Trötthet -  Baksidan av digitala möten

24.05.2020

Den senaste tiden har jag träffat flertalet ledare som är trötta och allmänt nedstämda. Vad beror det på? Många sitter numera framför sin datorskärm eller mobil hela dagar, ibland längre än så. Förflyttningar görs mentalt från ett möte till ett annat, med få eller inga pauser mellan dem. Även utbildningar, föreläsningar, coachning m m sker framför skärmen. Fler möten än tidigare är inbokade för att göra avstämningar som annars gjordes på fem minuter i korridoren eller inne på någons rum, som ett skönt naturligt avbrott från skrivbordet och skärmen. Möten är olika långa, både väl strukturerade och inte. Långa möten utmanar vår förmåga att hålla fokus och att aktivt delta på samma sätt som vid fysiska. Sammantaget sker majoriteten av allt arbete, i alla fall för tjänstepersoner och andra som har kontorsuppdrag, framför en eller flera skärmar, sittandes vid ett bord inomhus i hemmet eller på en arbetsplats, istället för på ett mer varierat och konstruktivt sätt. Skärmen och digitala möten har mer eller mindre blivit den enda lösningen, i dessa tider. Förutom det landar många, efter dagens slut, i soffan med fokus på andra skärmar, TV:n och mobilen. Det är inte alls konstigt att vi blir trötta, hjärntrötta.

Hur kan vi arbeta mer varierat och hjärnsmart? Här kommer några tips:

  • Våga tacka nej till hela eller delar av möten som du inte behöver delta på. Efterlys mötets syfte, förväntningar och mål, när det saknad. Var rädd om och respektera varandras tid. 
  • Se till att boka in tillräckligt långa pauser mellan möten och andra bokningar, så att din hjärna får vila och återhämtning. Under pausen gör allt annat än att sitta framför skärmen, exempelvis, ta en promenad, andas frisk luft, gör armhävningar, ta en tupplur, meditera, dansa, ja vad som helst som ger dig ny energi.
  • Planera in och genomför korta möten genom att förbereda dem väl och var riktigt disciplinerade och strukturerade under mötet. Använd "laget runt" när det är aktuellt samt styr tiden för noggrant. Genom det undviker ni onödiga utsvävningar och diskussioner, som många gånger beror på bristande förberedelser och ostrukturerade möten.
  • Stå och arbeta, mer än du sitter.
  • Boka inga möten som enbart syftar till att ge information, alltså mer monolog än dialog. Skicka istället ut informationen så att alla kan läsa den när de har tid. Skriv ut dokument och läs dem utomhus. Varför inte i parken, vid havet eller i skogen. Stanna kvar tills du, analyserat, reflekterat samt skrivit ner det du kommit fram till, med papper och penna.
  • Genomför walk and talk möten utomhus fysiskt med någon eller på distans via hörlurar.
  • Genomför walk and think möten utomhus och med dig själv, när du behöver tänka, reflektera, planera eller förbereda dig.
  • Genomför så många möten och uppgifter som möjligt utomhus med eller utan skärm. Ja, du läste rätt, utan skärm. Om ni inte kan mötas med tillräcklig fysisk distans, kan ni föra dialog med varandra via headset och hörlurar. Skriv ut material som behövs och ta med penna och anteckningsblock. Kan ni mötas, använd pinnar, stenar och annat material som finns i naturen. Exempelvis kan du skriva och rita i sanden, låt det ersätta er whitebordtavla och blädderblock. Självklart kan ni även bära ut blädderblock och annat material. Använd fantasin och våga arbeta mer kreativt och skärmfritt.
  • När arbetsdagen är slut, skippa eller minska övrig skärmtid och ersätt det med annat som ger återhämtning, glädje, kärlek och energi.

Lyft ert nuvarande arbetssätt till ytan och hitta smarta lösningar tillsammans och skona varandra från onödig trötthet. Ge varandra mandat att prova det som fungerar bäst för var och en, utifrån principen, "allt är ok så länge vi levererar det vi ska med rätt kvalitet och i tid. Vi litar på varandra". Självklart med hänsyn till gällande rekommendationer. Ta kommandot, ansvaret och planera din dag väl och varierat. Du har flera möjligheter och sitter på lösningar, använd dem.