Bli smartare genom att promenera!

26.04.2021

Idag är det promenadens dag, hur många av er kände till det? Bilden är tagen från morgonens walk and think-runda som pågick under 1,5 tim och blev över en mil lång. Det är min vanliga och dagliga runda som går längs vatten och naturnära områden. Varje dag syns resultat från naturens arbete och olika skiftningar. Just idag värmde solen extra härligt efter en helg med stark nordlig vind och snö. Successivt släpper isen sitt grepp och vi ser mer öppet vatten, tydliga tecken på att sommaren är på väg. Så vackert och underbart.

Oavsett temadag eller ej, så är promenader enkelt och något som nästan alla kan göra. Det vill jag slå ett extra slag för.

Visste du att promenader bidrar till att:

  • Du snabbt känner dig gladare, piggare och starkare
  • Din självkänsla ökar
  • Blodcirkulationen ökar och cellerna tar upp mer syre. Det i sin tur bidrar till att de tar bättre hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner. Mindre stress bidrar i sin tur till bättre sömn. Fiffigt, eller hur.
  • Risken för olika sjukdomar som ex hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma, tjocktarmscancer, stroke, bröstcancer, demens och depression minskar
  • Immunförsvaret och skelettet stärks
  • Smärta minskar
  • Du blir smartare genom att minnet, inlärning, problemlösning, kreativitet och koncentrationsförmåga förbättras.
  • Samtal med andra blir öppna och mer avslappnade

Hur ofta ska du promenera

Rekommendationen varierar från tre gånger i veckan 35 min per tillfälle, i rask takt så att du blir lite andfådd och svettig. En annan rekommendation är 150 min/vecka, vilket kan omsättas till 30 min/dag, fem dagar i veckan.

Min rekommendation är att göra promenaden till en del av ditt arbetssätt eller metod, minst 30 min/dag. Avsluta eller börja din dag med en walk and think-runda, där du förslagsvis lägger fokus på förberedelser inför dagens uppgifter eller avslutar din dag med att reflektera över ditt inre ledarskap och hur dagen varit. Du kan även väva in walk and talk som en naturlig metod under era möten, då får även fler möjlighet till alla goda effekter. Exempelvis under diskussionspunkter eller vid enskilda samtal som uppföljning eller utvecklingssamtal. Är det helt nytt för dig, börja med två gånger per vecka och öka på successivt. Planera in promenader i kalendern och prioritera dem som viktiga, det är de, jag lovar.

En annan rekommendation är att göra som Östra sjukhuset. Ta fram en walk and talk/walk and think karta som ni sätter upp vid entrén eller har digitalt i er mobil. På kartan framgår flera alternativ och längder på olika promenadslingor. Genom det kan ni välja vilken slinga som passar bäst utifrån den tid ni har till förfogande eller olika förutsättningar. Förutom det, visar ni tydligt att alla medarbetare har mandat att genomföra promenader under arbetstid och att det är viktigt. Se till att alltid ha promenadvänliga skor och kläder tillgängligt så att det blir enkelt och lätt att ta sig ut.

Förutom ovan rekommenderar jag dig att promenera i nära anslutning till naturen eller i naturen. Det mår hjärnan och kroppen toppen av. Så ut och njut av alla effekter som promenaden ger dig. Varför inte börja idag på promenadens dag.