Att leva enkelt, sparsamt och smart

23.02.2020

När jag valde att hoppa från en trygg anställning som chef i offentlig sektor, efter 23 års anställning, till att starta upp och driva eget företag, hade jag inga tankar på det jag nu ska dela med er. Det blev helt enkelt en av flera positiva effekter av det beslut jag tog, en extra bonus i livet och som handlar om att leva enkelt!

Under de senaste två åren har strävan efter att leva enkelt och smartare, vuxit sig allt starkare. Några av er har säkerligen noterat att vi på sociala medier och i olika omgångar rensat ut allt möjligt från vårt hem. En anledning till det har varit ombyggnation, men inte enbart. Vi har skänkt bort mängder av grejer, allt från möbler, inredning, kläder, skor och barngrejer. Det som inte har gått att skänka eller sälja har vi slängt. Vi har hittills fyllt två stora containers med grejer, japp två stycken. Hur galet är inte det? Det har fått mig att fundera en hel del kring mina egna och familjens konsumtionsbeteenden.

Jag måste erkänna att jag bland annat gillat att handla nya kläder och motiverat det med att jag behövt dem i mitt yrke. Jisses, vad jag lurat mig själv, inte en gång utan många gånger. Visst har det varit roligt att bära nyinköpta kläder och visst har de fått mig att känna mig fin i olika sammanhang. Har jag behövt dem, ibland men ytterst sällan. Det är i många fall lyxkonsumtion i stora mått. Det är klart att vi alla behöver kläder, men vi behöver inte ständigt nya, bara för att det finns nya att köpa. Idag och till min stora glädje går flera människor omkring i det jag lurat på mig under åren, istället för att plaggen hängt relativt oanvända och ibland med prislappen kvar i min garderob. Andra använder grejer som vi gett bort. Det värmer verkligen gott i hjärtat. Idag skäms jag över hur ytligt jag tidigare agerat. Kortsiktig tillfredsställelse har gått före klokskap. Vi är trots allt betydligt mer än det vi äger eller bär på kroppen.

Har jag slutat handla? Nej. Lusten att handla dyker fortfarande upp. Till exempel när ögat landar på ett vackert plagg eller annat som skulle pryda hemmet. Numera ställer jag alltid frågan, behöver jag verkligen det här, handen på hjärtat? Svaret blir oftast nej, vilket bidrar till en enorm frihet och befrielse. Jag har insett att vi behöver betydligt mindre än vi tror och har, håller du med?

Jag och familjen fortsätter på inslagen väg. I går föreslog jag ytterligare en rensning, där målsättningen är att enbart äga det vi behöver i vardagen, varken mer eller mindre. Till exempel, vad behövs i ett kök. Behöver vi flera uppsättningar glas, koppar, tallrikar.....ja ni fattar. Det är en otroligt triggande tanke och målbild, så rensningen fortsätter tills vi nått önskad minimal nivå. 

Kan ovan målbild även fungera i yrkeslivet? Ja, det tror jag. Om ni har det ni behöver och gör det ni ska, kan allt annat avvecklas eller minskas. Ja, det kanske inte handlar om att spara, som vi snöat in oss på och uppfattar som negativt, utan att arbeta smartare med de resurser vi har. Troligen har vi skapat och vant oss vid olika grader av "fluff eller lyx" under vägen, även i arbetslivet som kostar med än det ger. Lite otänkt har vi valt att köra på som vi alltid har gjort, utan att stanna upp och fundera över, vad och hur kan vi göra istället? Behövs allt vi har? Vi kanske har flera laguppställningar som gör samma saker. Vi kanske ägnar vår tid till att diskuterar samma frågor, både viktiga och oviktiga, på olika nivåer i en organisation, Tid och ledtider som kan användas till annat. Kan vissa uppgifter som vi gör idag, helt eller delvis ersättas med digitala lösningar? Fundera på det!

Jag vill leva enkelt, sparsamt och smart genom att enbart äga eller ha det som jag och familjen behöver i det dagliga. Det ska helst vara så lite som möjligt. Vår rikedom och lyx, finns inom oss och speglas i hur vi är med och mot varandra. Annan rikedom är enbart prylar och materiella ting. Hur vill ni leva och hur gör ni i ert liv, både privat och i arbetet?