Praktiska tips för dina promenader

07.06.2020

Bilden är tagen på vägen upp till Låktatjåkka fjällstation i augusti förra året. En fantastisk vandring i en magisk fjällmiljö. Den kan jag varmt rekommendera. Ja, jag vet att jag upprepar och nästan tjatar om walk and talk och walk and think. Varför? Svaret är enkelt. Det är en enkel metod som fungerar och jag vill så gärna att du ska upptäcka det. Här kommer några praktiska tips om rätt utrustning som gör dina promenader så bra som möjligt.

  • Ta på dig bekväma och sköna kläder att gå i, gärna träningskläder eller underställ som andas, beroende på årstid. Du kommer att bli varm och till och med svettig, beroende på vilket tempo du eller ni väljer. Lager på lager principen är bra att följa, särskilt under vinterhalvåret. Jag klär mig på gränsen till att frysa, i och med att jag blir varm när jag går. När det blir varmare, över 10 -15 plus grader, går jag gärna i shorts eller tights, linne och en långärmad tröja som kan tas av. Är det riktigt varmt har jag gärna en keps, för att skydda huvudet från solen.
  • Ytterplagg som skal och/eller dunjacka och byxa funkar toppen, så även olika mössor och vantar utifrån hur kallt det. Tänk också på att klä dig så att du kan röra dig bekvämt och fritt.
  • Ta på dig lämpliga sockar så att du undviker skavsår. Jag går alltid i bra träningsstrumpor och under vintern i ullstrumpor i olika tjocklekar. Älskar ullstrumpor, det är ren kärlek för fötterna. De är inte alltid så snygga, men ack så sköna.
  • Sköna och bra promenadskor är ett måste, så att du kan gå länge utan att få ont i fötterna. Jag går i löparskor under barmarkstiden, ett par luftigare under den varmaste perioden, ett par i övergången (vår och höst) som är vattenresistenta ifall att det regnar samt ett par icebugs under vintern, i och med att vi ofta har istäckta gångbanor.
  • När du kör walk and talk, anpassa tempot så att ni kan prata med varandra. Det är ingen tävling om vem som går snabbast, utan då är samtalet i fokus. Välj en sträcka som passar er fysiska form och tid ni avsatt.
  • Jag rekommenderar promenader så nära eller i naturen. Själv går jag gärna nära vatten, havet eller i skogen. Utforska och hitta sträckor som är olika långa och på olika ställen, så kan du välja den som passar bäst när det är dags.
  • Stretcha efter långa raska promenader. Det är jag själv usel på men tränar på att bli bättre på det. Behov är dock uppenbart, i alla fall för min del, och ja det kan vara ett ålderstecken.....

Ok, så långt inga problem. Måste du nu köpa de dyraste märkesvarorna, NEJ. Många kedjor har kläder och skor, som fungera hur bra som helst för ändamålet. Jag har valt att prioritera bra skor och strumpor. Det får kosta lite mer, i och med att fötterna ska bära mig framåt och långt samt må bra under vägen.

Fler tips på vad du kan fokusera på under promenaderna, hittar du i tidigare bloggar.

Har du inte än upptäckt hur bra promenader är, har du verkligen något att se framemot. Jag önskar dig många härliga och hjärnstärkande promenader!