Att bygga relationer

19.02.2020

I helgen var jag inbjuden till en middag med andra kvinnor som jag känner mer eller mindre sedan tidigare. Några av dem tog initiativet till middagen med målsättning att lära känna nya människor i sitt liv. Vilken ära att bjudas in och vara en av personerna som någon annan är nyfiken på och vill lära känna mer. Detsamma gäller för min del, att jag också fick möjligheten att lära känna dessa starka och kloka kvinnor, genom att tacka ja till inbjudan. Vem vet, kanske kommer vi att bli viktiga människor för varandra. Det får tiden utvisa i takt med att vi lär känna varandra.

Hur gör vi och vad krävs för att vi människor ska lära känna varandra och bygga relationer, både privat och yrkeslivet? Min erfarenhet är att det krävs en grundläggande trygghet hos oss som individer för att våga dela med oss av våra berättelser och närma oss varandra. Det krävs också en trygghet och tillit i den relation vi har eller vill ha med personen framför oss. Trygghet och tillit skapas bland annat när vi möts, inte bara en gång utan flera gånger och för varje gång vågar vi dela mer av våra tankar och känslor med den andre. Vi behöver också vara öppna, nyfikna på och vilja se varandra och förstå hur vi ser på oss själva. Om vi väljer att dela med oss, så kommer relationen att växa. Lusten att fortsätta ökar när mottagandet är vänligt, nyfiket och genuint.

Jag tänker att relationsbyggande är att ge varandra ögonblick eller pusselbitar av våra liv, samtidigt som vi tar in andras, genom lyssnandet och frågor. I en ny relation blir delandet ett trevande närmande, nästan som att vi bjudit upp någon till dans, men vi är inte riktigt säkra på hur vi ska dansa tillsammans. Vilka steg ska vi ta, hur nära ska vi vara, vilken roll ska vi ha i dansandet, vad är ok och inte, kan och vill vi dansa tillsammans. Vi prövar oss helt enkelt fram. Tillsammans och i speglingen av varandra, skapar vi en gemensam upplevelse där vi successivt upptäcker våra likheter och olikheter. I dessa ögonblick skapas lärande och möjligheter att växa genom varandras erfarenheter och perspektiv. Tillsammans skapar vi ett större pussel, än den vi ensam bär på. Det är det som gör oss rikare och starkare tillsammans. Det finns något fint och vackert i dessa möten. Det är där det mänskliga sker.

Hur gick då middagen, ja den gick bra och vi hade en hel del sköna samtal om livets olika färger, öppet och avskalat. Kloka, modiga och starka kvinnor med livsryggsäckar fyllda av olika erfarenheter som format oss till de vi är idag. Tänk vad mycket vi människor egentligen klarar av, ofta betydligt mer än vi tror. Vilken enorm kraft vi besitter. Ett spännande pussel- och relationsbyggande är påbörjat. Hos mig finns en glädje, förhoppning och ökad nyfikenhet inför kommande middagar. Var den här resan går, återstår att upptäcka.

Hur bygger du relationer i ditt liv, som medmänniska, partner, vän, förälder, syskon, ledare och kollega? Hur utvecklar du relationen till dig själv?