Bryt och byt ut jultraditioner – del två

16.12.2019

Nu har det gått ett antal veckor sedan jag berättade för min familj om mina tankar kring jultraditionen och ett antal förändringar som jag föreslog att vi skulle genomföra. Grunden i samtliga förslag är att julen för mig handlar om att ägna varandra tid och fokus, att vara härvarande, att se och bekräfta varandra där vi är. För mig handlar det om att använda ledig tid till varandra. För det behövs inget krimskrams runt omkring. Det mysiga skapas i mötet och ögonblicken med varandra. Det som sker runt om dessa beteenden är konstruktioner och förväntningar som vi människor skapat i samklang med ökad konsumtion. Jag förstår att jag provocerar fler än min familj, men det är så jag ser det. Blir du provocerad, sug på karamellen en stund, fundera på varför du blir provocerad och vad som format dina övertygelser, beteenden och val, innan du spottar ut den. Oavsett är dina val dina, jag berättar bara om mina.

Nedan förändringar föreslog jag:

  • Pynta minimalt eller inte alls. Det är och blir jul även om huset inte fylls med röda tomtar.
  • Ät det som är gott och hälsosamt och våga lämna julmat, fika och dryck om man inte tycker om det. Gör det enkelt om tiden är begränsad. Ett förslag som jag inte nämnde sist var att skippa all alkohol, så nu gör jag det. Skippa alkohol i alla sammanhang där barn finns med. När du dricker förändras dina beteenden och det tycker barn är obehagligt och förvirrande, så låt dem slippa uppleva det.
  • Skippa alla julklappar och ge istället varandra tid och gemensamma upplevelser under kommande år.
  • Om du ändå vill ge något, ge till andra som inte har samma förutsättningar.

Ja, hur har det nu gått? Än så länge finns ingen annons på en mamma och fru ute på blocket, även om jag tror att det varit rätt nära några gånger. Min familj har köpt alla förslag, förutom ett, att skippa julklapparna. De övriga hade vi mer eller mindre redan genomfört sedan tidigare. Det var också gällande julklapparna som jag räknat med det största motståndet. I det förslaget står vi fortfarande långt ifrån varandra, så även med släkten, trots många försök till dialog i frågan. Ja, jag måste erkänna att det nog mest handlat om att jag försökt övertyga mina nära och kära att köpa mitt förslag och varför det är viktigt.........Intressen har varit minst sagt svalt. Det finns däremot motförslag på att minska antalet klappar, att enbart köpa det vi behöver, att enbart köpa till barnen, med ett fortsatt fokus på att köpa materiella saker.......Det kanske kan ses som ett litet framsteg ändå, eller.....?

Ja, jag inser att jag står rätt ensam i min övertygelse om att skippa julklapparna, så nu kvarstår frågan, hur ska jag göra? Jag har nästan beslutat mig för att stå kvar vid mitt förslag, att inte köpa en enda julklapp och istället ge av mig, min tid, min kärlek och uppmärksamhet i olika former under kommande år. Högst oklart om och hur mycket det kommer att uppskattas. Självklart finns risken att jag läggs ut på blocket, fru/mamma/dotter/syster/svärdotter/svägerska/faster till salu för billig peng eller bortskänkes, begagnad med några defekter men fortfarande fungerande. Ni får helt enkelt hålla utkik efter julhelgerna...........

Vad är viktigt och värdefullt för dig under julen och vilka minnen bär du med dig från tidigare erfarenheter? Hur skulle du göra om du var jag?