Hur laddar du batteriet?

31.01.2021

Det är inte ovanligt att vi stunder under dagen eller i perioder känner oss trötta och energilösa. Motivationen är lägre än vanligt och glädjen känns inte på topp. I dessa stunder är det inte ovanligt att tvivlet och osäkerheten sätter tänderna i oss, vi får svårt att komma till skott med olika uppgifter eller fullfölja några. Skälen till läget varierar så klart och kan vara en kombination av flera orsaker. Hur som lyckas vi ofta, gång på gång, att vända det till ett skönare läge där vi känner oss mer tillfredsställda. Mer eller mindre medvetet gör vi något eller flera saker som vänder måendet succesivt, frågan är vad fungerar och när?

När jag känner mig trött och energilös brukar jag börja med att lyssna inåt, analysera läget och göra det som jag vet fungerar för mig, beroende på skälet till måendet. I vissa fall är jag extra noga med mina rutiner och vanor som jag vet är viktiga för mitt mående. Exempelvis att ta regelbundna hjärnpauser och fortsätta med mina dagliga walk and think rundor som jag ofta förlänger när energin är lägre. Mer tid för rörelse och att vara nära naturen gör mig gott och rätt snabbt har energin fyllts på. Ibland väljer jag att vila både fysiskt och mental, för att det behövs. Då försöker jag "vara" i det som är, varken mer eller mindre. Troligen fungerar även min nya passion, vinterbad, som tankstation, men det har jag inte provat än som verktyg för det. Däremot får jag mycket energi och glädje av att bada, det är helt galet. Förutom det har min sömn blivit ändå bättre. Jag sover som en stock.

Ett annat verktyg som alltid fungerar, är att dansa. För mig är det en, här och nu-stund, i min kropp i rörelse till skön musik. Det är ren glädje och det gör jag ofta och gärna. Jag dansar hemma när jag städar, som jag för övrigt tycker är urtråkigt, när jag tar en paus i arbetet eller från livet i övrigt. En del kallar det för fuldans, men jag kallar det bara för dans som ser olika ut. Precis som ett fingeravtryck eller ett språk utan ord, så uttrycker vi oss olika och unikt med hjälp av våra fantastiska kroppar. Öppet och nyfiket låter jag och vi kroppen ryckas med till musiken, utan prestation och rakt in i rörelseglädjen. I takt eller inte till musiken, spelar ingen roll så länge det känns bra i kroppen och knoppen. När jag är ute på mina promenader och lyssnar på musik i lurarna, får jag ofta brottas med lusten att dansa. När jag står vid övergångsställen brukar jag smygdansa med axlar och fötter, så där lagom mycket. Egentligen vill jag tokdansa, men hur skulle det se ut? Hm.....kanske ska jag bara göra det.......Vem bryr sig egentligen, om inte annat så får några enstaka åskådare en rolig stund.

När jag inte dansar hemma i min ensamhet eller med familjen som publik, dansar jag vanligtvis med grymma instruktörer och andra danssjälar i grupp och på träningsställen. Nu sker dansen via skärm som också fungerar men ger långt ifrån samma glädje och energi som skapas i det fysiska mötet, som är helt oslagbart. Jag blir glad enbart av att tänka på det. Jag toklängtar efter att få kliva in i salen och dansa järnet med andra danssjälar. Hoppas hoppas hoppas att det snart är möjligt. Fram till dess, fortsätter jag att dansa hemma så ofta jag kan och kanske under promenaden, vem vet?

Hur gör du för att återhämta dig, fylla på energi och glädje i din vardag?