Våga utvärdera ditt ledarskap!

08.04.2019

Min älskade svärmor och svärfar Gunilla och Bengt, ger mig alltid feedback på blogginläggen. De ger både positiv och negativ feedback. Det är något som jag uppskattar och utifrån deras feedback hittar jag ständigt nya perspektiv. För någon vecka sedan hade jag och Bengt ett härligt samtal om ett av mina inlägg och vikten av att våga följa upp och utvärdera sitt ledarskap. Utifrån vårt samtal bestämde jag mig för att skriva just om det. 

Hur ofta frågor du de du leder om hur de uppfattar dig som ledare? De är trots allt de som dagligen möter ditt ledarskap och har den bästa bilden. Läskigt att fråga, ja det är det nog för de flesta, men ack så viktigt. Det vi ofta tycker är läskigt är risken att få kritik och tänk om medarbetarna har en annan bild av ditt ledarskap än du själv har. Vill du inte veta, ja då ska du inte fråga, men då får du också leva med ovissheten och utan möjligheten till utveckling. 

Genom frågandet ger du dig och medarbetarna möjlighet våga ge varandra feedback samtidigt som du visar att ingen är perfekt. Även här är vi otränade, så ha tålamod. Dessutom kan rollfördelningen chef - medarbetare, där dina medarbetare är i ett underläge, hämma modet att berätta och ge dig feedback.

Det är oerhört viktigt att du som ledare tar emot den feedback du får på ett bra sätt, annars riskerar du att stänga dörren helt. Ta emot och tacka för feedbacken, även den som är negativ. Undvik att börja förklara och försvara dig, sug på karamellen och behåll den i munnen tills din första reaktion lagt sig och du tänker mer klart.

Nedan kommer några frågor som du kan utgå från:

  • Vad vill du/ni att jag gör mer eller mindre av, börjar eller slutar med i mitt ledarskap utifrån till exempel kommunikation, tydlighet, samarbete, beslut, möten, värdegrund och som förebild.

Räcker det att du frågar en gång per år? Nej, jag rekommenderar att du kontinuerligt frågar och hittar en enkel metod för hur och när du gör det. Summera och återför den feedback du fått av medarbetarna och berätta om hur du ska arbeta med förändringar i ditt ledarskap. Sammanställ det i en handlingsplan som du följer upp löpande tillsammans med de du leder. Fråga hur de tycker att ditt tränande går. Enkelt, ja det är det. Besluta dig för att göra det och kör! Om du vill att dina medarbetare ska utvecklas måste du visa att du också jobbar med det. Visa vägen och var en god förebild!