50 vinterbad senare - Nytt beteende och vana

20.02.2021

Den sista december 2020 genomförde jag mitt första vinterbad i livet och det skrev jag om i mitten av januari. Min ambition var att bada minst 2-3 g/vecka året runt, vara i 3 minuter och simma under tiden. Förutsatt att jag skulle tycka om vinterbad och må bra av det. Hur har det då gått?

I morgon har jag badat 50 härliga gånger, under 54 dagar. Väl värt att fira, eller hur? Under fyra dagar har jag inte badat. En gång för att jag saknade en kompis och att bada ensam är inte ett alternativ, även om jag måste erkänna att jag varit beredd på att göra det. Vid ett tillfälle var det -27 grader kallt och då drog jag en köldgräns som jag inte längre kommer att följa. Jag kommer troligen bada i nästan alla väder och anpassa exempelvis tiden i vattnet, om och när det behövs. Under två dagar var det full snöstorm, trots det åkte vi till badplatsen, men insåg att alla kläder skulle blåsa bort när vi klätt av oss, så vi fick åka hem igen, besvikna. Jag minns det så tydligt när vi stod på strandkanten och diskuterar om vi skulle bada eller ej, i full snöstorm. Ja, jag vet. Det låter helt galet, men så härligt är badandet. Full snöstorm var inget hinder, däremot att enbart ha badkläder i den efter badet, ett stort. Den gången var beslutet klokt.

Är det bara att åka och bada, nej. Varje bad kräver förberedelser och planering, allt från att packa ner det som behövs, anpassa sig till vädret, stämma av badtider så att någon följer med till att köra och hämta upp badkompisar på vägen till favoritbadplatsen. Dessa förberedelser och planering har än så länge aldrig varit ett hinder, snarare tvärtom, de är vägen till det härliga. Vinsten av att få bada och effekterna efteråt förstärker hela processen ändå mer. Fortfarande testar jag och lär jag mig små trix och knep som bidrar till att hela processen och badandet blir så njutbart som möjligt.

Varje dag längtar jag till badet och efteråt längtar jag till nästa. I nuläget tränar jag på att vara i 6 minuter och några sekunder till och det går alldeles lysande. Successivt har jag ökat tiden i vattnet och alltid utifrån principen att kroppen och knoppen ska må bra hela vägen. Från det att jag tar av mig, är i vattnet och timmar efteråt. Kroppen har anpassat sig riktigt fort och jag har förstått att jag inte har några problem med kylan, utan njuter av den. Det kan delvis bero på att jag sedan barnsben har avslutat varje dusch med flera minuters iskallt vatten, långt innan det var både trendigt och en metod för att öka välbefinnandet. Jag har alltid tyckt om det och känt mig mer vaken efteråt. Jag har även som barn badat i fjällbäckar och sjöar, i och med att jag är uppvuxen i Lappland. Jag badar gärna tidigt på våren och sent på hösten, så omedvetet har jag mer eller mindre tränat mig inför dessa vinterbad. Det lustiga är att jag hatar att frysa, som jag kan jag göra vid olika tillfällen, men det gör jag inte i badet.

Det bör betonas att tiden i vattnet inte är en tävling, även om det lätt kan uppfattas som det exempelvis när jag nämner det i inlägg på sociala medier. Tiden är ett stöd för att säkerställa att jag badar inom en gräns som får mig att må bra, utifrån den erfarenhet som jag dagligen samlar på mig. Försiktigt har jag ökat på tiden, utan att pressa kroppen eller hamna i prestationsläge. Ibland är jag där, men ganska snabbt släpper jag det och njuter av badet så länge som möjligt. Det är huvudskälet till att jag vill öka tiden. Visst är jag nyfiken på var min gräns går och vad som händer när jag passerar den. Däremot är jag ytterst försiktig och vill helst undvika att hamna i ett gränsöverskridande med negativa effekter.

Vinterbad är högst individuellt, det är charmen, där bara du bestämmer vad som är bäst för dig. För mig är det en stund av "här och nu med naturen", rofyllt, stilla, meditativt och storslaget. Ren njutning där varje sekund räknas och jag mår fantastisk bra av det. Jag har fått frågan om vad mitt mål är gällande tiden? Det är samma som från starten, att bada dagligen året runt och att vara i så länge jag kan och inom en tidsgräns som jag mår bra av. Den gränsen är just nu 6 minuter, kanske kan det bli längre eller variera från gång till gång, kanske inte. Det är egentligen inte så viktigt, bara jag får bada. Nu är nästa steg att doppa huvudet när det blir lite varmare i luften samt att simma med badmössa och simglasögon. Att låta vattnet omfamna kroppen, följa med i rörelsen och bli ett med naturen, jag längtar.

Varför skriver jag om vinterbad igen, kanske någon tänker. Jag vill visa med mitt exempel hur nya beteenden kan tränas in, förstärkas, etableras och bli nya vanor och rutiner. Att gå från tanke, till konkret plan, beslut och träning i praktiken samt upprepa det kontinuerligt under en längre tid. Det är nämligen görandet, de positiva konsekvenserna som förstärker mitt fortsatta vinterbadande och kringbeteenden. Så hur ser det ut i ditt liv och i arbetet, vilka beteenden och konsekvenser förstärks eller inte och vilka beteenden vill och behöver du se mer av? Hur arbetar du medvetet med det?

Ja, jag erkänner att jag fortfarande är galet förälskad och när jag lyssnar till rutinerade badare, så håller det tydligen i sig, är inte det fantastiskt. Jag vill att det håller i sig livet ut och i morgon ska jag fira mitt 50:e vinterbad, med ett bad, så klart.