering och möjliggörande av ditt beslut och genomför samtliga åtgärder, både för dig och medarbetarna.
  • Utse en ersättare i god tid och ge den personen de förutsättningar som behövs för att klara uppdraget till fullo. Be dina chefer och medarbetare att göra detsamma. Skapa en struktur som fungerar oavsett vem som är på plats. Ge fullt mandat till ersättare och våga släppa alla delar. Kom ihåg att skapa förutsättningar som bidrar till att ni helt kan koppla bort arbetet under er välbehövliga ledighet. Även akuta ärenden kan andra lösa, lita på det.
  • Meddela verksamheten och andra samarbetspartners om vem som ersätter vem samt under vilka perioder, så att de vet vart de kan vända sig med olika frågor.
  • Lägg in autosvar i din e-post och på mobilen samt hänvisning till din ersättare.
  • Skriv upp alla lösenord och göm dem på lämplig plats. Om du är ledig på riktigt kommer du att glömma samtliga.
  • Planera in tid i kalendern direkt efter ledigheten för att få en överlämning, läsa e-post och annat du behöver för att komma igång igen. Varför inte låta din ersättare ersätta dig en extra dag, så är du första dagen på jobbet, kan komma igång i lämplig takt. Håll fast vid din planering och undvik att tjuvstarta under ledigheten.
  • Börja och avsluta semestern mitt i veckan så att du får en bra övergång.
  • Innan du går på ledighet gör ett delårsbokslut med medarbetarna och lyft fram alla goda exempel som ni hittills lyckats med. Det skapar en positiv och skön känsla att ta med sig på semestern.
  • Skriv en lista med de uppdrag som du ska ta tag i efter semestern och lämna den på arbetsplatsen tillsammans med datorn och mobilen, när du går på semester.
  • Ta semester! Njut av och var närvarande i din ledighet tillsammans med familjen. Det är där du behövs och behöver vara för att få en god återhämtning och vila.

Väljer du att följa ovan tips kommer du bland annat att visa dina medarbetare att ledighet är viktigt för återhämtning och att privatlivet är har stor betydelse för helheten. Du kommer även att visa att du litar på och har fullt förtroende för de som arbetar när andra är lediga. Du kommer även att ge dig själv den återhämtning du behöver för att vara den goda ledare du är, även efter semestern. Du skapar även en hållbar verksamhet där alla utvecklas, mår bra och har en god balans i livet. Underskatta inte signalvärdet av dina beteenden och val som ledare, de betyder långt mycket mer än dina ord.

Jag önskar dig en fortsatt härlig måndag och du, snart har vi semester, så härligt det ska bli!