Bryta och byta traditioner - Blocket nästa!

11.11.2019

För en tid sedan berättade jag om mina reflektioner kring julfirandet till min familj, med tanke på att julen närmar sig. Mitt berättade avslutades med ett förslag till en ny tradition med nytt innehåll. Responsen från min familj var tydlig, den lät ungefär så här: mamma du förstör ju hela julen, vad du är konstig. Min man nickade lite lätt och motvilligt diplomatiskt. Hela hans kroppsspråk däremot skrek NEJ, det är helt uteslutet. Jag visste att mitt förslag skulle vara utmanande inte bara för min familj. Många delar utmanar även omgivningen och samhällets traditioner, jag kommer till det. Det är på sin plats med en reservation för att vi är olika och vi firar olika högtider på olika sätt. Det du och ni väljer är rätt för er. 

Vad är då mina reflektioner kring julfirandet. Redan under tidigare år har jag upplevt att julen och julfirandet är en mänsklig konstruktion som utvecklats till något annat än vad jag tycker är viktigt i livet. I många avseenden handlar julen, och inte bara den, om att vi ska konsumera. Vi handlar bland annat mängder av mat, gosaker, drycker, julklappar, speciella jul- och nyårskläder, julpynt, julgran i plast eller en riktigt eller både och. Förutom alla inköp har vi under ett flertal år skapat en mängd olika förväntningar kring julen, som trissas upp från år till år. Vi förväntas ge mycket till andra och att få något tillbaka och det vi ofta ger är materiella saker. Barnen förväntar sig att få många julklappar och i takt med att de växer, växer även förväntningarna på innehållet och prislappen stiger. Det är inte ovanligt att barnen blir besvikna på julafton, ofta på julklappar som uteblivit eller klappar som de fått, men inte önskat. När de sedan börjar jämföra med varandra och kompisar, ja då kan situationen ytterligare förvärras. Vi har även höga förväntningar inför och på julfirandet. Allt ska vara perfekt, så trevligt och mysigt som möjligt, men hur är det egentligen. Vi stressar med att köpa och få till den perfekta maten,  inhandlar flertalet julklappar från en lång önskelista gärna i tid men ofta i sista minuten, julpyntar vid första advent delar eller allt ...... Samtidigt som vi ska göra allt detta, rullar det vanliga ekorrhjulet på med jobb, skola, skjutsa till och hämta från träningar och kompisar, egen träning m m. När det är dags för julfirandet är förväntningarna skyhöga och energin nästan slut.....

Utifrån ovan reflektioner har jag landat i att jag vill bryta och byta ut stora delar av nuvarande julfirandet mot nytt. Vad är då nytt? Ja, för mig är det enkelt. Julfirandet handlar om att umgås, se och bekräfta varandra i nuet och att prioritera tiden tillsammans, allt annat är oviktigt eller krimskrams. Nu tänker kanske någon, hon har blivit helt tokig......ja kanske.... någon kanske tänker, ja det ligger något i det. Det vi minns och kommer att minnas är sällan julklappen vi fick eller maten vi ätit, om det inte väckt starka känslor hos oss. Det vi minns är hur vi är med och mot varandra och att vi umgås. Själv ser jag framemot så enkla saker som att titta in i min mans ögon, krama och mysa med honom, umgås med min dotter, med mig själv och att verkligen vara härvarande med min familj och släkt. Jag vill även att vi lägger bort mobiler, datorer och alla sociala medier i en vecka eller tre. Genom det skapar vi förutsättningar, utrymme och tid för varandra och oss själva. Att verkligen se varandra och vara nyfiken på var vi är i livet och prata om drömmar och framtiden. Jag vill att julfirandet ska vara en naturlig paus från allt annat och där tiden används till att göra roliga saker tillsammans, att göra ingenting eller att ha riktigt tråkigt. Ja, tråkigt är också viktigt, det är då vi uppskattar annat i livet. Jag vill även att tiden används till att titta i backspegeln och året som varit samt att prata om och planera vad vi vill göra tillsammans kommande år. 

Julklappar då? Nej, skippa alla julklappar. Spara och använd pengarna till annat som är viktigare. Sluta med alla transaktioner mellan varandra, där vi enbart byter pengar, hur galet som helst. Skriv istället ner det du uppskattar hos den person du vill ge något till. Berätta eller ge det du skrivit ner. Jag lovar att det kommer att uppskattas betydlig mer. Tala till hjärtat och från hjärtat, våga ge av dig själv och förvänta dig inget tillbaka. Var extra uppmärksamma på och ge varandra mängder av kramar. Om ni ändå vill ge något, ge då något som ni kan göra tillsammans. Varför inte använda tiden under julen till att planera kommande år med aktiviteter som ni tillsammans vill göra. Använd pengarna till det istället för en massa prylar. Genom det skapar ni gemensamma upplevelser och minnen som ni sedan kan prata om vid middagsbordet, under hela året. Varför inte passa på att ge till andra som inte har samma förutsättningar som ni, t ex Vilda Kidz i Luleå Norrbotten eller andra ideella föreningar som stöttar barn och unga som på olika sätt behöver hjälp. 

Maten då? Skippa julmaten, det har vi gjort för länge sedan, när vi firar julen hos oss. Min man och dotter äter istället julskinka och dricker julmust under höstlovet, japp det går också. Sedan många år tillbaka lagar vi kalkon på julafton, för att alla tycker att det är gott och betydligt godare än julbordsmaten. Det var ett enkelt val. Bestäm vad ni ska äta och ät något som är gott och som alla gillar istället för att duka fram något som enbart är kopplat till er tradition, "så har vi alltid gjort". Kan man äta pizza, tacos eller hamburgare på julafton? Ja, det kan man. Hur många av er äter köttbullar, potatis, sill och annat som finns på julbordet under andra tillfällen under året? Gillar ni julmat, kör på det. Ät det ni gillar och njut av det. Utifrån den tid du och ni vill lägga ner på matlagning, bakning och annat inför julen, lägg en nivå som gör "görandet" roligt och lustfyllt, istället för påfrestande och stessigt. Försök att njuta av de val du gör och processen dit. Vi har alla lika mycket tid, det som skiljer sig åt är vad vi väljer att använda tiden till. Hur använder och vill du och ni använda er tid och till vad? 

Julpyntet då? Kan man fira jul utan julpynt, ja det kan man. Julen är en upplevelse, med eller utan röda tomtar. Det är upplevelsen ni skapar tillsammans som är julen. Vi pyntar minimalt och från första advent. Kort efter julafton och innan nyår, plockas allt julpynt bort. Då är vi less. I år har vår dotter föreslagit att vi ska pynta ändå mindre, så mest troligen får plastgranen ligga kvar i förrådet tillsammans med julgranspyntet. Men blir inte julen som vilken vardag som helst då, kanske, men är vardagen så tokig? Vi kanske kan fira jul/vardagen varje dag istället, för en gång per år. 

Hur har då allt detta landat i min familj. Ja, dörren var helt stängd från början och jag tror att jag var rätt nära "Blocket", "mamma och fru till salu för billig peng, begagnad med några defekter, förutom det fullt fungerande"...... Än så länge finns ingen annons och mest troligen skulle ingen nappa på annonsen, även om det stod "bortskänkes". Dörren står lite på glänt men motståndet är fortfarande kvar.  Jag tror på att frön måste få gro och växa fram i lämplig takt. Så om vi tar ett eller några myrsteg den här julen, är jag rätt nöjd. Fröet får därefter fortsätta gro och växa under ett år och nästa jul kanske vi sjösätter allt, man kan alltid hoppas....

Två viktiga frågor för min del är, vad är viktigt livet och vilka signaler vill jag skicka genom mina beteenden och val till min dotter och andra? Jag vill att min dotter växer upp med sunda värderingar, där människorna är viktigare än materiella saker. Utifrån det vill jag förstärka beteenden som visar och stärker kärleken mellan oss. Att ge är fint, men ge av dig och din tid. Lämna fina fotavtryck hos andra och bli ett underbart minne, precis som andra blir hos dig. Just där, har vi kärnan för det jag tycker är viktigt i våra traditioner och livet, våga komma närmare det. Vem är med mig?