Vandra i ditt inre ledarskap

20.12.2020

Kommande ledighet är perfekt tid för eftertanke och reflektion. Förra veckan skrev jag om vikten att summera och utvärdera aktuellt år tillsammans, bland annat för att ta fasta på lärdomar och utveckla det som behövs. Det är lika viktigt att göra det med ditt inre ledarskap, i och med att allt ledarskap börjar hos dig. Det gäller oavsett du har ett formellt uppdrag eller har ledande uppgifter och uppdrag i livet. Du har till exempel en ledande roll som förälder, syskon, partner, vän, granne, kollega eller medmänniska. Förutom det så leder du minst en person varje dag, dig själv. Så hur fungerar ditt ledarskap, för dig och andra?

Varje dag tar du flertal beslut om hur du ska göra i olika situationer. Det sker till stor del omedvetet, särskilt i situationer som dagligen är aktuella. Vi följer helt enkelt väl inövade rutiner och vanor, ungefär som att spela upp samma låt om och om igen. Vi fortsätter att göra det vi alltid har gjort och är trygga i det, men är det verkligen det bästa sättet och för vem är det bäst? Ger dina beteenden och val verkligen de effekter som du tror eller hoppas att de ska göra? Det bästa är att det finns andra beteenden som i många fall fungerar minst lika bra eller till och med bättre. Notera att jag enbart lägger fokus på beteenden som går att förändra, till skillnad från personlighet.

Tricket är att våga studera sig själv och hur du dagligen gör, tänker och känner i olika situationer samt nosa på ditt varför. Att lägga sig själv under lupp kan vara både utmanande och jobbigt. Det tycker de flesta som jag arbetar med. När jag till exempel utbildar ledare i kommunikation, filmas varje deltagare och deras presentation. Majoriteten tycker initialt att det är riktigt obekvämt. Vinsten är att de lär sig både vad de gör bra och vad som kan utvecklas. De flesta blir positivt överraskade, särskilt när de kommit förbi den första reaktionen, att se sig själv in action. Om du skulle filma dig själv i olika situationer, vad skulle du upptäcka? Ja, jag ska inte försköna det, ibland ser vi beteenden som vi ogillar eller är okända för oss. Vi tror att vi agerar på ett sätt, än vad vi faktiskt gör i praktiken. Poängen är att öka vår medvetenhet om alla våra beteenden, så att vi kan utvecklas om vi vill det.

När vi tittar på oss själva och inåt är det klokt att göra det med modiga vänliga nyfikna ögon. Oavsett vad vi hittar, möter vi det med värme och öppenhet. Allt du upptäcker är föränderligt och är en del av den du är idag. På sikt kan det få en annan betydelse och inverkan, om du vill. Så varför inte ta vara på tiden, ta långa sköna promenader i naturen, med fokus på ditt inre ledarskap. Tillåt dig att vandra i dig själv. Använd gärna nedan frågor som stöd:

  • Hur har du fram till idag lett dig själv i olika situationer, roller, uppdrag, uppgifter, i mötet med olika människor samt vilka effekter och resultat har det gett dig och andra?
  • Vilka tankar och känslor har varit eller är mest tongivande, vad betyder det för dig?
  • Vilka beslut har du tagit eller inte samt varför, hur har du följt dem och andras beslut?
  • Vilka argument använder du och varför? Vilka av dem får dig att undvika "görandet" som du egentligen vill komma till skott med?
  • Hur mår du idag och hur vill du må framöver? (fysiskt, psykiskt och socialt)
  • Hur vill och behöver du leda dig själv framöver?
  • Vilka beslut behöver du ta, vad behöver du göra för att nå önskat läge och när ska du börja göra?

Jag önskar dig en fin ledighet. Gör den värdefull genom kloka val och beslut. Slösa med kärlek, omtanke och medmänsklighet. Kom ihåg att varje dag är en gåva, ta vara på den.

Nu tar jag ledigt från bloggandet och återkommer igen den 10/1-2021.

Stor kärleksfull kram till dig, DU behövs!