Skiftbyte i semesterfabriken

22.07.2019

För många är den här veckan förenad med skiftbyte med kollegor som ska påbörja sin semester eller börja arbeta igen. Överlämningar och rapporter ska göras för att den ena ska komma in i arbetsvardagen, medan den andra så snabbt som möjligt ska få trycka på pausknappen. Ett intressant läge, beroende på hur var och en tänker och känner inför övergången mellan semester och arbete. Under juli och augusti är många arbetsplatser en mix av människor mellan olika övergångar och det är inte ovanligt att tempot är något lägre, tålamodet större och klimatet mer tillåtande, tills alla åter är på plats och verksamheterna rullar på full drift igen. I samhällets många delar finns en outtalad och tyst förståelse och överenskommelse om att vi nu är i ett sommarläge, på gott och ont.

För min del är övergången till arbete förenat med blandande känslor. Låt mig förklara. Initialt är det lite sorgligt att den sköna semestern, tempot och semesterkänslan så snabbt försvinner, när ekorrhjulet och vardagen åter börjar snurra. Efter en vecka eller två, känns det nästan som om att man inte varit ledig, visst är det märkligt och till viss del lite positivt, att vi är så anpassningsbara som människor. Av någon anledning vill jag hålla kvar semesterkänslan så länge det går, trots att jag vet att den snabbt ersätts av vardagen, som i sig också är super härlig. Känner du igen dig eller hur är det för dig?

I dag kickar min arbetsvardag igång. Morgonen startades således med en walk and think-runda, planering och förberedelser inför kommande uppdrag. Jag känner mig lite ringrostig och gör mitt allra bästa för att skramla igång hjärnkontoret igen. Jag och min familj har haft fem ljuvliga veckor i Spanien med mycket sol, bad, värme, gott sällskap, en enkel vardag utan fyllda agendor och tider att passa, mindre skärmtid och framförallt, tid tillsammans. Vi kom hem i slutet av förra veckan och har under ett antal dagar ställt om livet till vardagen hemma. Den processen har varit jobbigare än vanligt. Jag måste erkänna, att jag mentalt delvis är kvar i Spanien. När jag sluter ögonen känner jag havets dofter, värmen och ljudet från vågorna, så underbart. Det känns som om tiden står still. Dessa minnen kommer jag att återvända till, många gånger under året för att ladda batterierna. Kanske är det själva syftet med ledighet, att samla på sig fina minnesbilder som kan återanvändas när det behövs.

Som du märker så står jag med ena benet i viljan att stanna kvar i sommarfeelingen och det andra andra i ringrostigt igångsättande och spännande förväntansfulla känslor inför kommande uppdrag, på väg framåt. Så från mig mitt i ett skiftbyte, önskar jag dig en fortsatt skön sommar. Njut och samla på dig upplevelser som får dig att må gott.