"Första gången" - Vilka är aktuella framöver?

05.02.2022

I mina airpods går Ed Sheerans nya låtar varma under mina walk and think rundor. I augusti ska jag även se honom uppträda live i Göteborg, en gåva från familjen och stunden ska jag dela med min älskade man. Självklart varvar jag Ed med andra artister för att få variation. Jag älskar att lyssna på musik och att upptäcka nya favoritlåtar och artister. Hittar jag en låt som faller mig i smaken sätter jag gärna på repeat x-antal gånger. Ja, låten kan nötas på många många gånger, sedan byter jag. Älskar dessutom låttexter och funderar ofta över låtskrivarens budskap och vilken tolkning och känsla som låten väcker hos mig. En del låtar går rakt in i hjärtat medan andra svävar förbi utan att beröra. Ibland lyssnar jag på låtar som väcker lusten att dansa, får mig att känna mig stark, peppad eller uppfylld, medan andra är mer lugna, stillsamma och känslosamma. Låtval och artister styrs helt av min sinnesstämning.

En av Ed Sheerans låtar heter "First Times". Han sjunger om till exempel första gången han uppträdde live i en gigantisk arena, första kyssen med mera. Låten fick mig att fundera över hur ofta vi människor söker oss till situationer som blir just, den första gången. I början av livet är och blir det naturligt att vi möter "första gången tillfällen" som en del av vår uppväxt och utveckling. Några exempel är första gången vi cyklade, smakade på något nytt, skrev vårt första brev eller dagbok. Första pojkvännen, egna boendet, eller när vi fick vårt första barn, ja listan kan göras hur lång som helst. Men nu i vuxen ålder, hur ofta söker vi oss till första gången tillfällen? Hur påverkar behovet av trygghet och bekvämlighet lusten och nyfikenheten att lära sig något nytt eller upptäcka nya fält i livet? Nu menar jag inte att vi ska jaga "kickar" utan snarare utvecklas genom att våga prova något för första gången. Dessutom upprepa det så att det inte enbart blir en första gång. Hur ofta släpper vi in något nytt i våra liv och låter det bli en del av vår vardag?

Låten fick mig även att fundera över hur många första gången jag själv gör i nuläget. Min spontana tanke var, få eller inga, men sedan började tankeverksamheten snurra igång. Ni känner redan till mina vinterbad, det är ett exempel. Det var helt nytt för lite mer än ett år sedan. I mitt uppdrag som konsult möter jag nya människor, berättelser, situationer och företag flera gånger i veckan. Inget uppdrag är identiskt med ett annat, alla är unika på sitt sätt och anpassas till människorna jag möter och arbetar med. Visst grundstrukturen kan vara likartad, men även den matchas till hundra procent till det som händer i rummet och i interaktionen. Material och annat ändrar jag ofta på för att få variation och för att arbeta med ständiga förbättringar. Är det flera grupper från samma bolag som ska få samma insats, gör jag självklart inga eller få ändringar, så att de i slutändan är marinerade på ett likartat sätt. 

En av mina starkaste drivkrafter är kunskap och det bidrar till att jag löpande söker mig till ny forskning, böcker, artiklar, upptäckter och perspektiv som handlar om exempelvis oss människor. Kunskapstörsten är således begränsad till ett antal områden, så allt väcker inte min nyfikenhet. Från det ena till det andra. I går körde jag snöslunga för första gången, hur kul som helst. Jag är också barnsligt förtjust i att skotta snö och försökte länge få min man att inte köpa en snöslunga. Skälet till det var att jag var rädd för att jag aldrig skulle sluta skotta eller slunga med den. Jag skulle helt enkelt bli besatt och skotta åt alla grannar också, bara för att jag kan och för att det är så roligt. Efter gårdagens alla skottningar fick jag blåmärken på insidan av handflatorna. Det säger en del, eller hur? 

Nästa vecka ska vi, jag och några till, tävla i vintersimning i Skellefteå. Det blir första gången för hela laget. Det ska bli riktigt roligt och spännande. Tror inte att det blir den sista. I nuläget är det bara en enda sak som oroar mig och det är att vi inte får använda neoprenhandskar eller strumpor. Det innebär att händer och fötter kommer att bli riktigt kalla. Det är långt ifrån härligt, snarare tvärtom. Med mina tidigare förfrysningsskador kommer det bli rätt oskönt. Fixar jag det, absolut. Hindrar det, nix. Det viktiga är att se till att hålla dem varma före och få dem snabbt varma direkt efter, då ska det nog gå bra.

Det finns en hel del "första gången" i mitt liv och fler blir det framöver och säkerligen även i ditt. Nyfikenheten och behovet av förändring är troligen starka källor till just det, att upptäcka något nytt. Det är också en viktig del i vår naturliga instinkt att överleva. Behöver det vara stora saker, nej. Jag tänker att det kan vara allt från det lilla till det stora exempelvis att prova en ny maträtt, dryck, träningspass eller övning. Du väljer utifrån ditt nuläge och där du vill vara framöver. 

Självklart har vi många vanor och rutiner som vi upprepar dag ut och dag in, ibland mer eller mindre hälsosamma sådana, men det är just dessa vanor som frigör kraft och energi till det andra, att utvecklas genom att möta nya situationer. Vi behöver nämligen vanor och rutiner för att hushålla med vår energi. Därav är det viktigt att vi etablerat hälsofrämjande sådana så att vi optimerar vårt potential, våra förutsättningar och därmed vår utveckling i livet.

Så hur många "första gången" har du i ditt liv i nuläget? Vilka är planerade framöver och vilka ser du framemot? Berätta gärna, varför inte prata om det vid middagsbordet ikväll.