Ny rutin – 35 dagar senare…..

02.06.2019

I dag har det gått lite mer än halvtid eller 35 dagar sedan jag började med min nya rutin, att gå upp tidigt på morgonen för att få en walk and think-runda varje dag. I helgen och tidigare har jag fått frågan av vänner, om hur det går. Frågan ledde till dagens blogginlägg. Jag tänkte att ni också är lite nyfikna, rätt eller fel.....?

Jo då, det har gått både bra och mindre bra beroende på hur man ser det, låt mig berätta. Under de tre första veckorna gick det relativt lätt att kliva upp på morgon. De positiva effekterna höll i sig och var som bäst fram till lunch, jag var grymt effektiv. Baksidan, ja det fanns en sådan, var att jag inte lyckades vrida om dygnet tillräckligt, trots tappra försöka att lägga mig tidigare på kvällen, så nattsömnen blev alldeles för kort och sämre i sin kvalitet. Det i sin tur bidrog till att jag blev tröttare under dagen än tidigare. Det kanske hade gått till sig om jag fortsatt kliva upp tidigt, men jag var inte beredd att chansa, utifrån en viktig princip som jag har: jag vill vara mitt bästa jag i alla uppdrag. Att komma småtrött till en kund och ett uppdrag är inte aktuellt, när det går att undvika.

Så i den ena vågskålen låg den goda effekten på förmiddagen och i den andra tröttheten efter lunch och min princip. Jag hade dessutom lyckats väcka min man ett antal gånger trots att jag själv tycker att jag är rätt bra på att smyga på morgonen, men icke det.....knastrande knän och andra knirrande kroppsdelar.....ja, ja jag måste erkänna att helt tyst är inte mina uppstigningar. Jag behövde helt enkelt tänka om, vilket jag gjorde. Jag landade i att det viktigaste är att få en daglig tänkarrunda, en metod som fungerar lysande. Det har mindre betydelse när på dagen den utförs.

Jag tog ett nytt beslut och kör sedan någon vecka tillbaka mina dagliga tänkarrundor, helt anpassade till min planering och uppdrag. Det innebär att rundan sker i de flesta fall under morgonen, men inte lika tidigt som tidigare. När jag har uppdrag tar jag oftast rundan på eftermiddagen eller kvällen, ibland innan. Jag har under perioden unnat mig fyra utspridda vilodagar, super skönt, framförallt med sovmorgon.

Jag har upptäckt är att rundor på 45 minuter är för korta och ger inte lika goda effekter, så jag prioriterar längre rundor på 1,5 tim. Jag hinner helt enkelt inte tänka klart. Jag har totalt under perioden promenerat 31 mil samtidigt som jag jobbat, reflekterat och planerat. Därefter har jag omsatt mängder av förslag och ideér, som i praktiken gett goda resultat. En del idéer har också åkt rakt ned i den mentala papperskorgen, oprövade i praktiken.

Så utifrån mitt perspektiv är jag 35 segrar och dagar rikare, inte illa, eller hur? Jag hade kunnat se förändringen av tiden som ett misslyckande med det gör jag inte. Det är snarare ett viktigt lärande och i dag har jag en rutin som fungerar både för mig och familjen. Bara det är en vinst, en vana som fungerar och som ger goda effekter. Kroppen och knoppen mår toppen. Är det enbart rutinen som bidrar till det, nix. Självklart finns det andra ingredienser i livet som har stor betydelse, men mina tänkarrundor är en viktig pusselbit.

Tar det då 66 dagar att etablera en ny rutin, som en del studier hävdar? I mitt fall är rutinen etablerad och en självklar del i min vardag, så nej, det gick fortare än så.