Är gräset grönare på andra sidan……?

05.08.2019

Under sommaren och semestern har många gott om tid för eftertanke och reflektion, det är bra för både kropp och själ. Det är inte ovanligt att tankar vandrar och berör framtida drömmar, möjligheter samt andra karriärvägar. Några kommer att ta beslut om nya riktningar och vägar som ska tas framöver och vilka som ska lämnas. Några kommer att landa i att nuläget är ett bra läge. Andra har fått eller kommer att få smickrande samtal från sökare som erbjuder nya möjligheter. Sommaren är sannerligen en bra tid för matchning mellan möjliggörare och möjlighetssökare, men är gräset alltid grönare på andra sidan?

Innan du tar ett avgörande beslut är det klokt att resonera kritiskt med dig själv om varför ett nytt beslut behövs. Vad är skälen till det och är dessa skäl tillräckligt starka och realistiska i förhållande till den tolkning som du har av din nuvarande situation. Vilka är dina behov och vad vill du uppnå som inte är möjligt i din nuvarande tjänst? Har du uttömt möjligheterna i din nuvarande situation? Vilka för- och nackdelar finns i dina alternativ, väg dem noggrant mot varandra. Ta reda på det du behöver om alternativen. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan och det är klokt att ha med det i kalkylen. Det viktiga är att beslutet slutligen känns rätt för dig. Bolla gärna dina tankar och funderingar med personer som du litar på och kan vara förtrolig med.

När jag beslutade mig för att säga upp mig för snart två år sedan, för att starta och driva eget företag, tog beslutsprocessen ungefär 9 månader. Det var alltså inget snabbt beslut, utan ett resultat av ett flertal dialoger med mig själv, närstående, vänner, nätverkskollegor och coach. Det som var glasklart från början var att jag ville göra något annat och att jag ville lämna min trygghetszon. Däremot var "något annat" högst oklart när processen startade. Bilden klarnade successivt under vägen, där mina olika möjligheter ställdes och vägdes mot varandra. Det som fällde avgörandet var behovet av att våga lämna trygghetszonen för att utvecklas mer.

Självklart var det läskigt och ett jättekliv för min del, som sannerligen prövade mitt mod. Ett stort och viktigt beslut i mitt liv. Hitintills har jag lärt mig massor om företagande, olika verksamheter och mig själv och andra. Det bästa är att få hjälpa, stötta och bidra till utveckling inom olika branscher och att få möta så många duktiga chefer och medarbetare samt samarbetspartners, som alla vill utvecklas. Dessa möten och utvecklingsresor är topp ett på min fördelslista, helt oslagbara i alla lägen. Finns det baksidor, självklart. Att driva företag innebär att framtiden oftast är rätt oviss. I bästa fall har du uppdrag några månader till ett halvår eller ett år framåt. Det innebär att du över tid får leva med olika portioner av ovisshet som du bland annat balanserar upp med tron på dig själv och det du gör. Under perioder får du även leva med att du har liten eller ingen intäkt alls, för att senare väga upp det. Har jag tvivlat, absolut, flera gånger. Saknar jag mitt tidigare uppdrag, ja vissa delar, ex ledarskapet och människorna i verksamheten. Det jag vill förmedla är att det kommer att finnas både för- och nackdelar, mer eller mindre, med alla beslut. Har jag ångrat mig, nix. Så länge företagandet är roligt och det rullar på som jag vill och önskar, fortsätter jag. Om det omvända eller annat sker, får jag tänka om och ta nya beslut och vägval. Hos mig finns ingen prestige i det och det är riktigt skönt.

Är gräset grönare på andra sidan? Både ja och nej, det beror på vilket vägval du gör. Vad du än bestämmer dig för, lyssna inåt och våga ha en skarp och kritisk dialog med dig själv och andra du litar på. Var modig och våga pröva dina vingar. Stort lycka till på din resa!