Kraften i positiv feedback

01.09.2023

Under veckan var jag ute på en av mina dagliga walk and think rundor, där jag bland annat reflekterar, lyssnar inåt, planerar olika uppdrag eller som den här gången även skulle arbeta med mail och ringa några samtal från en plats längs med promenadsträckan.

Sagt och gjort satte jag mig ner på en sten alldeles vid havet. Vädret bjöd på allt vi kan önska oss, en svag vind, klarblå himmel, strålande och värmande sol i slutet av augusti. Runt om hördes bara ljudet av naturen, ett behagligt kluckande från små mjuka vågor som mötte sandstranden, sjöfåglar som simmande precis framför mitt synfält och löven som rörde sig sakta i träden. Det luktade ljuvligt efter regnet som passerat under natten och som höll på att torka upp. Det var vackert, stillsamt och harmoniskt. En magiskt arbetsmiljö, minst sagt.

När jag sitter där på stenen dimper ett mail ner i inkorgen från en av mina kunder. Jag öppnar det och där berättar hen om sin utveckling och hur coachningen påverkat och påverkar hens liv. Det är en kund som jag haft äran att arbeta med i omgångar. Det är inget långt mail utan ett antal rader med ett tydligt budskap från hjärtat. Allt stannar upp. Med tårar i ögonen och ett leende på läpparna läste jag mailet, om och om igen. Även nu när jag skriver om det blir jag tårögd.

Det är så starkt och till och med vackert att se när människor vågar ta steg efter steg, utifrån de det vill, behöver, strävar efter och slutligen uppnår. Det mäktigaste, för min del, är ändå att se hur de under processen, som ofta sker utanför trygghetszonen, möter sina rädslor, hanterar svårigheter, upptäcker kraften hos sig själv och ser resultatet av sitt eget görande. När deras inre och yttre möts och successivt harmoniserar med den verklighet som är önskad och möjlig. 

Förutom att bli riktigt glad förstärktes även mitt eget VARFÖR som är att hjälpa och stötta andra till utveckling. Mailet visade också tydligt på hur vi alla på olika sätt påverkar och lämnar fotspår hos andra och varandra, genom vårt sätt att vara när vi möts. Det sker varje dag, flera gånger, både medvetet och omedvetet, men hur ofta berättar vi om det exempelvis via feedback, hur andras görande fått oss att känna, tänka eller göra. 

Om vi nu riktar fokuslampan till dig och din vecka, hur har den varit? Fundera och reflektera gärna utifrån nedan frågor:

  • Vilken feedback har du fått som gått rakt in i ditt hjärta? Vad händer när du tänker på den så här i efterhand?
  • Vad händer hos dig när du ger positiv feedback till andra?
  • Till vem har du gett feedback? Finns det någon du skulle vilja ge det till, men inte gjort det än? Vad skulle hända om du gav det till någon du har lite svårare för?
  • Vilken feedback har du gett dig själv?

Det finns en enorm kraft i att både ge positiv feedback och att vara mottagare av den. Det är ett budskap från ett hjärta till ett annat där både givare och mottagare förstärks av det. Tänk bara på att feedback behöver vara genuin och konkret med fokus på beteenden för att uppfattas som tydlig, trovärdig och äkta. 

Ok, positiv feedback är kraftfullt i stunden och en tid efteråt, men visste du att du även kan hämta energi från den långt efter mottagandet? Vi kan nämligen hämta fram och återuppleva en gammal feedback från minnesbanken, likt en mental tankstation eller ett bibliotek, när vi behöver det. Fiffigt, eller hur. 

Så, till dig igen, vems dag vill du passa på att förgylla med genuin positiv feedback? Gör det och njut sedan av givandets effekter. Troligen får du även något fint tillbaka. 

Har du inte fått någon positiv feedback den är veckan, vill jag påminna dig om att just DU är värdefull precis som du är och DU behövs, våga lita på det.