Semester – En perfekt tid för reflektion och eftertanke

21.06.2020

En del av er kör sista rycket innan välbehövlig semester, några har redan börjat medan ett antal får längta ytterligare några veckor innan det är dags. Efter några dagar har de flesta av oss ställt om och anpassat livet till ledighetsagendan, som förhoppningsvis innehåller andra aktiviteter än arbete och framförallt mer luft och utrymme för spontanitet. För en del sker övergången rätt så smidigt medan den för andra kan ta ett tag, innan de helt kan slappna av och njuta av ledighet och tempoväxlingen. För en del skapas ett mellanläge, där de stundvis är lediga och stundvis återvänder till arbetsuppgifter, under hela sin ledighet. De står helt enkelt kvar med ena foten i arbetet. Själv är jag mycket tveksam till det senare, i och med att den formen inte möjliggör den bästa återhämtning som vid fullt fokus på ledighet. Självklart finns det argument för både det ena och det andra, men handen på hjärtat, hur bra är det att hoppa mellan olika lägen och hur lång tid tar det att rikta fokus på eller från det ena och det andra? Framförallt vad väljs bort, varje gång fokus riktas till arbetet? Jag utgår från att verksamheter är väl riggade, så att anställda får sin välbehövliga semester.

I min värld har semestern alltid varit en perfekt tid för reflektion över livets små och stora frågor, enskilt och tillsammans med familjen. Allt från vad vill jag och vi egentligen i livet till vilken middag ska vi äta idag. En skön mix. Vissa frågor stannar vid att bli obesvarade, medan andra får nya svar, samma svar eller en kombination av både nytt och gammalt. Jag älskar dynamiken och att provtrycka frågor i olika ljus, i sökandet efter nya dimensioner och perspektiv, jag inte upptäckt än. Jag älskar även luften eller tomheten som infinner sig efter en tids ledighet, där du enbart är och andas, utan att rastlösheten knackar på dörren. Just där tänker jag att vi lever fullt i nu:et, fria och öppna.

Är allt bara bra, nej. I slutet av semestern brukar jag i regel få "kalla fötter" över att driva eget företag. Huvudskälet till det är att sommaren är en tyst och lugn period med få förfrågningar. Tvivlet sätter helt enkelt tänderna i mig och ruskar om, likt en hund med en bitleksak. Ruskandet prövar sannerligen min beslutsamhet, riktning och mina val. Även om jag även denna gång kommer att landa i att det fortfarande är rätt väg, så vet jag att i augusti kommer den här processen delvis att infinna sig. I och med att jag ha bokningar fram till december, så blir fötterna inte lika kalla den här sommaren, vilket känns riktigt skönt. Tror att de flesta egen företagare kan känna igen sig. Det är en del av att vara företagare, att leva med en ovisshet kring framtiden och istället förhålla sig till korta tidshorisonter. Själv gillar jag långa tidsplaner, så det har varit en stor omställning.

Semester, ledighet i Sverige eller på hemmaplan, hur härligt är inte det. I sommar har jag och familjen valt två teman som står för det vi vill göra och uppleva: Havet och fjällen i Norrbotten. Vi vill vara ute i naturen så mycket som möjligt. Där hämtar vi kraft och energi samtidigt som vi "hänger" med varandra, som vår älskade dotter skulle säga. Förutom det blir det att gjuta betong, måla staket och delar av huset, inte lika roliga uppgifter. Om jag ska vara helt ärlig så går jag inte igång på en enda cylinder, men det behöver göras, så då gör vi det. Det blir en sommar med både gott och blandat, helt enkelt.

Hur ska du använda din sommar och ledighet och till vad?