Våld mot din dotter – är det ok?

17.05.2020

Våld mot din dotter eller någons dotter, är det ok? Veckans nyhet om en känd person som betalat för en sex med en utsatt kvinna gör mig så förbannad och besviken. Jag ser att många med mig reagerar på samma sätt. Efter en hel del funderande, beslutade jag mig för att skriva om det, jag kan helt enkelt inte låta bli. Ni som känner mig eller läst tidigare bloggar vet att jag är uppvuxen med en missbrukande och våldsutövande pappa, som inte lever längre. Det har påverkat mig och synen på dessa beteenden, men oavsett min eller andras historia, så är våld mot våra döttrar ALDRIG ok.

Att våldsutövare skyller sitt val och beteende på sin uppväxt eller att beskriva det som "första gången", det råkade bara bli så är bara svammel och rent skitsnack. Ingen halkar in på ett bananskal i någon annans kropp eller bara råkar vifta till någon upprepade gånger. För att utföra dessa beteenden krävs en frekvens av flera medvetna val och beslut. Låt oss använda ett hittepå exempel, utifrån veckans nyhet, som visar just det:

 • En person hamnar inte bara på ett ställe, utan har valt att söka sig till och ta sig dit på något eller flera sätt, under en viss tidpunkt, i samråd med någon annan och förmodligen har lögner förmedlats till närstående för att mörka sina val
 • Väl på plats sker ytterligare val exempelvis vilket rum, ta av och ta på sig kläder, använda skydd eller inte och betalning samt belopp. Förutom det görs även ett val av en kvinna att utnyttja samt på vilket sätt.
 • Situationen i sig är så uppenbar, ingen är ovetande om vad som pågår och att det är brottsligt, varför görs det annars i skuggan, väl dolt. Det gäller även den utsatta kvinnan, hon är inte där för att hon vill det. Även om mannen försöker intala sig det för att förmildra sitt eget handlande, så vet de att så är inte fallet.
 • Trots ovan görs val igen om att utföra det han kommit för att göra, att påbörja, fortsätta och att fullfölja under X-antal timmar, minutrar och sekunder.
 • Slutligen är det dags att ta sig därifrån och återvända hem till sin familj eller partner där troligen lögner upprepas, efter en dusch. Det var säkerligen scenariot som många män planerat, men in stormade poliser och tog samtliga på bar gärning och med byxorna nere.

Som ni ser i ovan exempel är valda beteenden långt ifrån slumpen eller ett bananskal. De består av massor av val, beslut och handlingar. Vid varje tillfälle ges också möjligheten att göra annorlunda. Exempelvis, nej jag åker inte dit, nej jag gör inte det här, nej jag ska inte utnyttja en annan person, nej jag fortsätter inte med det här. Det är också här valet görs att gå längre och över gränsen, genom att använda våld för att skada någon annan, fullt medveten om situationen och att det är olagligt, för att tillfredsställa egna behov. Det är också här som vi människor skiljer oss åt. De flesta av oss hittar och använder andra strategier för att tillfredsställa våra behov, utan att skada andra eller att göra något olagligt.

Till dig som väljer att använda våld, du vet redan att det inte är ok. SLUTA NU och gör rätt istället för fel. Ta ansvar, anmäl dig själv och sök hjälp! Det finns inga argument, förklaringar eller bortförklaringar som förmildrar det du gör.

Vad kan vi andra göra för att stoppa våld mot kvinnor? Nedan kommer några tips:

 • Prata om ämnet vid middagsbordet, på arbetsplatser, i skolan och idrottssammanhang. Gör frågan viktig och riv den tysta muren som skyddar och tillåter våldsutövare att fortsätta. Gör din röst hörd och visa var du står i frågan.
 • När du ser eller hör någon som öppet kränker eller behandlar någon annan illa, agera och säg stopp.
 • Våga fråga barn och kvinnor om deras situation. Ha tålamod och fråga igen. Nöjd dig inte med en gång. Dina frågor och engagemang öppnar en dörr för den våldsutsatte. När de är redo vet de vilka dörr de kan gå till. Erbjud din hjälp och ditt stöd
 • Ta hjälp av de som dagligen arbetar med frågan exempelvis Freda mottagningen i Luleå kommun, Tjejjouren, Kvinnojourer samt Polisen.
 • Stötta föreningar och ideella organisationer
 • Förutom att ge kärlek och omsorg, prata med barnen om vad som är ok och inte, stötta och var tydlig så att de får rätt värderingar och beteenden i livet.

Veckans nyhet lyfter ett viktigt ämne till ytan, igen. Om det inte skett skulle många fortsätta sitt hårda arbete i vardagens skuggor, i och med att det här sker flera gånger per dag, året om och av flera män som tar sig friheten och rätten att utöva våld mot kvinnor. Låt oss hjälpa polisen, socialtjänsten, ideella föreningar och våra medmänniskor genom att göra det vi kan, på ett liknande sätt som vi hjälper vården med smittan av Covid -19, vem är med mig?