Kramas varje dag och länge

22.01.2020

I går firades och uppmärksammades kramens dag, något vi människor har firat årligen sedan år 1986 runt om i världen. Det var helt nytt för mig och jag har inte lagt någon större kraft på att fira dagen, har du? Däremot har jag reflekterat mycket på vad som får oss människor att må bra och tvärtom. När det kommer till beröring och kramar är jag helt övertygad om att det har större betydelse än vi tror eller tar fasta på i vår vardag och på arbetsplatser. Hur ofta ger och får du en kram och hur länge ges kramen och till vem? Hur påverkas vi av fysisk beröring och kramar? Varför är det viktigt?

Forskning visar tydligt att fysisk beröring har positiva hälsoeffekter, förutsatt att vi till exempel ger en kram tillräckligt länge. Några studier visar att en kram ska ges i minst 20 sekunder för att ge positiva effekter. Så nu är det dags att skippa den korta tre sekunders kramen och våga vara nära längre, även om det till en början kan kännas lite obekvämt. Åh andra sidan är en kort kram bättre än ingen. Så, våga stå kvar i kramen, andas, slappna av, känn in samt njut av varandras värme och närhet. Räkna högt eller tyst till tjugo, om så behövs.

Vilka effekter ger då fysisk beröring? Här kommer några exempel. Förutom att vi gillar och mår bra av det, minskas stress och blodtryck. Vi tillfrisknar snabbare och smärta lindras. Tilliten ökar och benägenheten att känna aggressioner och ångest minskar. Vi känner oss trygga och omtyckta. Vår självkänsla stärks. Oxytocin och serotonin som frigörs och ökar vid beröring förstärker således våra relationer och hjälper oss att känna gemenskap. Kraftfulla positiva effekter av en relativ enkel handling, eller hur? Dessutom tröttnar vi inte på beröring på samma sätt som vi kan tröttna på annat. Vår beröringsbank behöver kontinuerligt fyllas på, vilken tur.

Så hur vältränad är du på att ge och ta emot långa härliga kramar? Hur vältränad vill du bli? Men, tänker någon av er, inte kan vi kramas på jobbet, det blir ju konstigt. Ja, det kan ni och ja, kanske blir det konstigt till en början. Den kultur ni har idag, har skapats och vidmakthålls dagligen av er. Kulturen, hur ni är med varandra, kan förändras utifrån hur ni vill att den ska vara. Inget sitter i väggarna eller i andra döda material. Kulturen sitter hos dig och er. Detsamma gäller kulturen i ditt privata liv.

Jag ska fortsätta kramas och ta vara på varje tillfälle i min vardag, varje dag. Om jag kan få någon annan att må bra eller till och med bättre, är varje sekund i kramen guld värd. Kan det finnas någon bättre och roligare träning än att kramas ofta och länge, samtidigt som vi visar att vi tycker om varandra? Prova och se vad som händer med dig och andra. Vad säger du, ska vi träna tillsammans?

Önskar dig en vardag fylld av goa kramar