Yeas - 150 vinter- och kallbad

01.06.2021

Ska jag verkligen skriva om vinter- och kallbad igen, tänkte jag. Kommer någon att vilja läsa om det, med tanke på att vi människor tröttnar olika snabbt på saker som dyker upp eller publiceras, även om vi också bygger upp positiva känslor till det som vi exponeras för. Det är dubbelbottnat. Hur som helst här kommer ytterligare en blogg om mitt vinterbadstränande, för att idag firar jag nämligen mitt 150:e bad sedan jag började sista december 2020. Fortfarande är det enbart fyra dagar som jag inte badat och en dag lyxade jag till det, med två härliga bad, bara för att jag kan. Visst är det lite häftigt ändå? 

Ok, är upplevelsen densamma idag som sist jag skrev om mitt 100:e bad? Japp i stora drag är den det och de positiva effekterna håller i sig. Det som har förändrats är att vattentemperaturen i dagsläget ligger på ca 7 plusgrader och inte närmare nollan eller minusgrader som den legat på under vintern. Lufttemperaturen ligger på plus 10-18 grader, i jämförelse med när det var som kallast - 25 grader. Sommaren har uppenbarligen bestämt sig för att komma till oss här i Luleå, den här veckan. Det är helt underbart att kunna ta på sig i lugn och ro efter varje bad och njuta av värmen. Dessutom extremt skönt att ta med färre prylar och kläder till och från badet. Rätt stora skillnader på badförutsättningarna och ingen is som behöver hackas upp eller röjas innan. Fortfarande känns varje bad som ett nytt bad. 

Sedan någon månad badar jag även mer på egen hand och har börjat med något jag kallar för walk swim and think-rundor. Jag promenerar först några km och stannar till vid en badplats längs sträckan. Efter badet fortsätter jag min promenad. Det tar totalt ca 1,5-2 timmar. Hur härligt som helst, dessutom har jag lyckats få till två hjärnsmarta metoder i en kombination och sparar tid på köpet. När isen och snön tinade bort, fick alla badare tillgång till fler badplatser runt om i Luleå och numera badar jag på flera olika platser. Det är bara att välja och vraka, efter väder och tid. Havet och badplatser ute i skärgården är mina favoriter, nu när det är möjligt. Annars är Gäddviksströmmen fantastiskt vackert under vinterhalvåret och en solklar vinnare. Att bada i en isvak går jag inte riktigt i gång på, så det är enbart en nödlösning.

Tiden då? Ja i går slog jag faktiskt ett nytt rekord och var i 11 härliga minuter, utan problem och den tiden går säkerligen att öka mer, med tanke på att temperaturen både i vattnet och luften stiger. Jag fryser i princip ingenting efteråt, det är bara njutbart och härligt. Tror däremot att 9 min är min maxgräns under vintern.

Har det varit jobbigt att åka och bada någon gång? Ja, en kväll när det regnade och blåste. Jag kände mig både trött och lite frusen. Det är enda gången. Åkte jag och badade, ja självklart, och efteråt kändes det toppen igen.

Finns det verkligen inga negativa effekter? Ja det gör det. I och med att jag badar varje dag i kallt vatten och simmar både rygg och crawl, har jag fått lite bekymmer med mina öron och hörselgångarna. Så den sista veckan har jag inte doppat huvudet alls, för att skona öronen och när de mår bättre kommer jag använda öronproppar för att skydda dem och hörseln, som inte mår bra av det kalla vattnet. Det är och har blivit en ny och viktig lärdom.

Vad siktar jag på nu? Mina målsättningar från början är alla sedan länge uppnådda, förutom en. Så jag fortsätter med målet att bada varje dag, året runt. Under sommaren blir det säkerligen flera bad per dag, ren lyx. Kanske har jag varit en säl eller en sköldpadda i mitt tidigare liv, vem vet. Sedan har jag lite andra mål, som är hemliga just nu, men jag återkommer när de är redo att möta offentlighetens ljus.

Har du inte provat vinter- eller kallbad än men är nyfiken. Då är det perfekt att börja nu, när förutsättningarna är mer behagliga. Du kommer troligen uppleva att det är kallt ändå. Skynda dig, för det är snart för sent. När vattentemperaturen blir mer än plus 10, då räknas det inte längre som kallbad och då får du vänta till hösten när temperaturen börjar krypa neråt igen. Även då är det perfekt att börja träna på kall- och vinterbad. Sluta helt enkelt inte att bada efter sommaren.

Det blev inte kärlek vid första badet, men störtförälskad blev jag snabbt ändå och det håller i sig. Jag är så tacksam över att jag började. Vet ni, jag har aldrig ångrat ett enda bad. Även om det har funnits en och två rätt knepiga sådana.

Hur ska jag fira? Mitt 150:e bad kommer jag fira med ett bad ute i Luleås vackra skärgård i eftermiddag. Det finns helt enkelt ingen bättre belöning än det. Eller vad säger du, hur skulle du fira?

Simma lugnt och njut!