Fira första dagen på jobbet!

19.08.2019

I dag eller snart har många sin första dag på jobbet efter en längre ledighet. En omställning och inställning blandad med olika känslor och tankar. En del av er har längtat efter vardagens rutiner och puls, medan andra vill hålla sig kvar i sommarens semesterlunk, lite längre. Oavsett inställning så är det en omställning som kan hanteras på olika sätt. Här nedan kommer några tips.

  • Innan det är dags, fundera över dina rutiner och vanor. Vill du behålla dem som du hade innan semestern eller vill du göra några förändringar? Nu har du chansen att införa något nytt eller förändra, om det finns behov av det. Varför inte komma i gång med "det där" som du pratat om så länge, men inte sjösatt än, så att det blir en del av din rutin. Planera och genomför.
  • Vänd dygnet några dagar innan din första arbetsdag så att du skapar goda förutsättningar för din sömn samt kommer in i rutinen på ett mer följsamt sätt.
  • Ta fram kläder, arbetsväskan, dator och det du behöver till jobbet, kvällen innan, så undviker du onödig stress på morgonen.
  • Unna dig en lyxfrukost innan du ska till arbetet, så blir det lite festligare än vanligt och något att längta till när du somnar kvällen innan. Ta även med en god lunch och fika som du kan njuta av på jobbet.
  • När du kommer till arbetet, gå igenom din planering som du tog fram innan du gick på semester och revidera den om det behövs. Leta fram dina lösenord som du gömt på ett bra ställe. Om du inte kommer ihåg var, har du en utmaning att ta tag i senare under dagen. Börja morgonen med att gå runt och hälsa och prata med dina medarbetare, ta dig tid för det. Vänta med att gå igenom dina e-post till efter lunch, då hjärnan bäst nyttjas till den typen av uppgifter. Ge dig själv och verksamheten en bra start. Tänk på att många av er är i en övergång och några har redan passerat den. Ni är således i olika faser och arbetstempon, var lite extra noga med att se det hos varandra, så att ni synkar på bästa sätt i sakfrågor och uppgifter. Ha tålamod med varandra.
  • När du kommer hem, fira första dagen på jobbet. Du fixade det! För dig som längtat till jobbet, fira att du äntligen är tillbaka. Varför inte fira, varje dag den första veckan. Fira på ett lämpligt sätt, du ska som sagt till arbetet även i morgon. Bara för tydlighetens skull, så är det alkoholfritt bubbel på bilden.
  • Ha "första dagen/veckan på jobbet eller i skolan" som samtalsämne under middagen med familjen. Vad har varit roligast, svårast och vilka överraskningar och lärdomar har ni med er från dagen. Prata även om den sommar och semester ni haft. Vad har varit roligast respektive tråkigast? Vilket är ert starkaste minne från sommaren och vad vill ni göra nästa sommar? Om du börjat med något nytt, berätta om det.

Behöver du inga tips, kör ditt race eller all in. Verkligheten och arbetsvardagen kommer och uppenbarar sig ändå. Som sagt det mesta fungerar, så länge du kommer dig till jobbet, utför dina uppgifter och tar dig hem när arbetsdagen är slut. Inom två veckor är du tillbaka med full kraft och semestern förblir förvarad i minnesbanken. Det går fort, jag vet, det är både på gott och ont. Din inställning är helt avgörande för hur övergången kommer att gå och upplevas. Du äger makten över det. Med det sagt vill jag hälsa dig varmt välkommen tillbaka till ekorrhjulet. Så roligt det ska bli, nu kör vi!