Prata med en sten - fungerar det?

22.08.2021

I slutet av juli besökte vi Stora Sjöfallets nationalpark eller Stuor Muorkke, som det heter på samiska. Det ligger i hjärtat av världsarvet Laponia och är en magiskt vacker plats. Där finns mäktiga fjällryggar, djupa dalar, toppar, glaciärer och kristallklart och kallt vatten från bland annat Akkajaure. För mig har platsen allt som jag gillar, flera kalfjäll och vatten i form av stora sjöar, jokkar och älvar. På bilden ser du sjöfallet som nu är betydligt mindre än förr. Platsen passar perfekt för dig som älskar att vara i eller vandra i naturen, paddla kajak, kallbada eller fiska, på egen hand eller tillsammans med nära och kära. 

Naturen passar även lysande för arbete och arbetsrelaterade uppgifter tillsammans hela teamet. Ni kan exempelvis genomföra uppföljning av mål och delmål, diskutera samt arbeta med olika lösningar som ni behöver genomföra för att fortsätta resan framåt, analysera, lyfta fram både utmaningar och goda exempel, fira framgångar samt lära av varandra. Allt det och mycket mer kan utföras, dessutom med stor fördel ute i naturen. Våga prova andra metoder och miljöer som ger större effekter och resultat, än det som sker i fysiska rum inomhus. Ja, våga lämna digitala lösningar en stund och använd analoga istället, exempelvis så enkelt som papper och penna. Naturen har dessutom massor av material som kan användas på olika sätt. Fundera över vilka uppgifter ni kan och vill utföra på annat sätt? Var och när fungerar du och ni allra bäst? Hur ser det ut i hela teamet? Ni hittar säkerligen likheter och olikheter, ta vara på det.

Självklart fungerar naturen ypperligt för eget arbete som reflektion, förberedelser och planering också. Varför inte åka till en plats du tycker om för att arbeta på egen hand och fokuserat i några dagar. 

Åter till Stora Sjöfallet och en text som finns i det vackra Naturrummet. En text som jag läst om och om igen. Den lyder så här:

Stillheten - Vuonjja

Det sägs att om du har bekymmer ska du gå och tala med en sten. Berätta och stenen lyssnar. Lita på den. Den bedömer inte, dömer inte, för inget vidare. Lever du nära naturen känner du naturens makter. Respekten för naturen och allt levande är djupt rotad i samisk kultur. Allt är besjälat. Allt hör samman med din inre kraft - fábmo. När du vandrar i Laponias marker - gör det med varsamhet och vördnad. Finn din egen sten. Du vet när du funnit den rätta.

Visst är texten fin och det ligger något klokt i budskap. Själv plockar jag gärna stenar från olika platser. Nej, inte vilka stenar som helst, utan de som "känns rätt" och är fina. Däremot har jag inte pratat med någon sten än, det får jag testa vid tillfälle. Det som däremot händer när vi uttalar det som finns inom oss, är att vi får en annan möjlighet att känna och klämma på både tankar och känslor, istället för att de tyst åker omkring i knoppen och kroppen. Kraften och intensiteten brukar ofta förändras och blir mindre dramatisk än när de är i tystnadens maskineri. Där tenderar de att växa istället och tappa både viktiga nyanser och perspektiv. Så att uttala eller att skriva ner dem är enkelt och det fungerar. Ja, det kan kännas lite konstigt att prata högt för sig själv, prova i alla fall. Det kanske underlättar att prata till en sten, då riktas kommunikationen till en mottagare. Att prata med någon annan person är också ett bra alternativ, så klart.

Till helgen åker vi norrut till Lappland och Björkliden för fjällvandring tillsammans med vänner. För mig känns det som att åka hemåt, där jag föddes och har levt inte fullt halva mitt liv. Jag hoppas att naturen hunnit skifta kostym till höstens vackra röda, gula och orange färger samt att luften är klar och lite kylig. Jag längtar också efter att få kallbada i Torneträsk, Trollsjön och förhoppningsvis även i Katterjaure, för nu har badsäsongen startat, så härligt. Kanske hittar jag även en sten att prata med, förutom sällskapet, vi får se. På måndagen efter, genomförs en fysisk utbildning i hjärnsmart och hälsofrämjande ledarskap i Kiruna. Det ska bli så roligt och uppladdningen kan inte blir bättre. Naturen har nämligen en stor dragningskraft och positiv påverkan på mig, där känner jag mig hemma. Vad gör naturen med dig?

Åter till rubriken, att prata med en sten, har du gjort det?

Önskar dig en fortsatt fin söndag