I backspegeln år 2020

14.12.2020

Ja, många av oss kanske bara vill dra ett stort streck över aktuellt år och hoppa vidare till nästa. Det är sannerligen ett år som går till historien. Vanligtvis brukar arbetet med att tillsammans blicka bakåt i backspegeln vara en trevlig och energigivande stund. Vi hjälps åt att minnas olika händelser och situationer som påverkat oss på olika sätt, från årets början till dagsläget. Tillsammans bläddrar vi fram och lägger årets pussel, bit för bit. Vi summer vilka förflyttningar vi gjort och vilka som kvarstår för att nå uppsatta delmål och mål. Det är inte ovanligt att vi upptäcker situationer som vi glömt, "ja just ja, det där har vi gjort eller det där har också inträffat". Vi upptäcker ofta att vi gjort långt mycket mer än vi trott eller upplevt och blir positivt överraskade.

När jag tittar tillbaka på mitt år är det två händelser som haft störst betydelse. Den första inträffade redan i början på januari, när älskade Robert, min brors son, valde att avsluta sitt liv, nyligt fyllda 20 år. Att skriva om det känns otroligt tungt och ledsenheten bubblar snabbt upp till ytan och ligger fortfarande så nära. Det känns som om en bit av mitt hjärta också dog den dagen. Den här händelsen har påmint mig om vikten att ta vara på här och nu, framtiden är en gåva. Det viktiga i livet är att må bra och ha goda kärleksfulla relationer med nära och kära samt med oss själva. Vi påverkar varandra och oss själva med våra val, beteenden, tankar, känslor och förmågor. Vi kan aldrig ge eller visa för mycket kärlek och omtanke, snarare för lite eller på fel sätt. Livet är också skörare än vi vill se eller tro ibland och det kan förändras snabbt. Vi behöver vara modiga, våga ställa frågor och prata om det sköra, känsliga, obehagliga, skamfyllda och det vi är mest rädda för, så att ingen behöver känna sig ensam eller må dåligt. Vi behöver vara större än oss själva och våga möta varandra där vi är, oavsett det är i det svarta mörkret eller i ljusare rum. Det är där i mötet som vi öppet kan se varandra, nakna och sårbara, med kärleksfulla ögon utan att döma. Det är också där i tryggheten vi kan stötta, ge och ta emot hjälp samt stärka varandra.

Den andra stora händelsen, som jag klumpat ihop, är alla er som jag träffat eller haft kontakt med under året. Så många magiska, vackra ögonblick, möten och samarbeten. Arbetsmässigt har jag haft äran att möta och arbeta tillsammans med så många fantastiska människor, över både kortare och längre perioder. En del i individuell coachning, medling, andra i grupphandledning, bolagsutveckling, ledningsgruppsutveckling, olika ledarskaps utbildningar och föreläsningar både fysiskt och digitalt. Privat har relationer med nära och kära fördjupats och vi har kommit varandra ändå närmare. Jag har också träffat och börjat lära känna några nya och nygamla människor, kanske blir vi nära och viktiga för varandra. Stort tack, till alla er som jag träffat under året! Dessa möten med dig har och är en stark positiv kraftkälla i mitt liv, oavsett det är arbetsrelaterat eller privat. Jag ser framemot kommande år och vår fortsatta resa tillsammans.

Mitt år innehåller många av livets nyanser, precis som alla färger på en palett. Majoriteten av färgerna älskar jag av hela mitt hjärta. Andra finns där och påminner om livets sårbarhet, skörhet och utmaningar, även om jag helst skulle vilja vara utan dem, behövs de för att livets helhet ska påminna mig och oss om det vi har, behöver och vad som är viktigt och betydelsefullt på riktigt. Varsamt fyller jag min livsryggsäck och inre kompass med årets upplevelser och fortsätter orienteringen framåt, nyfiket utforskande och förväntansfull.

Kanske är det viktigare än någonsin att blicka bakåt på det här året, istället för att stryka ett streck över det. Ta vara på allt bra som ni gjort och som ni är stolta över. Jag är övertygad om att det finns långt mycket mer gott än ont. Lyft fram alla goda exempel som finns, små som stora. Lyft även upp det som varit svårt, utmanande och alla misslyckanden och använd dem som möjligheter till lärande och utveckling. Exempelvis, hur har ni hittills hanterat eller löst det och hur har du utvecklats som människa? Sök inga syndabockar, det är enbart slöseri med tid och energi. Vilka lärdomar har ni redan tagit fasta på och hur ska ni fortsätta använda dem framöver. Vad har människor runt om dig gjort bra, säg det till dem. Vad har du gjort bra, säg det till dig själv. Slösa med positiv konkret feedback och kärlek. Varför inte avsluta året med ett eller flera storslagna succéfikan, digitalt med din verksamhet och fysiskt med dem du lever med, där allt ovan är i fokus. Ta med det bästa och viktigaste av året och lämna kvar det ni inte längre behöver, släng det i den mentala papperskorgen. Gå in i nästa år, stärkta och stolta över er själva och allt ni hittills lyckats med, fullt redo att möta framtiden tillsammans.

Glöm aldrig bort att DU, oavsett hur året varit, är fantastisk!