Reflektionstid för chefer - Just Do It!

17.09.2018

Under de senaste åren har vikten av reflektionstid för chefer belysts i olika sammanhang. Det är ett hjärnsmart verktyg som bland annat minskar och förebygger stress samt förbättrar måendet. Trots det är det få som genomför det. Vad beror det på?

Det finns självklart flera svar på den frågan och jag är övertygad om att det finns en uppsjö av variationer bland chefer inom olika branscher. Det finns de som tänker att det är låter klokt och bra, men när ska jag få in det i min redan fullbokade agenda och vilka uppgifter ska jag då prioritera bort. Andra undrar om de får det för sin chef och kanske inte törs fråga. Det finns de som tänker, nej det är inget för mig. Det finns chefer som kommit lite längre och bokat in tid i sin kalender, men som aldrig använder den till reflektion utan till andra uppgifter som måste prioriteras. Det finns också chefer som genomför kontinuerlig reflektionstid i sin vardag. Dessa chefer kan berätta om betydelsen av den tiden och vilka goda resultat det faktiskt gett och ger i ledarskapet och för verksamheten. Jag är en av dem.

Varför ska chefer ägna sig åt reflektion? Ja, även här finns flera svar förutom de i inledningen. Utifrån mitt perspektiv så är det värdefull tid till just reflektion kring aktuella frågor, prioriteringar, beslut, utvecklingsarbeten, ledarskapet, framtiden och där det finns tid för eftertanke, analys och lärande. Det är också en möjlighet att landa i ledarskapet och att ha en ärlig dialog med sig själv. Vad har jag gjort bra i dag, vad ska jag prioritera eller prioritera bort, vad kan jag göra annorlunda, vad gick mindre bra och hur kan jag förändra det. Det är ett viktigt tillfälle att få klappa sig själv på axeln och att utmana sig till fortsatt utveckling inom områden där man är otränad eller inte lyckats så bra.

Vill du komma i gång? Bestäm dig för att det är viktigt, planera in tider i din kalender, bestäm dig för var och hur du ska genomföra det och gör det. Om du respekterar din tid så kommer andra att göra det. Reflektionstid kan med stor fördel genomföras utomhus under walk and think- rundor eller tillsammans med en kollega under walk and talk. Är det enkelt, både ja och nej. Att etablera nya arbetsätt tar tid så håll i och håll ut och ge inte upp. Efter en period kommer det vara en naturlig del i ditt ledarskap och då kommer du att uppleva fördelarna med det.

Om du leder andra chefer, så börjar resan med dig. Genom ditt ledarskap visar du vägen, vilket innebär att dina chefer gör som du gör. Du smittar!

Precis som i NIKE reklamen säger jag: Just Do It! Du kommer inte att ångra dig, jag lovar.