Tankar är bara tankar!

10.08.2020

Ja, det är sant. Det du tänker är bara tankar som du konstruerat och fortsätter att konstruera utifrån olika situationer, upplevelser, intryck, drömmar och reaktioner som uppstått i möten med andra och dig själv. Utifrån våra konstruktioner skapar vi även olika sanningar, teorier och övertygelser, oavsett de är sanna eller falska, bra eller dåliga, fantasier eller verklighet. Vi gör det bland annat för att skapa förståelse och förutsägbarhet, som i sin tur ger oss en känsla av trygghet. Förutom det tänker vi samma tankar, om och om igen, utan särskilt mycket input av nya.

När livet knuffar oss in i nya situationer och riktningar eller när vi gör något helt nytt, öppnas fönstret för nya tankar och tankebanor, om vi vågar och tar vara på möjligheten. Så när tänkte du en ny tanke sist och vad var det för tankar? Hur mycket utrymme fick den tanken, innan den begravdes av vältränade? Det trygga och vältränade tenderar att snabbt ta över, så våga ge det nya plats, även om det kräver lite mer energi.

Det bästa med våra tankar är att vi kan förändra dem, om vi vill och beslutar oss för det. Vi kan självklart göra tvärtom, förstärka redan befintliga genom att fortsätta notera det vi redan är vältränade på och ignorera eller blunda för andra perspektiv. Det som kanske är mest spännande är vad som ligger bakom våra tankekonstruktioner och de känslor som de väcker och framförallt, vad har vi missat eller inte lyckats upptäcka, än. Är vi då våra tankar och känslor? Svaret är nog både ja och nej. Dagligen utgår vi från våra tankemönster i vårt görande, så frågan kanske behöver formuleras om, är vi det vi gör eller blir vi det vi gör eller inte gör? Är du den du vill vara och lever du det liv du vill leva? Inga enkla frågor, men spännande att känna och klämma på, eller hur?

Jag brukar uppmuntra mina kunder till att nyfiket våga utforska sina tankar och känslor i olika situationer, utan att värdera dem som rätt eller fel, fula eller fina. Omfamna dem istället och se och känn på dem, precis som de är. Tankar och känslor är en naturlig och viktigt del av vår inre kompass som guidar oss i livet. Vi behöver förstå dem så att vi kan navigera åt det håll vi vill och behöver, oavsett hur vindarna blåser inombords eller utanför. Vi väljer våra tankar, precis som vi väljer olika beteenden.

Tankar är bara tankar, visst finns det något frigörande i det? Så vilka tankemönster, övertygelser och känslor guidar dig i ditt ledarskap och i din vardag? Vad har du upptäckt när du varit nyfiket utforskande på din inre resa?