På med träningsskorna och ta en walk and talk!

10.06.2019

Det här med walk and talk, vad är det? Jag har vid flertal tillfällen nämnt metoden i min blogg och i andra inlägg på sociala medier. Walk and talk har jag använt i mer än 13 år, både i mitt ledarskap och nu som ledarskaps- och organisationskonsult. Hur går det till och vilka effekter ger den?

Walk and talk kan genomföras vid enskilda samtal eller med olika team och ledningsgruppen. Promenaden sker utomhus och gärna i naturen, så promenadvänliga kläder och skor behövs. Det bästa är att gå två och två, när ni är en grupp. Minst en timme rekommenderas för att samtalet ska komma i gång och ni ska ha tillräckligt med tid för valt fokusområde eller diskussionspunkt. Välj ut vilken väg ni ska gå innan och anpassa takten till varandras förutsättningar. Vid behov, ta med stödmaterial i pappersform. Lämna mobilen på rummet. Det är ni och samtalet som är i fokus.

Nedan kommer exempel på olika samtalsområden som med fördel kan genomföras under en walk and talk:

  • Större delen av utvecklingssamtalet, förutom framtagandet av en utvecklingsplan som görs efteråt.
  • Uppföljning av utvecklingsplanen.
  • Ledningsgruppens eller teamets nuläge - hur har det gått sedan sist, var är vi, vad fungerar bra, vad kan utvecklas och vad behöver vi göra mer eller mindre av, börja eller sluta med och göra i stället. Summera samt sammanställ gruppens diskussion efteråt.
  • Olika diskussionspunkter på dagordningen. Beslut tas efteråt.
  • Olika teman, till exempel er värdegrund. Vad betyder dessa ord och hur syns det i ert ledarskap och medarbetarskap?
  • Uppföljning med medarbetare som är i en sjukskrivning och som kan promenera eller med medarbetare som är föräldralediga.
  • I min nuvarande roll kör jag walk and talk med flertalet ledare som jag coachar eller är mentor till. Vi börjar samtalet med nuläget och det som är aktuellt sedan sist. Därefter är olika områden i fokus, utifrån ledarens behov.

Metoden har varit mycket uppskattad i samtliga sammanhang där jag använt den. I början var reaktionerna blandade för att metoden var ny. En del var positiva direkt, andra lite mer avvaktande och några enstaka skeptiska. Ganska snabbt infann sig positiva effekter som till exempel att samtalen blev bättre, öppnare och mer kreativa. Det var skönt att byta miljö, att vara utomhus och röra på sig. Hjärnsmart, helt enkelt. Många av ledarna använder i dag metoden med sina medarbetare. Bara det i sig visar att metoden fungerar och uppskattas.

Har du inte provat walk and talk än, gör det och upptäck effekterna. Det är bara då du kommer att förstå det jag vill förmedla. Varför inte köra halvårsavstämning med goda exempel i fokus, med dina medarbetare innan ni går på semester eller starta hösten med enskilda uppföljningssamtal med fokus på hösten och vinterns mål, utifrån ert nuläge.

Så på med träningsskorna, skippa inomhusmiljön och gå ut i den bästa arbetsmiljön som finns, naturen. Kroppen och knoppen kommer att må klart mycket bättre. Jag lovar! Om jag har fel, bjuder jag på fika.