Snart dags för sommar och semester, på hemmaplan!

11.05.2020

Nu på morgonen berättade min dotter att det är 20 dagar kvar till skolavslutningen. Sommaren och semestern väntar runt hörnet. Vad ska du och ni göra till sommaren? Det vi tidigare gjort eller planerat har kanske fått ställas in eller flyttas framåt. Utifrån aktuell situation tänker jag att semester på hemmaplan är och blir det rätta och bästa alternativet, för att undvika att vi smittar andra eller oss själva. För att öka styrkan i det valet, så skonar vi samtidigt vår miljö, gynnar lokala entreprenörer och kanske gynnar det även vår egen ekonomi. Hur som helst känns det fint att nyfiket utforska lokala möjligheter och planera semestern, så att den blir något vi ser framemot, även om den blir annorlunda.

Jag och min familj brukar åka till Spanien och vara där mellan fyra till fem veckor under sommaren, men i år tog vi beslutet att semestern får bli på hemmaplan, bara någon vecka innan Corona situationen bröt ut. Tur i och oturen, kan vi tycka så här i efterhand. Ett tufft beslut då, i och med att vi under flera år valt Spanien som vår plats för ledighet och tid tillsammans. Det är något som vi alla ser framemot och längtar till hela året. Planen nu är att det blir Spanien nästa sommar, förutsatt att det är möjligt. Så för oss var semester på hemmaplan nytt redan innan Corona och något som vi var klart kluvna till och dessutom lite negativa till.

Nu har vi haft tid att fundera och landat i vad vi vill göra. Havet och fjällen är två destinationer som lockar och som vi vill besöka så mycket som möjligt den här sommaren. Själv har jag en enorm längtan ut till naturen och då främst till ovan. En längtan som växer och blir större för varje år. För att möjliggöra det har vi efter tolv år, åter blivit båtägare. Den här gången för en öppen båt istället för en bobåt som vi tidigare haft. Själv, ja jag har inte familjen med mig än, vill jag tälta på olika öar i Luleås skärgård, bland annat för att somna och vakna till ljudet från havet och för att börja morgonen med ett dopp. Ni som känner mig sedan tidigare båtliv, har sett mig bada även om det regnar eller är plus nio grader i vattnet. Det är en underbar start på morgonen, prova gärna. Förutom havet vill vi vandra i fjällen eller i naturen, så till hösten är planen att vandra i Abisko, Björkliden och eventuellt till toppen av Kebnekaise. När vi inte är ute på havet eller är i fjällen kommer vi att fixa med huset. Vi ska bland annat måla staket, delar av huset och gjuta betong utanför mitt företag. Mindre roliga aktiviteter men något som behöver göras. Så ser vår plan ut så långt och i jämförelse med tidigare, är vi nu full av längtan och positivt inställda till ledighet på hemmaplan, Luleå och Norrbotten.

Hur ser dina semesterplaner ut? Vilka lokala "pärlor" och tips har du i Norrbotten eller i ditt län som du vill dela med dig av? Vilka platser är väl värda ett besök och är möjliga att besöka utifrån rådande situation? Låt oss tänka tillsammans, ge varandra tips och genom det skapa goda förutsättningar för en härlig ledighet, även om den blir annorlunda. Tänk om vi upptäcker att semester på hemmaplan är lika fantastiskt och underbart som den vi är van vid, eller till och bättre, hur häftigt vore inte det. Jag är öppen för det, är du?