Hall of Fame – Förebilder i din vardag

19.11.2018

Måndag morgon och jag sitter vid datorn med en kopp kaffe. Brasan är tänd och sprakar härligt i rummet där jag sitter. Det är tyst och stilla i huset. Min man och dotter har jag skjutsat till jobb och skola. Det är nu min dag börjar. Just denna förmiddag ska jag även unna mig en helkroppsmassage hos Anneli som driver Kroppsbalans i Luleå. Hon är en fantastisk människa, företagare och är en av mina förebilder. Vilken betydelse har förebilder för oss?

Utifrån mitt perspektiv fungerar förebilder som guider inom livets olika områden och de är viktiga kunskapsbärare. De är personer som vi kan lära oss något av och de visar att vi också kan lyckas om vi vill, förutsatt att liknade förutsättningar finns. Många tänker nog i första hand på förebilder som Zlatan och andra stora idrottsutövare, musikartister, skådespelare, konstnärer, författare, influensers, youtubers och bloggare. För min del finns förebilderna närmare än så. De finns i vår vardag och de är fler än vi i första hand tänker på.

Jag ska ge er några exempel. När våra tjejer i innebandylaget IBK Luleå tränar tillsammans med inbjudna damer från Notviken som spelar i Allsvenskan, lyser deras ögon upp och deras motivation och prestation höjs. När vi tittat på någon av Notvikens match har några av våra tjejer dröjt sig kvar, bara för att få säga hej till damerna som deltagit på våra träningar. De är sannerligen förebilder för våra växande tjejer. Damerna visar vägen genom att komma till våra träningar, vara engagerade, bemöta och möta våra tjejer samt genom sitt innebandyutövande och tjejerna tar efter.

I söndags hade vi åter en träning tillsammans med några från Notviken. När träningen avslutades i vår ring och med ett högt åh.......IBK, anslöt en basketspelare till ringen. Han skulle spela match och visade sig vara mentor för några tjejer. Han var en förebild för dem. Bara genom att se sina elever, hälsa och komma till lagets ring, visade han att de och deras aktivitet var viktiga. Små handlingar med enorm betydelse. Det var stort och väldigt fint gjort av honom.

För egen del har jag flera förebilder, både i arbets- och privatlivet och jag har nästan svårt att peka ut några enstaka. Skälet till det är att jag i mötet med andra oftast ser något som är utmärkande och bra. Det finns alltid något som andra gör eller har gjort som imponerar, förvånar, överraskar och som jag kan lära mig av. I vissa fall ser jag det motsatta och tar då med mig lärandet om att inte göra på det sättet. Genom det kan t ex dåliga chefer ge inspiration till lärande, även om de inte är förebilder. Vi människor har trots allt både bra och mindre bra sidor, ingen är förskonad från det.

En förebild som finns närmast mitt hjärta är min mamma som i mina ögon är en av de snällaste personer jag känner. Hon är omtänksam, kärleksfull och tar hand om många runt henne, på olika sätt. Hon vill verkligen alla väl. Min mamma har också kämpat hårt för att ge mig och min bror goda förutsättningar i livet. När vi var små försökte mamma skydda oss från vår pappas vrede och missbruk. Hon lyckades slutligen att ta sig ur äktenskapet som präglades av fysiskt och psykiskt våld. Hon räddade oss och sig själv. För mig är det stort och för det är jag henne evigt tacksam. Jag älskar dig mamma, du är en förebild och du visar att det går även när det är riktigt svårt!

Vilka förebilder har du och vad har dessa lärt dig? Fundera en stund och berätta gärna om det. Vilka beteenden tar du efter och vilka sorterar du bort? Har du berättat för din förebild att denne är just en förebild samt varför? Om inte, gör det! Varför inte skapa ditt eget Hall of Fame med alla dina förebilder, som påminner dig om att du också kan när du själv tvivlar.