Sitter du mer än 4 timmar per dag?

19.09.2020

För någon vecka sedan lyssnade jag på en intressant podd om kost och motion. Visste ni att vi i genomsnitt sitter 10 timmar per dag och att 90 % av oss tränar eller rör på oss för lite. En anledning till det är digitaliseringen som medfört att rörelser i vardagen minskat. Det viktigaste är kanske inte skälen till det, utan vad vi kan och behöver göra, för att må bra i livet.

Hur mycket behöver vi då röra på oss? Forskning visar att vi behöver pulshöjande träning minst tre gånger i veckan eller 30 min/dag. Förutom det behöver vi röra på oss i vardagen. Det räcker alltså inte att vi går på gymmet tre gånger i veckan. Till exempel är det toppen att sträcka på sig efter 20-30 minuters sittande. Ändå bättre är det att stå att arbeta istället för att sitta. Även walk and talk togs upp som ett lysande exempel att genomföra möten på. Samtalen blir betydligt bättre samtidigt som både kroppen och knoppen mår gott i jämförelse med att sitta ner i ett rum. Men det visste ni redan, eller hur? Hur gör vi då i vår vardag och hur ser det ut i de miljöer som vi spenderar vår tid i. Till exempel: Hur tar vi oss till skolan eller arbetet, i vanliga fall. Väljer vi bilen, bussen, cykeln eller en promenad? Tar vi hissen istället för trapporna? Finns det ståbord i klassrum, fika- och lunchrum eller på caféer och restauranger, konferensrum och olika kontorsytor?

När jag ser mig omkring har vi i samhället ordnat för rätt många miljöer där vi förväntas sitta ner. Om du ser dig om kring i ditt hem, när du besöker olika platser, hur ser det ut? I vilka miljöer skulle vi rent av kunna ta bort stolar, bänkar, kontorsstolar, fåtöljer och andra sittmöbler och ersätta med stående eller gående alternativ och genom det etablera nya vanor? Ja, ok, kanske lite drastiskt, men varför inte utmanas av frågeställningen?

Hur kan vi då få in mer rörelse i vardagen, nedan kommer några förslag:

  • Ersätt sittande möten och samtal med stående och gående, helt eller delvis utomhus och inomhus.
  • Ersätt stora konferensbord och kontorsbord med ståbord
  • Ta regelbundna hjärnpauser efter 20-25 minuter, där du passar på att röra på dig. Gå runt huset, hämta en kopp kaffe, töm diskmaskinen eller tvättmaskinen, dammtorka, dammsug. Ok, kanske lite tråkigt men det behöver göras, så varför inte passa på att göra nytta när du ändå ska röra på dig. Om ovan inte passar, gör armhävningar, situps, höga hopp, utfall eller andra styrkeövningar. Varför inte dansa loss till skön musik i tre minuter, hur härligt är inte det och dessutom flera gånger under dagen.
  • Ta trapporna istället för hissen
  • Gå eller cykla till platser som du ska besöka, istället för att ta bilen.

Har du fler tips, berätta gärna om dem.

Själv ska jag skippa bilen vid ett antal tillfällen och istället ta en promenad eller cykla.

Sitter du mer än 4 timmar per dag, ja då sitter du för mycket. Ska vi sluta sitta, nej, däremot behöver vi röra på oss mer än vi gör. Vad behöver du förändra för att få in mer rörelse och motion i din vardag och genom det påverkar din hälsa, välmående och livslängd. Självklart har det vi stoppar i oss en stor betydelse, men det vet du redan, eller hur?