Lyssna inåt - Där finns alla svar

21.09.2023

Jag sitter vid köksbordet i företaget och blickar ut genom fönstret. Det regnar och himlen är helt täckt av gråvita moln och på hustaken vilar en tät dimma. Där ute står grannens fina äppelträd med äpplen som lyser med sin röda färg. De är små och jag undrar om någon plockar och äter dem. Ett flertal ligger nämligen på backen i det blöta gräset. Hos den andra grannen står en gammal vit golf omsorgsfullt täckt med en grön presenning. På varje sida hålls den på plats med tre påsar fästa i öglor utspridda längs sidorna. Enbart taket och större delen av bilrutorna är täckta. Jag tänker att ägaren vill skydda sin bil och har lärt sig att just det här sättet är bra.

I bakgrunden hörs musik av en av mina favoritartister James Arthur och i skrivandes stund spelas låten, Blindside i den akustiska versionen. Hans låtar har fantastiska texter och jag är en "sådan där" som lyssnar mycket till just det. Dessutom finns en förkärlek till vemodig musik med en stark berättelse. Ja inte enbart hjärta och smärta utan valet av musik utgår alltid från ett lyssnande inåt där matchning sedan görs till behovet. Resultatet blir oftast en skön känsla och upplevelse, där alla tankar, känslor, drömmar, fantasier och verkligheten får leka fritt i takt till musikens toner.

Nästan dagligen lyssnar jag på musik och det händer att jag även nördar ner mig fullständigt i någon artist och nöter exempelvis ett eller flera album under en period. Vid ett tillfälle, jag törs knappt berätta, lyssnade jag på en och samma låt i två timmar under en hel promenad. Lite galet, jag vet. Låten var så bra och matchade hela mig, där och då. Den väckte en skön känsla och den ville jag uppleva om och om igen, vilket jag också gjorde. Visst är det fantastiskt att vi kan skapa, uppleva och sätta repeat på en känsla med hjälp av skön musik, om vi tillåter det.

Musik går verkligen rakt in i hjärteroten och förbi allt som vanligtvis kan vara skyddande eller utgöra hinder. Nej inte all musik, en del väcker bara lusten att skruva ner volymen, byta kanal, hoppa till nästa låt eller att slå av. Under många stunder är tystnaden också bästa sällskapet. Min familj brukar skratta gott åt mig när en låt som berör spelas upp. Då tittar de direkt på mig och ja där kommer tårarna. Helt hopplös, jag vet, men det bjuder jag på. Att ha full tillgång till och att våga visa känslor är viktigt, tycker jag. Känslor är en naturlig del i det mänskliga paketet och de fyller en betydande funktion tillsammans med våra tankar och beteenden. En del tycker dessvärre att tårar och ledsenhet är tecken på svaghet eller att det är opassande i det sociala samspelet, där artighet, ytlighet och korrekthet är viktigare och ska upprätthållas. Några är också rädda för olika känslor, både sina egna och andras av olika anledningar. Ja, vi ser olika på saker och ting, vilket i sig är bra.

Vart vill jag då komma med den här texten, kanske du tänker? Om jag ska vara helt ärlig, vet jag inte alltid det i början av ett skrivande. Det börjar med en tanke, idé eller känsla för den delen sedan får lusten, skapandet, kreativiteten och behovet att dela med mig ta över. Successivt växer texten och innehållet fram utifrån ett ständigt lyssnande inåt och att våga lita på min inre röst. Du vet den där rösten som exempelvis inte fogar sig till rädslan för vad andra ska tycka och tänka, att inte bli älskad eller omtyckt utan den som genuint visar sin nakenhet, öppenhet, ärlighet och sårbarhet. Den där rösten som vet vad du egentligen vill och behöver, men som tystas ner i olika situationer. För den kan upplevas liten och svag i förhållande till att annat runt om kring dig. Men när du på riktigt lyssnar inåt, hittar du svaren du behöver. De finns redan där i dig och väntar bara på att du ska våga släppa fram och lita på dem. Att du ska våga lita på dig.

Kan vi träna upp förmågan att lyssna inåt och tilliten till oss själva, JA, det kan vi. Här kommer en enkel metod som du kan träna på dagligen, om du vill och den tar ca 3-7 minuter.

Välj ut en vanlig situation i ditt liv exempelvis:

  • Jag vaknar på morgonen, känner mig trött och har ont i huvudet

Hur brukar du göra i den situationen:

  • Jag tar en tablett, en kopp kaffe och kör på som vanligt

Gör i stället:

  1. Stanna upp, andas lugnt och noterar hur jag mår både mentalt och fysiskt
  2. Ställ frågan och lyssna inåt, vad behöver jag egentligen? Ex: vila, ändra tempo, träffa människor som ger mig energi.
  3. Utifrån ditt/dina svar, ställ frågan: Vad kan jag göra och ta ansvar för redan idag?
  4. Omsätt i praktiken och gör det i små steg
  5. Berätta gärna för människor runt dig så att du kan få stöd. Våga be om hjälp när du behöver det. Det visar enbart på styrka, din styrka. 


Du kan också välja att lyssna på en låt du tycker om. Reflektera över vad som händer i dig när låten spelas upp exempelvis vilka tankar, minnen, fantasier, drömmar och känslor väcks. Får den dig att känna glädje, nedstämdhet, ledsenhet, styrka, ilska eller ingenting. Vad handlar det om? Behöver du släppa taget eller ta tag i något du länge velat göra? Gör det! 

Varför ska du lyssna inåt? Svaret är enkelt samtidigt som görandet kan vara lite mer komplicerat. Men gör det inte svårare än det behöver vara. När du lyssnar inåt vägleds du mer utifrån det du vill och behöver i stället för att styras av utifrån kommande intryck och signaler eller av olika rädslor du bär på. Du förstärker genom det både din självmedkänsla och medvetenhet. När det sker är det lättare att exempelvis säga nej till olika saker, där du vanligtvis säger ja även om du inte vill eller kan. De omvända gäller också, så klart. Att du vågar säga ja till det du tidigare sagt nej till på grund av exempelvis rädsla för att misslyckas.

I rummet spelas just nu låten "Let Me Love the Lonely…..out of you", en otroligt vacker låt och ja, tårarna kryper upp i ögonvrån. Hopplös, ja kanske eller snarare orädd för att låta det inre möta det yttre. Där inne dansar allt omkring i sköna rörelser i harmoni till varje ton. Jag sluter ögonen och låter mig svepas med. Allt annat pausas och jag lyssnar öppet och nyfiket……inåt!