Kärlek är vår superkraft! 

30.03.2020

Vi människor har sociala behov som tillfredsställs när vi umgås med varandra. Det sker både på arbetsplatser och fritiden, i varierad form och dos. Det vi har gemensamt är att vi behöver social kontakt för att må och prestera bra samt för att överleva. Ensamhet och då främst icke vald ensamhet, är en risk för vår hälsa. Ensam är inte stark och kanske förstår vi det mer nu än tidigare.

Hur gör vi då i en tid där fysisk kontakt ska undvikas, så långt det är möjligt. Det bästa och viktigaste är, att vi kan umgås, fast vi behöver göra det på andra eller nya sätt. Nedan kommer några tips, utifrån de rekommendationer som råder och som främst är inriktade på social samvaro, kärlek och omtanke:

  • Håll daglig kontakt med dina medarbetare och chefer för att höra hur de mår, inte enbart för att ge löpande uppdateringar. Lyssna in och fånga upp vilket stöd de eller verksamheten behöver. Ge dem beröm och förstärk allt du kan, smått som stort. Glöm inte bort de som av olika anledningar är frånvarande, exempelvis föräldralediga eller långtidssjukskrivna.
  • Boka in och genomför digital fika, lunch, middag och hjärnpaus. Umgås via lösningar där ni kan se varandra. Om ni till exempel arbetar hemifrån, passa på att berätta och bjuda på lite mer av er själva och ert hem. Genom det kommer ni varandra närmare. När ni behöver en hjärnpaus, varför inte genomföra en gemensam fysisk övning under 3 minuter, som ni turas om att välja. Var kreativa och utmana varandra på lämplig nivå, ha roligt!
  • Förgyll andras vardag genom små enkla gester som visar att du bryr dig om och uppskattar dem, exempelvis åk och lämna en blomma eller något gott till medarbetare som arbetar hemifrån eller till nära och kära.
  • Håll kontinuerlig digitalkontakt med nära och kära som tillhör riskgrupper. Läs exempelvis högt från en bok till barnbarnen, när de ska sova. Hjälp till med läxor, baka eller liknande som ni brukar göra när ni träffas.
  • Om möjligt, träffa vänner utomhus, med lämpligt avstånd till varandra. Genom det träffas ni även om ni inte fysiskt rör eller andas på varandra. Jag rekommenderar walk and talk, löpning eller annan fysisk aktivitet. Om ni vill vara extra försiktiga, ta en promenad med varandra i lurarna, via mobilen. Genom det undviker ni helt fysisk kontakt, samtidigt som ni förbättrar hälsan på var sitt håll. Samtalen blir mer kreativa under promenad. Det fungerar även lysande för arbetsrelaterade samtal.
  • Skriv regelbundet brev till de som tillhör riskgruppen och som inte kan gå ut lika ofta. Då har de något att se framemot när posten kommer. Gammeldags, ja, men det är speciellt att få något fysiskt i handen. Varför inte lägga i en lott eller annat kul som går att skicka direkt till brevlådan.
  • Skicka korta meddelanden, en text, citat, ordspråk eller en filmsnutt, som beskriver hur du tänker och känner för mottagaren, exempelvis: "Längtar efter dig", "Ville bara skicka en digital kram", "Du är fantastisk".....ja, var kreativ.
  • Var extra trevlig med de du möter. Hälsa med ett leende så får du ett tillbaka. Se och bekräfta är en bra grundprincip i alla möten.
  • Krama om de du kan krama, ofta och minst 20 sekunder, så att ni får en härlig stund och stimulerar hälsofrämjande processer i kroppen. Fysisk beröring är viktigt.
  • Ta hand om dig själv och gör det som du mår bra av. Du är också viktig och du behövs!

Har du fler tips, dela gärna med dig, så att andra kan få glädje av dem.

Vi befinner oss i en situation där det är uppenbart att vi behöver vara extra rädda om varandra, både privat och i arbetet. Självklart är det alltid viktigt, men nu utmanas och påverkas vi på olika sätt och flertalet av oss kommer att förlora medarbetare, nära och kära eller oss själva, så passa på att använda tiden klokt. Det är nu vi behöver visa och ge varandra kärlek, medmänsklighet och omtanke, så mycket vi kan. Det ger oss kraft och energi att fortsätta leva, kämpa och att hålla i och hålla ut, så länge det behövs. Det är också det som gör oss mänskliga. Kärlek är vår superkraft!